article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Πασχάλης Γαγάνης

  •  Κρατάω: Το ότι στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένα τα events της ηλεκτρονικής μουσικής να γίνονται μπροστά σε τοπία που κόβουν την ανάσα ή ακόμα και σε ιστορικά μνημεία. Από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και την Πέτρα της Ιορδανίας μέχρι το Βόρειο Σέλας και τις κορυφές των Άλπεων, διάσημοι Djs στήνουν πάρτι που καθηλώνουν. Μακάρι το set των Mathame στον Λυκαβηττό να είναι το πρώτο βήμα για να τα ζήσουμε και στη χώρα μας.
  • Πετάω: Όλες τις φορές που ακούσαμε αυτή την εβδομάδα «θέλουμε τα λεφτά μας», «εμείς πληρώνουμε» και όλα τα συναφή στα τηλεπρωινάδικα με αφορμή τη συμμετοχή Σάττι στην Eurovision. Είναι η ίδια αηδιαστική νοοτροπία που βασανίζει εκπαιδευτικούς στα σχολεία, γιατρούς στα δημοσία νοσοκομεία κλπ. Όλοι θέλουμε να γίνουμε λίγο αφεντικά «με τον παρά μας» και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Αφροδίτη Γκόγκογλου

  • Κρατάω: Την αναγνώριση -επιτέλους- του Παλαιστινιακού Κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Μάλτα στις 21 Μαΐου – όπως επιβεβαίωσε και ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Μπορεί να πρόκειται για κίνηση συμβολικού χαρακτήρα αλλά στην πολιτική, οι συμβολισμοί πολλές φορές, στέλνουν το δικό τους μήνυμα και δυνητικά μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για το ουσιαστικό.
  • Πετάω: Το ότι ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές ζούμε μία ακόμα εξαιρετικά άνευρη και υποτονική προεκλογική περίοδο- και η διαπίστωση αφορά πολίτες αλλά και πολιτικούς/ υποψήφιους. Σαν η αδιαφορία να «βολεύει». 

Αδάμος Ζαχαριάδης

  • Κρατάω: Τους φίλους «που φωνάζουν εκδρομή». Αν και δεν μπορώ ή δε θέλω πάντα να ανταποκριθώ είναι ωραίο να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει καλή παρέα για τσίπουρα, βόλτες και ψιλή κουβέντα
  • Πετάω: Αυτή την ανεξήγητη επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Το ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακό, όπως υποστηρίζουν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ. Μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν

Κατερίνα Καραβία

  • Kρατάω: Τις αντιδράσεις των κατοίκων Εξαρχείων για την επέκταση του εργοταξίου του μετρό, γιατί όσοι πήγαν και πέρασαν από την πλατεία μια κλειστοφοβία την έπαθα. Δε χωράει, όχι καρότσι, ούτε καν ένας πεζός και όλα αυτά σε μια περιοχή που περνάει πάρα πολύς κόσμος.
  • Πετάω: To ότι η γυναίκα που δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της στη μέση του δρόμου, παρέμεινε για 5 ολόκληρες ώρες στο πεζοδρόμιο περιμένοντας τον ιατροδικαστή. Δε φτάνει που είμαστε απροστάτευτες, ούτε μετά θάνατο δεν έχεις σε αυτή τη χώρα ανθρώπινη μεταχείριση.

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Τη νίκη του Nemo στην Eurovision 2024. Είχε μια υπέροχη εμφάνιση,  ένα πανέμορφο τραγούδι και μια μαγευτική φωνή και του άξιζε να κερδίσει. Όπως άξιζε και στον Κροάτη Baby Lazagnia ο οποίος ξεσήκωσε την Ευρώπη και τον υποδέχτηκαν ως νικητή στη χώρα του. Ήταν μια υπέροχη δυάδα για την κορυφή του μουσικού διαγωνισμού.
  • Πετάω: Όλες τις προσπάθειες της διοργάνωσης να κρύψει και να θάψει κάθε φωνή που διαμαρτυρήθηκε για τη σφαγή στη Γάζα. Επίσης τη συμμετοχή και τη θέση του Ισραήλ που δεν πιστεύω πως έπρεπε ειδικά φέτος να στείλει εκπρόσωπο. Επίσης, τον αποκλεισμό του Ολλανδού καλλιτέχνη και τη θέση της Ελλάδας.

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Την ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου στον ρόλο του Ζήκου στον Μπακαλόγατο (Της Κακομοίρας). Όσες φορές κι αν δεις την ταινία, δεν τη βαριέσαι ποτέ.
  • Πετάω: Όλους εκείνους που εμφανίζονται out of the blue και μου ζητάνε εισιτήριο για το Final 4 της Euroleague και τον τελικό του Conference League.