ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενα πολιτικό στοίχημα για... δύο στο ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Θ. Τσεκούρας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 23:14, 25/10/2007

Γράφει ο Θ. Τσεκούρας

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα διαρκές αίτημα, το οποίο παραμένει μετέωρο. Ακόμη και μετά τη νίκη στις εκλογές του 2000, οι «ευαίσθητοι δέκτες» κατάλαβαν ότι η κοινωνία τούς προέτρεπε να αλλάξουν. Να συνθέσουν μια νέα εικόνα, να φρεσκάρουν τις ιδέες, την πολιτική τους, τα πρόσωπα της ηγετικής ομάδας. Το αίτημα προσέκρουσε σε μια «αδήριτη» πολιτική πραγματικότητα: είναι δύσκολο ένα κόμμα να «αυτομετασχηματισθεί», όταν βρίσκεται στην εξουσία.

Μετά τις εκλογές και την ήττα του 2004, το αίτημα ενισχύθηκε. Η εντολή που έλαβε από το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ ο νέος του πρόεδρος ήταν «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα». Δυστυχώς, το αίτημα αυτή τη φορά ακυρώθηκε. Οι αλλαγές που έγιναν με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου ήταν αντιφατικές, χωρίς σχέδιο, τα πρόσωπα που κλήθηκαν να τις υλοποιήσουν αποδείχθηκαν εμφανώς ανεπαρκή, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος παλινδρομούσε συνεχώς μεταξύ αναπαλαιώσεων και νεωτερισμών χωρίς ουσία και προοπτική. Το αίτημα επανέρχεται πλέον μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα στις 16 Σεπτεμβρίου και μπορεί να αποδειχθεί το καθοριστικό κριτήριο για την αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου. Με άλλα λόγια, είναι αρκετά πιθανό αυτός που θα επικρατήσει, να είναι ο υποψήφιος που θα καταφέρει να διαχειριστεί και να εκφράσει το μετέωρο ζήτημα της αλλαγής και της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου έρχεται αντιμέτωπος με ένα αντικειμενικό μειονέκτημα στην προσπάθειά του να ξανασηκώσει τη σημαία του «νέου ΠΑΣΟΚ». Είναι αυτός που τη σήκωσε μετά το 2004, αλλά αντί για μια νέα εικόνα, προέκυψε ένα δύσμορφο «προϊόν». Τώρα επιχειρεί να πείσει ότι κατάλαβε τα λάθη του και ζητεί μια «δεύτερη ευκαιρία» να κάνει ό,τι δεν έκανε για τριάμισι χρόνια.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μειονέκτημα. Δεσμεύεται ότι τώρα θα «τα αλλάξει όλα», αλλά το στίγμα των αλλαγών που προτείνει, μοιάζει με μια πορεία επιστροφής στο παρελθόν, στο «γνήσιο» και «αυθεντικό» ΠΑΣΟΚ της εποχής του Ανδρέα. Αντί να κοιτάζει μπροστά, ζητεί «επιστροφή στις ρίζες».

Το τρίτο μειονέκτημα αφορά τις συμμαχίες και τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν. Το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» που τον στηρίζει, είναι μια φωτογραφία της «τάξης του 74», της πολιτικής γενιάς που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ανδρέα και της «τάξης του 81», της γενιάς δηλαδή που πρωταγωνίστησε στις κυβερνήσεις της Αλλαγής. Η φωτογραφία της ηγετικής ομάδας, που περιβάλλει τον Γ. Παπανδρέου, περιλαμβάνει πρόσωπα παλιά και φθαρμένα από την πολυετή διακυβέρνηση της χώρας. Ακυρώνει, λοιπόν, τη δυνατότητά του να διαχειριστεί πειστικά το αίτημα για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο Β. Βενιζέλος φάνηκε στην αρχή της κούρσας να διστάζει να εκφράσει με συνοχή και πάθος το αίτημα για τη δημιουργία μιας νέας εικόνας του ΠΑΣΟΚ. Πιθανώς γιατί υπολόγιζε ότι ο δρόμος για τη νίκη θα ήταν σύντομος και άρα δεν θα χρειαζόταν να ξεδιπλώσει μια συνολική πολιτική ατζέντα.

Φαίνεται, όμως, ότι στη συνέχεια το κατανόησε και άρχισε να περιγράφει μια «μεγάλη εικόνα». Κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα συνολικό σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ με κεντρική ιδέα την εγκατάλειψη του «μοναρχικού» μοντέλου κόμματος και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο συλλογικό, δημοκρατικό και ανοικτό, που προσομοιάζει στα πρότυπα των κεντροαριστερών κομμάτων της Δυτ. Ευρώπης. Παράλληλα άρχισε να επικρίνει τον «καθεστωτισμό», τα «κομματικά ιερατεία», τα «κομματικά κατεστημένα» και να τοποθετείται απέναντι σε όλα τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του «παλαιού ΠΑΣΟΚ».

Ο Β. Βενιζέλος έκανε το αυτονόητο: ταυτίστηκε με τις αντιλήψεις της κοινωνίας που βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα παρηκμασμένο και φθαρμένο. Και επιχειρεί να την πείσει ότι αυτός έχει τη δύναμη να αλλάξει την εικόνα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Ο συντονισμός με τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για το ΠΑΣΟΚ είναι και το στοιχείο που έθεσε τον Β. Βενιζέλο σε τροχιά ανάκαμψης στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Αν ο Β. Βενιζέλος συνεχίσει σε αυτήν την τροχιά, θέτοντας με έμφαση την ατζέντα για μια νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να αποκτήσει ένα καθαρό και ευδιάκριτο πολιτικό στίγμα. Ως ο εκφραστής της δυναμικής της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό το στοιχείο («ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ...») προστεθεί σε ένα δεύτερο στοιχείο που διαθέτει («μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή και τη ΝΔ...»), τότε ο Βενιζέλος αποκτά ένα ισχυρό πολιτικό μείγμα με σημαντική δυναμική στην πορεία για την 11η Νοεμβρίου.

Οπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η δυναμική στο ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πιθανό αυτός που θα επικρατήσει να είναι αυτός που θα εκφράσει καλύτερα το αίτημα για ένα «νέο ΠΑΣΟΚ».

Τουλάχιστον αυτό ενδιαφέρει την κοινωνία...

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ