ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Καθεστωτισμός»: Αλήθειες και μύθοι

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 23:12, 25/10/2007

Είναι πάντως... τρελό, έπειτα από τριάμισι χρόνια στην αντιπολίτευση, να πιστεύει το ΠΑΣΟΚ ότι το κυριότερο πρόβλημά του είναι ο... «κυβερνητισμός» και ο... «καθεστωτισμός»!

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Εκπληκτοι παρακολουθούμε την εσωκομματική συζήτηση, γύρω από τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, να περιστρέφεται γύρω από τον υποτιθέμενο «κυβερνητισμό» και «καθεστωτισμό» του ΠΑΣΟΚ και τον πλουτισμό στελεχών του από το αδιαφανές «πολιτικό χρήμα». Λέμε «υποτιθέμενο» γιατί αν δεν μας απατά η μνήμη μας, τα τελευταία τριάμισι και κάτι χρόνια, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην εξουσία! Και καλώς ή κακώς ο «κυβερνητισμός», ο «καθεστωτισμός» και η «οικονομική διαφθορά» στελεχών λόγω διαπλοκής συνδέεται αυστηρά και προϋποθέτει την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Γι αυτό κιόλας τα φαινόμενα αυτά, αν θέλει κάποιος να τα βρει σήμερα τα βρίσκει στο κυβερνών κόμμα, εν... αφθονία (το ομολογούν και οι ίδιοι, αυτοκριτικά), παρότι δεν έχουν ακόμα μακροχρόνια κυβερνητική θητεία! Δεν έπασχε από τις «ασθένειες» αυτές το ΠΑΣΟΚ; Βεβαίως και μάλιστα βαρύτατα μέχρι το 2004, που βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Γι' αυτό έχασε και τις εκλογές του 2004, καθώς σ' αυτά τα ζητήματα ήταν κυρίως προσανατολισμένη η τότε προεκλογική ατζέντα της ΝΔ. Είναι όμως... τρελό, τέσσερα χρόνια μετά να υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ την ίδια ατζέντα κατά του... εαυτού του, όντας αντιπολίτευση και βλέποντας την εξουσία με τα... κιάλια! Και εν πάση περιπτώσει, τα τελευταία τριάμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από... «κυβερνητισμό» και «καθεστωτισμό» και δεν έχασε γι αυτό τις εκλογές του 2007... Η «αναμόρφωσή του» και η δημιουργία ενός νέου και πιο ελκτικού «προϊόντος» μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας στρατηγικής νίκης στο πλαίσιο ενός μεγάλου μαζικού πολυσυλλεκτικού κινήματος και όχι σε διαδικασίες «εσωκομματικού εργαστηρίου», αναζήτησης «καθαρότητας», «ταυτότητας» και «επιστροφής στις ρίζες» (Ποιες ρίζες;). Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε εσωστρέφεια και σε πιθανούς εσωκομματικούς ακρωτηριασμούς.

Είναι αδιέξοδο... Αντίθετα, από μια «ηθική» και «ιστορική» αυτο - κριτική προσέγγιση του «καθεστωτισμού» και του «κυβερνητισμού» του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερη μια πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου που «μαστίζει» όλα τα κόμματα όταν βρίσκονται στην εξουσία, για το μέλλον. Λόγου χάρη δύο έως τρεις μόνο θητείες στα όργανα του κόμματος (το πε ο Βενιζέλος), τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να μην καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις, αληθινό κομματικό πόθεν έσχες, αλλαγή εκλογικού συστήματος (π.χ. γερμανικό μοντέλο) ή ακόμα ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής και κυβερνητικής ιδιότητας κ.λπ. Ενας τέτοιος διάλογος θα χει αξία. Οπως επίσης και γιατί χάθηκαν οι εκλογές του 2007, που ενώ υποτίθεται ότι γι αυτό γίνεται ο διάλογος, δεν ακούμε και πολλά πράγματα..

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ