ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το «στοίχημα» για το ΠΑΣΟΚ

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 17/10/2007

Αν το κρίσιμο διακύβευμα είναι οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να μπει στον «ευρωπαϊκό πυρήνα», το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι τι μπορεί να κάνει επ' αυτού με διαφορετικό τρόπο από τη ΝΔ...

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Ακούμε και διαβάζουμε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η «νέα ταυτότητα» του ΠΑΣΟΚ, τι πρέπει να γίνει με την «Κεντροαριστερά» και αν το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να «πάει αριστερά» ή να... ανακαταλάβει τον «μεσαίο χώρο» κ.λπ.

Ολα καλά και χρήσιμα, πλην όμως «εσωστρεφή» και αναποτελεσματικά, αν δεν ενταχθούν γόνιμα και δημιουργικά σε μια νέα στρατηγική για τη χώρα.

Εξηγούμεθα συνοπτικά: Η κυρίαρχη στρατηγική της μεταπολίτευσης (1974-2000) ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Το «παράδοξο» είναι ότι, ενώ τη διατύπωσε ο Καραμανλής, την υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ! Ο Καραμανλής τη «διατύπωσε», αλλά δεν είχε η παράταξη που ηγούνταν, το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλεονέκτημα για να την υλοποιήσει.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου (Παπανδρέου) διαμόρφωσε τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις συνοχής, που ήταν απαραίτητες για το εγχείρημα αυτό. Και το ΠΑΣΟΚ της δεύτερης περιόδου (Σημίτης) οργάνωσε με επιτυχία τις οικονομικοτεχνικές προϋποθέσεις της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος. Αποτέλεσμα, για μία 20ετία κυριάρχησε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, καθώς κατάφερε να ηγεμονεύσει στο πλαίσιο της κυρίαρχης στρατηγικής για τη χώρα. Ενώ η ΝΔ... ολοφυρόταν γιατί το ΠΑΣΟΚ τής «έκλεψε» την πολιτική!

Το κρίσιμο ερώτημα, κατά συνέπεια, τώρα, στο τέλος της μεταπολίτευσης, είναι σε τι συνίσταται το στρατηγικό διακύβευμα για τη χώρα τα επόμενα 10-20 χρόνια και γιατί για την υλοποίησή του μπορεί και πρέπει να ηγεμονεύσει το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ. Πάλι συνοπτικά, το διακύβευμα είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, για να πάρει μια σταθερή θέση στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι «μεταρρυθμίσεις», όμως, δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία. Εχουν έντονο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό πρέπει να προσδιορίσει με σαφήνεια το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει πάλι να κυριαρχήσει. Πείθοντας την ελληνική κοινωνία ότι αυτό μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία το νέο στρατηγικό διακύβευμα της χώρας. Καθώς η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές, χωρίς όμως να... πείθει ότι μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας προοπτικής. Αρα το θέμα δεν είναι «αριστερά», «δεξιά» ή στο... μέσον, αλλά ποιες είναι οι εφαρμοσμένες πολιτικές στο πλαίσιο της «κυρίαρχης στρατηγικής», που θα εμπνεύσουν τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, θα δώσουν προοπτική στα μεσαία στρώματα και θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στους μη προνομιούχους...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ