ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι... «φυλές» του ΠΑΣΟΚ

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 13/10/2007

Οι στοιχίσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι δεν είναι ιδεολογικοπολιτικές. Αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικές «αφηγήσεις»: του Γιώργου, «πώς θα ξαναβρούμε την ταυτότητά μας», και του Βενιζέλου, «πώς θα ξανακερδίσουμε την εξουσία»

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Αν θελήσουμε με έναν πολύ σχηματικό τρόπο να καταγράψουμε τις «φυλές» του ΠΑΣΟΚ, δεν θα βρούμε περισσότερες από δύο... Από τη μία οι «παλαιό-παπανδρεϊκοί» και από την άλλη οι «εκσυγχρονιστές». Αντιστοιχούν στις δύο βασικές περιόδους του ΠΑΣΟΚ. Τρίτη «φυλή», με την έννοια ενός διακριτού μαζικού πόλου, μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει «στίγμα ύπαρξης». Μεμονωμένα στελέχη με δική τους «ταυτότητα» υπάρχουν. Τρίτη «φυλή», όμως, όχι... Δηλαδή, αν ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε ούτε τους «παλαιο-παπανδρεϊκούς» ούτε τους «εκσυγχρονιστές», αλλά κάτι... άλλο, λόγω των «αρνητικών φορτίων» που κουβαλούν και οι «δύο φυλές», ίσως να κινδύνευε να μείνει στο σπίτι (του ΠΑΣΟΚ) μόνος... Αρα πολλές επιλογές δεν υπάρχουν.

Εκείνο, όμως, που φαίνεται να εντυπωσιάζει πολλούς αναλυτές και το επισημαίνουν με έμφαση είναι ένα «παράδοξο» φαινόμενο. Το λεγόμενο «παλαιό ΠΑΣΟΚ» (κατά πλειοψηφία) να συντάσσεται με τον Γιώργο, παρ ότι η πολιτική φυσιογνωμία του ίδιου είναι περισσότερο εκσυγχρονιστική, και το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ να συντάσσεται με τον Βενιζέλο, παρ ότι η πολιτική φυσιογνωμία του είναι λιγότερο εκσυγχρονιστική!

Οι στοιχίσεις είναι προφανές ότι δεν είναι ιδεολογικοπολιτικές. Αντιστοιχούν, όμως, σε δύο διαφορετικές «αφηγήσεις».

Η αφήγηση του Γιώργου έχει τίτλο «πώς θα βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα» και η αφήγηση του Βενιζέλου «πώς θα ξανακερδίσουμε την εξουσία». Είναι σίγουρο ότι αν κερδίσει ο Γιώργος, αυτά που θα κάνει δεν θα έχουν καμιά σχέση με το «παλαιό ΠΑΣΟΚ». Οπως επίσης σίγουρο είναι ότι αν κερδίσει ο Βενιζέλος, αυτά που θα κάνει δεν θα έχουν καμιά σχέση με τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη. Ούτε οι «φυλές του ΠΑΣΟΚ» θα μείνουν αναλλοίωτες. Θα γίνουν οι αναγκαίες συντήξεις. Γίνονται ήδη...

Γι αυτό και η αξία τους ως προς το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι περιορισμένη. Για την εσωκομματική, όμως, αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου, η αξία τους είναι σημαντική..., καθώς το δίλημμα στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, όπως το θέτουν οι πρωταγωνιστές της διεκδίκησης της ηγεσίας, είναι: να «ξαναβρούμε την ταυτότητα» ή να «ξανακερδίσουμε την εξουσία»; Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα θα κρίνει το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ