Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 7 σαρωτικές αλλαγές που φέρνει – Χατζηδάκης: Εγγύηση η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Τι απαντά ο υπουργός Εργασίας στην κριτική που διατυπώνει η αντιπολίτευση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Στη Βουλή αναμένεται σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, αλλά και προαναγγελίας απεργιακών κινητοποιήσεων, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί φέρνει αλλαγές στις υπερωρίες, καθιερώνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ καθιερώνει και για πρώτη φορά την άδεια για τον πατέρα.
Χατζηδάκης: Εγγύηση για 8ωρο και υπερωρίες η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Η αντιπολίτευση διατυπώνει έντονη κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις υπερωρίες, ανάμεσα σε άλλα. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα πυρά για το εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε πως στο εξής, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα γίνεται ψηφιακή καταγραφή του 8ώρου, των υπερωριών και όλων των στοιχείων απασχόλησης του εργαζόμενου.
«Φέρνουμε για οκτάωρο και υπερωρίες την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, η οποία αποτελεί εγγύηση» είπε, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για smartphones ώστε να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. «Οι υπερωρίες όχι μόνο απλώς πληρώνονται, αλλά αυξάνονται κιόλας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.
Σημείωσε ακόμη, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με πρωτοβουλία του εργαζόμενου, ενώ θα είναι άκυρη η απόλυση αν ο εργοδότης πάρει την πρωτοβουλία. «Σήμερα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προστασίας του εργαζομένου. Τον κρατάμε και τον διευρύνουμε. Βάζουμε την διευθέτηση και μια αντίστοιχη ρύθμιση για την τηλεργασία αλλά και την πατρότητα» τόνισε ακόμη, ενώ πρόσθεσε: «Όταν υπάρχει ένταση στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, ο δεύτερος αποχωρώντας θα παίρνει αποζημίωση μπορεί και τριπλάσια από την έως τώρα».
Τοποθετούμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο ίδιος επισήμανε: «Δεν κάνουμε συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μιλούν για κάτι ανύπαρκτο. Πόσο πια ψέματα για το οκτάωρο και τις υπερωρίες. Είναι ένα μέτρο που ίσχυε με όλες τις κυβερνήσεις. Υιοθετούμε ευρωπαϊκή οδηγία που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ». Είπε δε, ότι υπάρχει ήδη στο 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το μέτρο αυτό.
«Η συζήτηση τώρα πρέπει να εστιαστεί στην εφαρμογή του νομοσχεδίου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στην επιθεώρηση εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι πλέον ως υπηρεσία δεν θα ανήκει πλέον στο υπουργείο Εργασίας και θα αναβαθμιστεί.
Οι επτά μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο
Εκτός από τις αλλαγές στα εργασιακά, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το καθεστώς της τηλεργασίας, καταργεί το ΣΕΠΕ δημιουργώντας νέα Ανεξάρτητη Αρχή, αλλάζει τις γονικές άδειες θεσπίζοντας για πρώτη φορά άδεια για τον πατέρα, αλλάζει τον συνδικαλιστικό νόμο και θεσπίζει αυστηρότερες διατάξεις για την παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, σύμφωνα με το imerisia.gr.
1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» με τη συμβολή και της ψηφιακής κάρτας εργασίας και θα του «επιστρέφονται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών αδείας. Το κέρδος για τον εργαζόμενο είναι ότι με τη διευθέτηση μπορεί να εξασφαλίσει -αν το επιθυμεί- 4ήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών. Επιπλέον καλύπτεται από δικλείδα ασφαλείας ότι δεν θα απολυθεί αν αρνηθεί πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν από τη λήξη, εν όλω ή εν μέρει, του χρονικού αντισταθμίσματος που προβλέπεται κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος λαμβάνει, κατά τη λύση, αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες που έχει απασχοληθεί.
Από την άλλη πλευρά, ο εργαζόμενος μπορεί να κερδίζει το 4ήμερο αλλά θα έχει απώλεια εισοδήματος, αφού δεν θα του καταβάλλονται υπερωρίες. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν και τα συνδικάτα, από τη διαδικασία παρακάμπτεται το σωματείο, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι ο αδύναμος κρίκος και να υποχρεωθεί να συμφωνήσει στην ελαστική εργασία υπό την απειλή της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η απόλυσή του αν αρνηθεί τη διευθέτηση.
2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί στην πράξη
Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη.). Μάλιστα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του.
Η ψηφιακή κάρτα θα καθοριστικό ρόλο στην προστασία του 8ώρου , τη μείωση της μαύρης εργασίας ,στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου ( δικαίωμα στην αποσύνδεση) αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει η να πληρώσει η να συμψηφίσει.
3. Αύξηση του πλαφόν των υπερωριών
Με την αύξηση του πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα, στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους. Παράλληλα με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας διασφαλίζεται η αμοιβή των υπερωριών και εντοπίζονται οι υπερωρίες που έως τώρα έμεναν απλήρωτες.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους. Ωστόσο, επιβαρύνονται οι εργοδότες που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των υπερωριών, καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνεται το κόστος για τις μη νόμιμες υπερωρίες. Δηλαδή η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ισχύει σήμερα).
4. Τι αλλάζει στο δίκαιο των απολύσεων
Το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές ή το κλείσιμο της επιχείρησης. Οι εργατολόγοι εξηγούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη δουλειά του και προτιμά την αυξημένη αποζημίωση, ενώ και ο εργοδότης επιλέγει να πληρώσει κάτι παραπάνω για να μειώσει στο μέλλον το εργατικό κόστος.
5. Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις απαγορεύεται η απόλυση
Το εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνει τη λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση.
Άκυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
6. Tι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο
Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους (υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή) κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα στο μετρό, κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών.
Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους, χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί.
Προϋπόθεση για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας. Καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου ή σεξουαλική παρενόχληση.
7. Τι αλλάζει στις γονικές άδειες
Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, γονικές άδειες 4 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία, ώστε να συνδυαστεί αρμονικά με την οικογενειακή ζωή, προβλέπουν οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση για δύο μήνες μετά τον τοκετό.
Οι άδειες θα δίνονται στους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα.
Αναλυτικά οι νέες άδειες που θεσπίζονται είναι οι εξής:
- Άδεια σε πατέρες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα.
- Γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών). Η άδεια μπορεί να χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.
- Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, ενώ δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Επίσης γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα, δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν. Η άδεια χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης του εργαζόμενου και μπορεί να χορηγηθεί με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.
- Αδεια για τη φροντίδα προσώπου 5 ημερών κάθε χρόνο δικαιούται κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη ένα έτος απασχόλησης εφόσον υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.
- Αδεια δύο ημερών ετησίως η οποία χορηγείται δύο φορές τον χρόνο, με μία εργάσιμη ημέρα την κάθε φορά, δικαιούται ο εργαζόμενος για λόγους ανωτέρας βίας που αφορά επείγοντα περιστατικά ασθενείας, εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.
- Κάθε εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής με παιδιά ηλικίας έως 12 ετών έχουν δικαίωμα να εργαστούν με τηλεργασία, μερική απασχόληση ή ευέλικτο ωράριο εργασίας για λόγους φροντίδας. Όταν οι ευέλικτοι όροι εργασίας έχουν περιορισμένη διάρκεια, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή της απασχόλησης του, όταν λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος.
- Την ίδια ώρα και οι δύο γονείς -και όχι μόνο η μητέρα όπως ισχύει σήμερα- προστατεύονται από τις απολύσεις όταν κάνουν χρήση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων.
- Για τον πατέρα θεσμοθετείται η προστασία από την απόλυση για 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, για 4 μήνες για το 2ο και για 6 μήνες για κάθε επόμενο παιδί μετά το δεύτερο.
Koρονοϊός: Γιατί όλος ο κόσμος ασχολείται με τα e-mail του Άντονι Φάουτσι
Έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Νεκρή από πυροβολισμούς η 64χρονη – Πού στρέφονται οι έρευνες
Νομοσχέδιο για Εργασιακά: Τι προβλέπει για 8ωρο, υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα εργασίας
Τουρκία: Hθοποιός αντιμετωπίζει φυλάκιση επειδή μίλησε για τη βία κατά των γυναικών
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr