ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βέτο ή συμβιβασμός με Σκόπια;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 23:17, 25/10/2007

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κατηγορηματική ήταν η θέση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή», απαντώντας σε ερώτηση γύρω από την επιδιωκόμενη λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ: «Ναι, εννοώ σύνθετη ονομασία», υπογράμμισε. Οι επεξηγηματικές διευκρινίσεις που έδωσε φωτίζουν μόνο μερικές πτυχές των κυβερνητικών προθέσεων, όπως άλλωστε είναι λογικά αναμενόμενο: «Λέω ευθέως: κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει ότι ούτε οι Σκοπιανοί ούτε εμείς θα μείνουμε στο σημείο εκκίνησης... Η δική μας εκκίνηση ήταν να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να ακολουθήσει τη λογική μιας διακριτής ονομασίας. Η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να μπερδεύεται με την υπόλοιπη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, με την ελληνική Μακεδονία ή το τμήμα της περιοχής αυτής που ανήκει στη Βουλγαρία».

Σε απλά ελληνικά, αφού η κυβέρνηση δεν θα παραμείνει στο σημείο εκκίνησης, όπως δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να αποδεχθεί τη συμπερίληψη της λέξης «Μακεδονία» ή παραγώγου της στη σύνθετη ονομασία που θα κρίνει ως ανεκτό συμβιβασμό.

Στο άρθρο αυτό ας μην εξετάσουμε αν αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή μπορεί να γίνει καταρχήν αποδεκτή από τον ελληνικό λαό, τη Βουλή ή την ολότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ - ο Μιλτιάδης Εβερτ π.χ., ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ανατροπής των ανάλογων σχεδίων του Κ. Μητσοτάκη το 1990 - 1993, διαχώρισε ήδη εκ νέου τη θέση του, ενώ ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος διέσπασε τη ΝΔ για το θέμα αυτό εκείνη την εποχή, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι σήμερα θα συναινέσει - και η ΝΔ δεν έχει παρά 152 βουλευτές!

Παραμένοντας όμως χάριν συζητήσεως στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας όπως το καθόρισε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι προφανές πως υπάρχουν σύνθετες ονομασίες οι οποίες όντως θα καθιερωθούν παντού όπως θα συμφωνηθούν και άλλες σύνθετες ονομασίες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως φύλλο συκής για να καθιερωθεί αναπότρεπτα στην πράξη η ονομασία «Μακεδονία» σκέτα, χωρίς κανενός είδους προσδιορισμό.

Επί παραδείγματι, ονομασίες όπως «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Ανω Μακεδονία» είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν ακριβώς έτσι σε όλες τις γλώσσες γιατί ανταποκρίνονται σε πρακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί παγκοσμίως. Λέμε Νέα Ζηλανδία, Νέα Γουινέα, Βόρεια Κορέα ή λέγαμε Ανω Βόλτα χωρίς κανείς να σκεφθεί να ονομάσει τις χώρες αυτές απλώς Ζηλανδία ή Βόλτα. Αντιθέτως, ονόματα όπως π.χ. Κονγκό - Λεοπολντβίλ και Κονγκό - Μπραζαβίλ που χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά τη δεκαετία του 1960 για να υποδηλώσουν κομμάτια της ίδιας χώρας, γρήγορα αντικαταστάθηκαν από άλλες οριστικές ονομασίες, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αντέξουν στην πρακτική χρήση.

Υπό το πρίσμα αυτό, ακόμη και αν αποδεχθεί κανείς τη λύση σύνθετης ονομασίας με τη λέξη Μακεδονία μέσα, πρέπει εκ των προτέρων να αποκλεισθεί η περίπτωση ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» ως λύσης αποδεκτής από την ελληνική πλευρά. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα υπάρχουν σχολικά βιβλία, εφημερίδες ή ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που να μην αναφέρουν την ΠΓΔΜ μονολεκτικά ως «Μακεδονία». Τόσο η κυβέρνηση όσο και εκείνο το τμήμα της αντιπολίτευσης που αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία καταρχήν οφείλουν να ξεκαθαρίσουν εκ των προτέρων ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την Αθήνα.

Μόνον έτσι μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση εντός του πλαισίου αυτού, ώστε να προετοιμαστεί και η χρήση του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά την περίπτωση που δεν θα έχει βρεθεί προηγουμένως κοινά αποδεκτή ονομασία, κάτι το οποίο αποτελεί και την πιθανότερη εκδοχή.

Παρά τις ταλαντεύσεις της στο θέμα μέχρι και την προεκλογική περίοδο - με αποκορύφωμα την απαράδεκτη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ τον Ιούλιο στο Ευρωκοινοβούλιο - η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί τώρα να πείσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι θα βάλει όντως βέτο, αν δεν πιέσουν αυτοί τα Σκόπια να υποχωρήσουν σε σύνθετη ονομασία. Εχοντας ήδη υπερβεί τα όρια υποχωρητικότητας, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το βέτο, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να δώσει αυτό το ελάχιστο που ζητάει πλέον η Αθήνα - ασχέτως του τι στάση έπρεπε να είχαν τηρήσει νωρίτερα οι ελληνικές κυβερνήσεις, όταν οι συσχετισμοί ήταν πολύ πιο ευνοϊκοί. Τώρα πλησιάζει η ώρα του βέτο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμαστούν για την πολιτική κατάσταση που αυτό θα προκαλέσει.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ
Να πάρει θέση και το ΠΑΣΟΚ

«Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένετε στήριξη στη λύση της σύνθετης ονομασίας;», ερωτήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ναι, αναμένω», απάντησε χωρίς περιστροφές. Εχει δίκιο; Οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να τοποθετηθούν δημοσίως επί του θέματος. Αν, πάλι, προεκλογικές σκοπιμότητες δεν τους το επιτρέπουν αυτή τη στιγμή, ο νικητής πρέπει αμέσως μετά την 11η Νοεμβρίου να πει στον ελληνικό λαό τη θέση του. Αλλωστε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνες για τα αδιέξοδα και τις δύσκολες επιλογές που έχουν προκύψει στο θέμα αυτό.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ