ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1.000.000 αριστεροί κατά Πρόντι!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 23:13, 25/10/2007

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Εμβρόντητοι παρακολουθούσαν οι πάντες το πρωί του Σαββάτου τη γιγαντιαία πορεία που επί τέσσερις ώρες είχε παραλύσει τα πάντα στη Ρώμη. Δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ενα εκατομμύριο (!) διαδηλωτές είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των πιο αριστερών κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροαριστερό συνασπισμό που στηρίζει την κυβέρνηση Πρόντι να διαδηλώσουν εναντίον της εργατικής πολιτικής της... κυβέρνησης Πρόντι! Απίστευτα πράγματα, με απίστευτη συμμετοχή, ενδεικτικά της βαθύτατης ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στους κόλπους της ιταλικής Αριστεράς ως προς το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει. Από τη μία, τα απομεινάρια του παλιού ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε σοσιαλδημοκρατικό και τώρα κατάντησε κεντροαριστερό που ενώθηκε με μία πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας, δηλαδή της... Δεξιάς (!) και αποτελεί με αυτήν ενιαίο κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Βάλτερ Βελτρόνι, αφήνοντας έτσι ένα τεράστιο κενό στον χώρο της Αριστεράς.

Από την άλλη, η αριστερή πτέρυγα της κεντροαριστεράς, με τους Πράσινους και εκείνους που επιμένουν στην κομμουνιστική αναφορά, η οποία κερδίζει ραγδαία σε επιρροή στα νέα ριζοσπαστικοποιούμενα κοινωνικά στρώματα - τους νεόπτωχους της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, που ήδη ανέρχονται σε περίπου 5.000.000 εργαζόμενους Ιταλούς και στους νέους που συναντούν μύρια όσα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. «Ριζοσπαστική Αριστερά, ένα εκατομμύριο όχι» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» την Κυριακή. «Αυτές είναι οι δικές μας εσωτερικές εκλογές», δηλώνει πανευτυχής ο Φράνκο Τζορντάνο, γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Το πλήθος αποθεώνει τον 93χρονο Πιέτρο Ινγκράο, ιστορικό στέλεχος του ιταλικού κομμουνιστικού κινήματος, που τραγουδάει το θρυλικό τραγούδι των Ιταλών παρτιζάνων «Μπαντιέρα ρόσα» (Κόκκινη σημαία). Αλλωστε ήδη το κίνημα της αριστερής ριζοσπαστικής κινητοποίησης στην Ιταλία αποκαλείται από τα μέσα ενημέρωσης «Κόζα ρόσα - Κόκκινη Υπόθεση».

Ο Ινγκράο απευθύνεται στους διαδηλωτές με το σύνθημα «Η πάλη συνεχίζεται» και προσπαθεί να δώσει στη διαδήλωση περιεχόμενο στήριξης προς μια ριζοσπαστικοποίηση της Κυβερνητικής γραμμής: «Δεν είναι μια διαδήλωση εναντίον του Πρόντι ούτε και εναντίον του Βελτρόνι, όμως αυτοί οι δύο είναι μετριοπαθείς και αυτές οι μάζες λαού θέλουν βαθιά αλλαγή. Ετσι πιστεύω ότι όσο πιο πολύ ενισχύεται αυτό το κίνημα τόσο πιο πολύ θα μπορέσει ο Πρόντι να κάνει κάτι καλό», δηλώνει.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η συγκέντρωση αποτελεί εξέγερση εναντίον της γραμμής της κυβέρνησης Πρόντι και των συνδικάτων στα θέματα της προσωρινής απασχόλησης και το ασφαλιστικό. Τα πανό και τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές δείχνουν ταυτόχρονα τις αντιφάσεις που διαπερνούν αυτό το κίνημα, το οποίο διαφωνεί ριζικά με την κυβέρνηση, αλλά και στην πλειονότητά του δεν θέλει και την ανατροπή του Πρόντι.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι σκατά, αλλά είναι η κυβέρνησή μας», γράφει ένα πανό, στο οποίο αναφέρεται όλος ο ιταλικός Τύπος αλλά και ξένες εφημερίδες όπως οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, οι οποίοι αρχίζουν το ρεπορτάζ τους ακριβώς με αυτή τη φράση. Πολύ πιο σκληρή η πιο ριζοσπαστική πτέρυγα: «Κυβέρνηση Πρόντι, κυβέρνηση απατεώνων, ίδιο πρόγραμμα με τον Μπερλουσκόνι», φωνάζουν με πάθος. «Ο Πρόντι θα έπρεπε να είναι πολύ ικανοποιημένος από μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση που τον υποστηρίζει. Εγώ είμαι κομμουνιστής αλλά δεν είμαι καθόλου ηλίθιος, δεν είμαι εναντίον της κυβέρνησής μου», δηλώνει ο Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο, γραμματέας του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών. «Ολος αυτός ο κόσμος ήρθε εδώ εναντίον της κυβέρνησης, αν και οι πολιτικοί προσπαθούν να ισχυριστούν το αντίθετο», δηλώνει ο συνδικαλιστής ηγέτης Τζόρτζιο Κρεμάσκι, του πανίσχυρου και ιστορικού συνδικάτου των μηχανομεταλλουργών που απέρριψε τον συμβιβασμό Πρόντι - συνδικάτων, ο οποίος εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα από περίπου δυόμισι εκατομμύρια εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα είχαν καλέσει τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Μάλιστα το συγκριτικά πιο αριστερό από αυτά, η κάποτε κομμουνιστικής προέλευσης CGIL, είχε απαγορεύσει και τη χρήση της σημαίας της. Δεκάδες χιλιάδες μέλη της παράκουσαν τις εντολές της ηγεσίας, συμμετέχοντας σε ένα μαζικό κίνημα ανυπακοής.

Είναι φανερό πως κόμματα και συνδικάτα στην Ιταλία βρίσκονται σε αναβρασμό. Είναι προφανές πως το πολιτικό τοπίο της γειτονικής χώρας έχει εισέλθει και πάλι σε φάση ανακατατάξεων και ανατροπών. Από τη μία οι πρώην κομμουνιστές, πρώην σοσιαλδημοκράτες πλέουν πλησίστιοι προς τα δεξιά, από την άλλη η Αριστερά ριζοσπαστικοποιείται κάτω από την ασφυκτική πίεση της βάσης της. Οι εξελίξεις αυτές οπωσδήποτε επηρεάζουν και τη συμμαχία της Δεξιάς του Μπερλουσκόνι με τη φασιστογενή ακροδεξιά του Φίνι και τη ρατσιστική Ακροδεξιά του Μπόσι. Το υφιστάμενο σύστημα βρίσκεται πάλι στα όρια της κατάρρευσης.

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΧΑΣΜΑ
Μετράει μήνες η κυβέρνηση

Εξαιρετικά δύσκολη έχει καταστεί πλέον η μακρόχρονη επιβίωση της κυβέρνησης Πρόντι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πίστευε εσφαλμένα ότι η φρενήρης πορεία προς τα δεξιά των πρώην κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών θα τον ενίσχυε πολιτικά, είναι όμως πολύ φθαρμένος για να αντισταθεί στην ακόρεστη δίψα για εξουσία του νέου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι, πάνω στον οποίο στηρίζονται πολλές ελπίδες για σταθεροποίηση του συστήματος. Παράλληλα, η ριζοσπαστικοποίηση της Αριστεράς που απέμεινε συρρικνώνει τα περιθώρια ανοχής για την κυβέρνηση Πρόντι. Η πτώση της κυβέρνησής του φαντάζει τώρα πιο πιθανή παρά ποτέ.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ