ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το «σύνδρομο Σιμπιλίδη»

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:51, 16/10/2007

Οι μεσοπρόθεσμοι εκλογικοί σχεδιασμοί του Καραμανλή δεν κρύβονται. Οχι μόνο για «παιδαγωγικούς» λόγους προς τους βουλευτές του, αλλά και γιατί με 152 βουλευτές το «σύνδρομο Σιμπιλίδη» ξυπνάει εφιάλτες...

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Μετά τον κ. Καράογλου, τον κ. Μανώλη και τον κ. Παναγιωτόπουλο... νάτος και ο κ. Τσιαρτσιώνης! Με μία δήλωση διαφοροποίησής του για την απόφαση της ΔΕΗ για μείωση της παραγωγής λιγνίτη και σαφείς αιχμές για το υπουργείο Ανάπτυξης, έγινε, ανά το Πανελλήνιον, πιο γνωστός απ ό,τι κατά τη διετή θητεία του ως υπουργός Μακεδονίας... Η ασταθής πλειοψηφία των 152 βουλευτών κάνει «μάγκα», που λέει ο λόγος, και τον «τελευταίο βουλευτή»! Του δίνει πολιτική υπόσταση «κεντρικού χαρακτήρα» και τον... εφοδιάζει με ιδιαίτερο βάρος, στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Ο Καραμανλής, η Ρηγίλλης και ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός έχουν πλήρη συνείδηση ότι μπορεί να μην έχουν κάθε μέρα «ακραία κρίση» με την κοινοβουλευτική τους ομάδα, αλλά μπορεί άνετα να τους «βγάζει την ψυχή και η κουτσή Μαρία»!

Εξ ου και οι «επαφές» με τους βουλευτές και το «πρέσινγκ». Με 152 βουλευτές, οι διαφοροποιήσεις, οι διαφωνίες και η δυσαρέσκεια υπάρχει κίνδυνος να μετατρέπονται σε άμεσο πολιτικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση έχει μπροστά της «Ασφαλιστικό» και «Σκοπιανό», χωρίς να υποτιμούμε κι όλα τ άλλα ζητήματα «ειδικού ενδιαφέροντος» για κάθε βουλευτή και για κάθε εκλογική περιφέρεια. Σ αυτό το «οριακό βουλευτικό παζλ», ιδιαίτερη σημασία έχει και η πλαγιοκόπηση της κυβέρνησης από τον ΛΑΟΣ, του οποίου ο πολιτικός λόγος έχει ισχυρό ακροατήριο σε ένα μέρος της ΝΔ και των βουλευτών της (λαϊκιστική και εθνικιστική Δεξιά). Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δημιουργηθεί μια «ατζέντα», έξω από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Αν προσθέσουμε και μια σειρά εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων με «ειδικό τοπικό βάρος» (Ψωμιάδης, Ανθιμος, Παπαθεμελής κ.λπ.), που μπορούν να κάνουν «ζημιά», η πλειοψηφία των 152 καθίσταται ιδιαίτερα «χλωμή» και «επικίνδυνη»... Σ αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες «ψιλο-ανταρσίες» βουλευτών προβληματίζουν το επιτελείο της κυβέρνησης. Εξ ου και οι μεσοπρόθεσμοι εκλογικοί σχεδιασμοί του Καραμανλή, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβονται.

Δεν κρύβονται βέβαια και για... «παιδαγωγικούς λόγους» προς τους βουλευτές του (εκλογές με λίστα), αλλά και γιατί είναι μια πραγματικότητα που βιώνει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, έστω και με μικρο-αναταράξεις, προς το παρόν...

Το ναρκοπέδιο όμως των «152» υπάρχει και το «σύνδρομο Σιμπιλίδη» βασανίζει τον Καραμανλή...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ