ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κυβέρνηση εκλογικού νόμου

Του Φοίβου Καρζή

  • ΕΘΝΟΣ
  • 23:15, 25/10/2007

Πώς μια εκλογική νίκη για τη ΝΔ, που ούτως ή άλλως θα ερχόταν, υποθηκεύει ταυτόχρονα την πολιτική της προοπτική

Του Φοίβου Καρζή

Οσο περνούν οι μέρες από τις εκλογές τόσο περισσότερο η νέα κυβέρνηση πείθει ότι είναι κυβέρνηση του ενός νομοσχεδίου. Υπάρχει κυρίως για να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.

Η προεκλογική ατζέντα, που παρουσίασε η ΝΔ, περιελάμβανε δύο βασικά στοιχεία: Πρώτο, οι μεταρρυθμίσεις. Ούτε ο κ. Καραμανλής, που γνωρίζει άριστα την κατάσταση και δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, ούτε κανείς άλλος έχει πια την παραμικρή αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό τους κόστος. Ο αριθμός των 152 βουλευτών επιτρέπει κάθε είδους διαφοροποίηση με κάθε είδους ελατήρια -από τα πιο προσωπικά έως τα πιο πολιτικά, από τα πιο αγνά έως τα πιο υστερόβουλα. Κάποιος μείζων εξωτερικός καταναγκασμός, όπως ήταν άλλοτε η ΟΝΕ, δεν υπάρχει. Απομένει, λοιπόν, η στοίχιση πίσω από μια αντίληψη πολιτικής. Αυτήν, όμως, την υπονόμευσε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, όταν προεκλογικά (και σε έναν ενδιαφέροντα συναγωνισμό με το ΠΑΣΟΚ) υποσχέθηκε για το Ασφαλιστικό να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ούτε οι εισφορές και να μη μειωθούν οι συντάξεις. Εναν μήνα μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όχι απλώς δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της λύσης, αλλά ούτε να οργανώσει τη συζήτηση. Για τους δύσπιστους δεν είναι αξιόπιστη ως εγγυήτρια της διαδικασίας, για τους επισπεύδοντες δεν είναι αποτελεσματική, αφού ξέρουν πως, και να συμφωνεί σε κάτι, δεν μπορεί να το επιβάλει.

Δεύτερο, ο προϋπολογισμός. Οταν τον επικαλέστηκε για να προκηρύξει τις εκλογές, όλοι απόρησαν. Τώρα, οι απορίες λύνονται. Ο ΦΠΑ δεν ήταν στις προθέσεις, αλλά θα εμφανιστεί στα επιφωνήματα. Οι άφθονες προεκλογικές υποσχέσεις του 2007, συν τις εκκρεμείς από το 2004, δημιουργούν ένα δυσβάστακτο πρόσθετο βάρος. Πρέπει επίσης να υπάρχει κάποια προοπτική χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού -χωρίς αυτήν και η ίδια η συζήτηση αποκτά χαρακτήρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Και, για όποιον το είχε ξεχάσει, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει το 2010 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό...

Ολα αυτά οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι η έκρηξη λαϊκιστικής υποσχεσιολογίας πριν από τις εκλογές ήταν η επανάληψη ενός σφάλματος του 2004. Οπως και τότε, η απάντηση σε μια ανασφάλεια χωρίς πολιτική ερμηνεία ήταν η πληθωριστική ανευθυνότητα των δεσμεύσεων. Ετσι, μια εκλογική νίκη, που πιθανότατα θα ερχόταν ούτως ή άλλως, έγινε ταυτόχρονα η υποθήκευση της πολιτικής προοπτικής. Με τον τρόπο που τη διεκδίκησε, το αντίτιμο της ψήφου για την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν η μετεκλογική της χρησιμότητα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ