ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ (121-180 μ.Χ)

Ρωμαίος αυτοκράτορας αλλά και νεοστωικός φιλόσοφος, που άφησε σπουδαίο όνομα και με τις δυο ιδιότητες. Στον θρόνο της Ρώμης βρέθηκε σαν ευνοούμενος του θείου αυτοκράτορα Αδριανού και του θετού γιου και διαδόχου του τελευταίου Αντωνίνου.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:50, 27/5/2010

Ρωμαίος αυτοκράτορας αλλά και νεοστωικός φιλόσοφος, που άφησε σπουδαίο όνομα και με τις δυο ιδιότητες. Στον θρόνο της Ρώμης βρέθηκε σαν ευνοούμενος του θείου αυτοκράτορα Αδριανού και του θετού γιου και διαδόχου του τελευταίου Αντωνίνου. Ο Μάρκος Αυρήλιος αντιμετώπισε από την αρχή έως το τέλος της ηγεμονίας του ποικίλους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, τους οποίους αντιμετώπισε περισσότερο με το μυαλό και τη διπλωματία και λιγότερο με τη χρήση βίας. Ακόμα και στους διωκόμενους χριστιανούς φέρθηκε με αξιομνημόνευτη για την εποχή πραότητα.

Στο διοικητικό επίπεδο αύξησε τις αρμοδιότητες της συγκλήτου, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον γιο του και διάδοχό του Κόμμοδο... Στο επίπεδο της φιλοσοφικής του σκέψης, ο Μάρκος Αυρήλιος καταγράφεται ως ο τελευταίος αξιόλογος εκπρόσωπος της στωικής θεωρίας, και μάλιστα μόνο για το ηθικό μέρος της. Απέρριψε όλα τα ξένα προς τη στωική φιλοσοφία ρεύματα (πλατωνισμός, χριστιανισμός, γνωστικισμός, αστρολογία κ.ά.). Δεν δεχόταν δηλαδή δημιουργό του κόσμου ούτε αθανασία της ψυχής ούτε θρησκευτική εξήγηση του καλού και του κακού. Το εξ ολοκλήρου γραμμένο στα ελληνικά 12τομο βιβλίο του «Τα εις εαυτόν», είναι ένας ύμνος στην εσωτερική ελευθερία και στη λογική της φύσης...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ