ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι (δεν) πρέπει να γίνει

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 17/10/2007

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Λέγαμε χθες ότι η κρίση την οποία διέρχεται το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που το χρειαζόταν. Απόδειξη ότι και οι τρεις πλευρές θεωρούν απαραίτητο και οργανωτικές ανατροπές να επέλθουν και αποσαφήνιση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος να γίνει, έτσι ώστε ν αποσαφηνιστεί ποιοι είναι, τι επιδιώκουν και πώς θα λειτουργούν. Κι αυτό το τελευταίο έχει κατά την άποψή μου μεγαλύτερη ίσως σημασία απ όλα τα άλλα.

Δεν θ ασχοληθώ με το αν υπήρξε ή όχι υπονόμευση της πορείας του Κινήματος τα τρία προηγούμενα χρόνια. Η κάθε πλευρά έχει την άποψή της και ο καθένας σας τη δική του. Το βέβαιο, όμως, είναι: συχνά, πολύ συχνά, και για πολλά ζητήματα διατυπώνονταν δημόσια περισσότερες της μιας απόψεις. Και φυσικά μόνο ευεργετικά δεν λειτούργησε αυτό για το κόμμα.

Οποιος μπει στον κόπο ν ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν, θα θυμηθεί ότι η βασικότερη αιτίαση της κυβερνητικής προπαγάνδας αλλά και της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας σε βάρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν υπήρχαν σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις για τα επιμέρους προβλήματα. Και ως έναν βαθμό ήταν αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε να διαμορφώσει θέσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα εξακολουθεί να μην έχει διαμορφώσει.

Οταν, όμως, έτσι συμβαίνει, το μπέρδεμα είναι αναπόφευκτο. Ο καθένας θα προβάλλει τη δική του άποψη. Κι όταν έτσι αρχίσει να γίνεται κι ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί ν αυτονομείται, τότε και όρια παύουν να υπάρχουν, και η υποταγή στην κομματική γραμμή κλονίζεται, και η υπονόμευση της αξιοπιστίας του κόμματος ακολουθεί αναπόφευκτα, και γενικά ο καθένας βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει την όποια σκοπιμότητα επιδιώκει.

Τι ακριβώς έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ; Λίγο απ όλα. Και σήμερα ελάχιστη σημασία έχει ποιος έκανε τι και για ποιο λόγο. Εκείνο που πλέον μετράει είναι να καθοριστούν ρητά οι όροι του παιχνιδιού: να υπάρξουν κοινά αποδεκτές θέσεις και απόψεις από τις οποίες κανένας δεν θα μπορεί να παρεκκλίνει. Αλλά να υπάρξουν. Γιατί διαφορετικά τα ίδια, ίσως και χειρότερα, θα ξαναγίνουν.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ