ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είναι τώρα

Του Φοίβου Καρζή

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 14/10/2007

Οι βλάβες στο κόμμα είναι μεγάλες και θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια και πολλή σωφροσύνη για να ορθοποδήσει

Του Φοίβου Καρζή

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει τρεις σημαντικές βλάβες στο κόμμα. Πρώτον, έχει διχάσει τα στελέχη του και έχει διαρρήξει τους μεταξύ τους ψυχικούς δεσμούς, την ιδέα του «συν-ανήκειν» στον ίδιο πολιτικό οργανισμό ως σημαντικότερη των εσωτερικών τους διαφορών. Αντανακλαστικά, έχει απομειώσει και τη διάθεση τρίτων να μετάσχουν προοπτικά και να συνδεθούν οργανωτικά με τον πολιτικό φορέα. Δεύτερον, έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που το προτίμησαν στις εκλογές, υποβάλλοντας την αίσθηση ότι έκαναν λάθος στην επιλογή τους, αν όχι ότι εξαπατήθηκαν από ένα κόμμα που εμφανιζόταν ενωμένο μπροστά στην εξουσία και τώρα σπαράσσεται επειδή ακριβώς δεν δικαιώθηκε σε αυτή την επιδίωξη. Τρίτον, έχει αντιστοίχως δικαιώσει εκείνους που το απαρνήθηκαν στις εκλογές, είτε για να προτιμήσουν τη «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» είτε για να εκφράσουν μια καθαρή διαμαρτυρία.

Η βλάβη είναι μεγαλύτερη επειδή έχει χρονικό βάθος. Ακόμη και με τις καλύτερες συνθήκες από εδώ και πέρα (που δεν διαφαίνονται), το ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει την προσπάθεια της ανασυγκρότησής του στις 12 ή τις 19 Νοεμβρίου από μια εκλογική βάση χαμηλότερη εκείνης, της ήδη χαμηλής, που κατέγραψε στις εκλογές.

Εχει μπροστά του μια σειρά από εξωτερικές προκλήσεις -ακόμη και αν απαντήσει σε όλες τις εσωτερικές απαιτήσεις της ενότητας, που δεν θα είναι και λίγες. Πρώτα, θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δικών του ψηφοφόρων που βλέπουν σήμερα με λύπη και απέχθεια την αδυσώπητη αλληλοσφαγή. Και αυτό για να ξαναφτάσει απλώς στο κατώφλι του 38%. Υστερα, θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη εκείνων που το εγκατέλειψαν την τελευταία διετία, για το σύνολο των αιτίων που μόλις πρόσφατα τόλμησε να αρθρώσει το κόμμα και η ηγεσία του σε δημόσιο λόγο. Κι αυτό για να ξαναφτάσει απλώς στο κατώφλι του 40%, που συγκέντρωσε στη μεγάλη ήττα του 2004.

Τέλος, θα πρέπει να πείσει την ευρεία κοινωνία πως έχει προχωρήσει αρκετά την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική του ανακαίνιση, ώστε τα πρόσωπα που σήμερα πρωταγωνιστούν στην τυφλή σύγκρουση -μαζί με τα κρίσιμα εκείνα που θα αναδειχθούν στο μέλλον- να μπορούν να συγκροτήσουν συνεκτική κυβερνητική ομάδα. Δεν θα είναι εύκολο να καμφθεί η δυσπιστία που συσσωρεύεται αυτές τις μέρες, η προϋπόθεση όμως είναι απαραίτητη για ένα κόμμα που θέλει να παραμείνει κόμμα εξουσίας. Και οδηγεί, προφανώς, στην απόρριψη των σειρήνων της «καθαρότητας», στην απομάκρυνση από τη λογική των εκκαθαρίσεων της επόμενης μέρας και, το σημαντικότερο απ όλα, στην εγγύηση της πολιτικής αντιπροσώπευσης όλων των διαφορετικών ρευμάτων στο επίπεδο της κομματικής κορυφής.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ