ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κάποτε έπρεπε να γίνει

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 16/10/2007

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Το έχω ξαναγράψει ότι δεν με ξενίζουν τα όσα λέγονται αυτές τις μέρες από τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ή όσους συμπαρατάσσονται μαζί τους. Και ούτε και τα βρίσκω φοβερά και τρομερά ώστε να με προβληματίζουν για το μέλλον. Αλλωστε, δεν θεωρώ ότι μέχρι στιγμής έχει ειπωθεί κάτι που να υπερβαίνει τα όρια της ευπρέπειας ή της πολιτικής κριτικής και να δημιουργεί αγεφύρωτες προσωπικές ρήξεις.

Οπως, επίσης, δεν θεωρώ ότι η μία ή η άλλη πλευρά έχει προβάλει κάποιο επιχείρημα που δεν ήταν αναμενόμενο ή σύμφωνο με τη μέχρι τώρα πορεία των διεκδικητών της ηγεσίας. Είπαν ή έκαναν κάτι ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος και ο Σκανδαλίδης που να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στην εικόνα που έχουμε γι αυτούς; Δεν νομίζω.

Για να γίνω μάλιστα απόλυτα σαφής, πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία είναι κάτι που το χρειαζόταν το ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει. Και κακώς δεν είχε γίνει ως τώρα. Για να λειτουργεί ομαλά ένα κόμμα πρέπει να είναι αποσαφηνισμένα τα όρια μέσα στα οποία κινούνται οι πάντες. Να ξέρουν οι αποτελούντες τις διάφορες τάσεις τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν και, πάνω απ όλα, να έχουν αποδεχτεί τα όρια αυτά .

Ακούω, για παράδειγμα, πολλούς να λένε τον τελευταίο καιρό ότι το δικαίωμα του διαλόγου και της διαφορετικής άποψης αποτελεί από χρόνια κατάκτηση για το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά δεν είναι αλήθεια. Μέχρι το 1989 το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε με τη λογική ότι ο καθένας μπορούσε να λέει τη γνώμη του, αλλά τελικά γινόταν εκείνο που ήθελε ο Ανδρέας. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας έπαψε να είναι εκείνος που ανεβοκατέβαζε κατά βούληση επιβάτες από το Τρένο της Αλλαγής, μετά έφυγε κι από τη ζωή, αλλά σαφείς και συγκεκριμένοι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας δεν μπήκαν.

Μια βασική αιτία αυτής της παράλειψης ήταν η δεκάχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Το βάρος έπεφτε στην κυβερνητική λειτουργία και η κομματική, ουσιαστικά, εγκαταλείφθηκε. Κι όταν ήρθαν τα δύσκολα, το κόμμα βρέθηκε απροετοίμαστο. Αυτά πληρώνει τώρα.

Θα συνεχίσουμε κι αύριο.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ