ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα κηρύγματα του Χριστόδουλου

Του Ν. Τσαγκρή

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:58, 3/6/2007

Ο Αρχιεπίσκοπος με στολή Πολύδωρα στοχεύει την Αριστερά

Του Ν. Τσαγκρή

Τα κηρύγματα του Χριστόδουλου δεν τα παρακολουθώ. Ποτέ, άλλωστε, δεν κατάφερα να παρακολουθήσω κηρύγματα ιερέων. Μου προκαλούσαν, παιδιόθεν, αφόρητα χασμουρητά. Αλλά τα κηρύγματα του Χριστόδουλου, στην αρχή της καριέρας του, ήσαν αξιοπερίεργα, ακριβώς επειδή δεν έμοιαζαν με κηρύγματα ιερέων αλλά με κηρύγματα κοσμικών.

Το τελευταίο, ωστόσο, «κήρυγμα» του Χριστόδουλου έμοιαζε με τα τελευταία «κηρύγματα» του Πολύδωρα. Υπό την έννοια ότι είχε τον ίδιο στόχο: τον δόλιο τον Συνασπισμό. Δόλιο υπό την έννοια του δύστυχου, για να μην παρεξηγούμαι, και δύστυχου υπό την έννοια του άτυχου καλού. Που για διάφορους, ανεξήγητους εκ πρώτης όψεως, λόγους, βάλλεται πανταχόθεν. Οχι τώρα. Εκ γενετής. Από τότε που ήταν «ΚΚΕ Εσωτερικού», αυτό το αριστερό κομματάκι βάλλεται πανταχόθεν. Απ όλες τις μπάντες.

Εντάξει, από το ΚΚΕ τουλάχιστον βάλλεται ιδεολογικά: ως ρεφορμιστικό, δεξιόστροφο, κόμμα που ρίχνει νερό στον μύλο της αντίδρασης, και του καπιταλισμού, και του ιμπεριαλισμού και διάφορα τέτοια, κουκουέδικα. Αλλά, από τη ΝΔ και απ το ΠΑΣΟΚ (ιδιαίτερα απ το ΠΑΣΟΚ) τα... βλήματα σπάνια είναι πολιτικά, και σπάνια εκτοξεύονται ευθέως και επισήμως.

Είναι μια διαρκής διασπορά μονότονων αφορισμών, συκοφαντικών φημών και διαδόσεων. Διάφορες «βρώμες» που, διαχρονικά, από την περίοδο της μεταπολίτευσης και εντεύθεν, έβγαιναν στον πολιτικό «αέρα» από επιτήδεια στόματα αριβιστών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Με αποτέλεσμα, σταδιακά, να παγιωθεί στις μεγάλες πολιτικές μάζες μια ιδιάζουσα απαξίωση για το μικρό, αλλά ανθεκτικότατο αυτό, κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς: «Αυτό δεν είναι κόμμα, είναι λέσχη συζητήσεων». «Είναι ελίτες!!!».

Ολα αυτά, επειδή το «ΚΚΕ Εσωτερικού», που έγινε ΕΑΡ και μετά Συνασπισμός, και πάλι Συνασπισμός και τώρα ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά καλλιεργεί και εκπέμπει μια σταθερή ιδεολογία και έναν πολιτικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου, που προκαλεί, που ενοχλεί, που χαλάει την πιάτσα. Τη διαρκώς εκχυδαϊζόμενη και εκπίπτουσα πολιτική πιάτσα της χώρας μας.

Που σήμερα, ιδεολογικά απονευρωμένη και πολιτικά αλλοτριωμένη, κυριαρχείται από τους αριβίστες πολιτικούς και δημοσιογράφους που λέγαμε. Τους περισσότερους εκ των οποίων απολαμβάνουμε (!) καθημερινά στα πορτοπαράθυρα των καναλιών, να αρθρώνουν κραυγές και βρυχηθμούς επαγγελματικής επιβίωσης αντί ιδεών και πολιτισμένου πολιτικού λόγου τύπου Συνασπισμού.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ