ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανειλικρινείς και κυνικοί

Του Στρατή Λιαρέλλη

  • ΕΘΝΟΣ
  • 23:16, 25/10/2007

Ο καλός πρωθυπουργός, ο κακός Αλογοσκούφης, ή μέχρι πού μπορεί να φτάσουν τα όρια της πολιτικής κοροϊδίας

Του Στρατή Λιαρέλλη

Στην πολιτική πολλές φορές η ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Αλλωστε, ένα πρώτο στοιχείο στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στον σχεδιασμό πολιτικών συνιστά η γνώση των πραγματικών δεδομένων. Πέραν αυτού οι πολίτες τελικώς πριμοδοτούν και επικροτούν την ειλικρίνεια, όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Και αυτό σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι τελικώς οι πολίτες επιθυμούν να τους χαϊδεύουν τα αυτιά, ή να ακούν ό,τι τους αρέσει. Πρόκειται για κοντόθωρη και παλιομοδίτικη αντίληψη για την πολιτική.

Αλλο πράγμα, όμως, είναι η ειλικρίνεια και άλλο ο κυνισμός και ο σαρκασμός. Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών να δηλώσει ευθαρσώς ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να πράττουν μετεκλογικά. Και αυτή η αντίληψη δεν αφορά μόνο το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, αναδεικνύεται στην κυβερνητική βούληση και σε μια ακόμη σειρά ζητημάτων, όπως το Ασφαλιστικό, το πετρέλαιο θέρμανσης και η φορολογία ακίνητων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέλη της κυβέρνησης -και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι ευσυνειδήτως έλεγαν άλλα κατά την προεκλογική περίοδο αντί να επικαλεστούν -έστω και προσχηματικά- ότι π.χ. δαπανήθηκαν περισσότεροι πόροι λόγω των πυρκαγιών. Αντίθετα, είτε επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ, λες και δεν κυβερνούσαν αυτοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είτε απλά μας ομολογούν ότι έλεγαν ψέματα πριν από τις εκλογές.

Η κωμωδία συμπληρώνεται και με μια τελευταία πράξη. Με την απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων υπουργών και στελεχών να μας «αποδείξουν» ότι για όλα τα δεινά της κυβερνητικής πολιτικής ευθύνεται δήθεν ο κακός Αλογοσκούφης, ο οποίος πέραν των ευθυνών του έχει βαλθεί να εκθέσει και τον πρωθυπουργό. Δηλαδή, η αύξηση του ΦΠΑ, που συνιστά την πιο άδικη μορφή φορολογίας εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττει ταυτόχρονα την ανάπτυξη και το εμπόριο, οι ριζικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό που θύματα έχουν τους ασφαλισμένους είναι έργα του Αλογοσκούφη και δεν αποτελούν βασικές συνιστώσες της κυβερνητικής πολιτικής.

Εάν δεχτούμε αυτή την άποψη, τότε καταλήγουμε σε δύο εκδοχές. Πρώτον, ότι πρωθυπουργός δεν υπάρχει. Επειδή αυτή η εκδοχή δεν τους συμφέρει και ανεξαρτήτως αυτού προφανώς δεν ισχύει, τότε αναδεικνύεται ο προφανής στόχος, που είναι και το αυτονόητο συμπέρασμα. Να προστατευτεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού από τα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να περιφρουρηθεί η εικόνα του. Από τη μία, δηλαδή, ο καλός πρωθυπουργός και, από την άλλη, οι κακοί υπουργοί. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, μήπως πρέπει να θυμηθούμε το γνωστό ανέκδοτο με τον γιο που, αφού σκότωσε τον πατέρα του, ζητούσε στη συνέχεια την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί είναι ορφανός;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ