ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενας μήνας γεμάτος... αξιοπιστία!

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 18/10/2007

Αραγε, περνάει από το μυαλό κανενός ότι όταν προεκλογικά η κυβέρνηση υποστήριζε ότι «δεν είναι στη σκέψη της η αύξηση του ΦΠΑ», δεν έλεγε... αλήθεια;»

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Κανένας δεν πίστευε προεκλογικά ότι οι πρόωρες εκλογές, όπως έλεγε ο Καραμανλής, είχαν αιτία τον... προϋπολογισμό!

Να όμως που αποδεικνύεται ότι έλεγε την αλήθεια... Προσπαθούν σήμερα να συντάξουν προϋπολογισμό και δεν τους βγαίνει... χωρίς νέους φόρους! Μετά το φιάσκο της αναθεώρησης του ΑΕΠ, το φιάσκο της πάταξης του... λαθρεμπορίου καυσίμων (που θα έλυνε, τάχατες, το πρόβλημα των εσόδων) και της αμφισβήτησης του σχεδίου προϋπολογισμού απ τον Αλμούνια, ο προϋπολογισμός μπάζει νερά. Αναζητούνται άμεσα και σταθερά έσοδα. Η εύκολη λύση είναι η αύξηση του ΦΠΑ και ο φόρος στα ακίνητα!

Τα 6 δισ. παραπάνω έσοδα από φόρους που προβλέπει στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2008, δεν μαζεύονται εύκολα. Ούτε από τον περιορισμό της «σπατάλης του κράτους» ούτε από την «πάταξη της φοροδιαφυγής».

Αυτά προϋποθέτουν «οργάνωση και χρόνο», που η κυβέρνηση εν όψει των «δεσμεύσεών της», δεν έχει, αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει. Η δημοσιονομική εξυγίανση, που με ένταση ζητούν τώρα, μετά τις εκλογές οι Βρυξέλλες, η δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως το 2010 αλλά και τα λεφτά που χρειάζεται η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις προεκλογικές παροχές της, να χρηματοδοτήσει μια ήπια (;) ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να κάνει έστω μια στοιχειώδη κοινωνική πολιτική και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τους πυρόπληκτους, χρειάζονται έσοδα, αυξημένα και σταθερά. Γι αυτό ο Αλογοσκούφης -στριμωγμένος- ζητάει τώρα, στην αρχή της τετραετίας, ένα «ισχυρό φορολογικό ντου», ώστε να υπάρξει χρόνος απορρόφησης των αντιδράσεων της κοινής γνώμης αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, υπό τον όρο βέβαια ότι αυτό το «γενικό άρμεγμα» δεν θα «σκάσει την αγελάδα».

Δυστυχώς, όμως, η μόνη προεκλογική αλήθεια που μας είπε ο Καραμανλής είναι ότι κάνει πρόωρες εκλογές, γιατί... θέλει να χει την εντολή του λαού, προφανώς πριν μάθει ο λαός το περιεχόμενο του... επερχόμενου προϋπολογισμού! Κατά τα λοιπά, όλα τ άλλα που μας έλεγαν, αποδείχθηκαν ψέματα...

Ελεγαν, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Οι καταιγίδα όμως των φόρων τι είναι;

Ελεγαν ότι είναι πανέτοιμοι να κυβερνήσουν. Αλλά το αλαλούμ και οι παλινωδίες του πρώτου μήνα, τι είναι;

Ελεγαν ότι θα συνεχίσουν τις «μεταρρυθμίσεις» με γρήγορους ρυθμούς. Το... είδαμε στην Παιδεία! Οσο για τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ», ε... αυτό πια δεν το αμφισβητεί... κανένας! Χορτάσαμε αξιοπιστία...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ