ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει

Του Στρατή Λιαρέλλη

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 14/10/2007

Ουδείς... εχέφρων πολίτης φανταζόταν ότι η προχειρότητά της θα αποκαλυπτόταν τόσο γρήγορα

Του Στρατή Λιαρέλλη

Δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας μήνας από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές. Και αν δεχθούμε ότι ο παραγωγικός βίος μιας κυβέρνησης αρχίζει από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, τότε σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς δύο εβδομάδες. Κι όμως, αυτές οι 15 ημέρες αρκούν για να πάρουν οι πολίτες ένα δείγμα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής. Και τι δεν έγινε σε αυτό το διάστημα.

Πρώτον, το φιάσκο με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αρχικά μας διαβεβαίωναν ότι δέκα εκατομμύρια πολίτες πρέπει να πληρώνουν 60% παραπάνω το πετρέλαιο θέρμανσης και στη συνέχεια να ταλαιπωρούνται για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Και όταν διαπίστωσαν αυτό που ένας στοιχειώδους λογικής αντιλαμβάνεται, ότι όλα αυτά δηλαδή είναι ανοησίες, τότε πήραν πίσω αμέσως τους σχεδιασμούς τους. Και πώς επεχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το μπάχαλο; Με το ανόητο και απλοϊκό επιχείρημα ότι «πρέπει» να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Λες και κάποιος θα απαντούσε αρνητικά.

Δεύτερο (παράδειγμα προς αποφυγήν), και αντίστοιχο με αυτό του πετρελαίου θέρμανσης, είναι οι «πληροφορίες» για τον φόρο κατοχής στα ακίνητα. Αφού διέλυσαν και ουσιαστικά νέκρωσαν την αγορά ακινήτων -έναν κλάδο σημαντικό για την ανάπτυξη της οικονομίας- τώρα αυτοσχεδιάζουν. Και όχι μόνο αυτό. Εξομοιώνουν απολύτως τη μικρή ιδιοκτησία με τον κάτοχο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τρίτο -και εξίσου σημαντικό- «επίτευγμα». Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας χαρακτήρισε ουσιαστικά «λαμόγια» αναπέμποντας τους λογαριασμούς που έκανε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Και η κυβέρνηση τι είπε; Οτι ευθύνεται αυτός που κατέγραψε τους λογαριασμούς -δηλαδή η Στατιστική Υπηρεσία- και δεν ευθύνεται αυτός που έδωσε την εντολή για να γίνουν με αυτόν τον τρόπο οι λογαριασμοί - δηλαδή η κυβέρνηση.

Υπάρχει και τέταρτο και πέμπτο και έκτο και ο κατάλογος είναι μακρύς μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες μόνο. Οι χειρισμοί στο Σκοπιανό, η παρωδία που ονομάζεται διάλογος για το Ασφαλιστικό, το πισωγύρισμα στην αποκαλούμενη και πολυδιαφημισμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ολα αυτά, δυστυχώς, ήταν αναμενόμενα. Απλώς ουδείς φανταζόταν ότι τα αποκαλυπτήρια της προχειρότητας και του αυτοσχεδιασμού θα γίνονταν τόσο γρήγορα. Κι όμως έγιναν. Στην κυβέρνηση δεν ισχύει το δόγμα δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, αλλά το μοναδικό και πρωτότυπο ουδείς γνωρίζει οτιδήποτε.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από την άλλη πλευρά του λόφου. Αντί να αναδεικνύουν την κυβερνητική ανικανότητα ασχολούνται με τα ακόλουθα «σοβαρά» ζητήματα. Πού ανήκε πολιτικά ο Βενιζέλος σε ηλικία 18 ετών, ποιο ήταν το επίθετο του προπάππου του, πώς απαντούν οι τηλεφωνήτριες στα ερωτήματα των φαρσέρ, τι έγινε το 1989 (λες και δεν ξέρουν) ποιος είναι με ποιον και γιατί. Και αυτά τα ερωτήματα ετέθησαν εντός μόλις δύο εβδομάδων. Λες και αυτά απασχολούν τους πολίτες και ειδικά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ