ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρέχουν μόνοι και... βγαίνουν δεύτεροι!

Του Π. Παναγιώτου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 14/10/2007

Η ανεπάρκεια διαχείρισης της ΝΔ εξαντλεί την ανοχή της κοινωνίας

Του Π. Παναγιώτου

Μερικοί στη ΝΔ, ποντάροντας στην κρίση του ΠΑΣΟΚ, είχαν την εντύπωση ότι παίζουν «μόνοι στο γήπεδο» και μπορούν με άνεση να κάνουν οτιδήποτε.

Σχεδιάζουν ένα πλαίσιο «πολιτικής κυριαρχίας» διάρκειας 8 μηνών, με ευρύτερους στόχους, χωρίς όμως να λογαριάζουν τον... ξενοδόχο, δηλαδή τα εξαντλημένα «όρια ανοχής» της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Ετσι, παρότι «μόνοι στο γήπεδο», τα... αυτογκόλ πάνε σύννεφο. Από την εξομοίωση της φορολογίας στα καύσιμα, μέχρι το φιάσκο της αναθεώρησης του ΑΕΠ, και από τις «συγχύσεις» εφαρμογής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, μέχρι τα εμφανή προβλήματα υλοποίησης του σχεδίου προϋπολογισμού και τις αντιφάσεις γύρω από τον χειρισμό του Ασφαλιστικού. Δεν είναι τυχαία τα «εσωκομματικά πυρά» που δέχεται ο κ. Αλογοσκούφης τις τελευταίες ημέρες. Η «γκρίνια» κυριαρχεί στην κυβέρνηση, για τις πρόσφατες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Μικρότερη, όχι όμως αμελητέα, σημασία έχουν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τον τρόπο που γίνεται η «μοιρασιά» της κρατικής εξουσίας και η παρωδία εκλογών στη Βουλή, για τα προεδρεία των επιτροπών και τις τοποθετήσεις βουλευτών στις επιτροπές. Αν και το «μεγάλο άγχος» του Καραμανλή, σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή του, είναι οι... 152 βουλευτές, ο ΛΑΟΣ, η λαϊκή δεξιά και το... Σκοπιανό, που δεν θα αργήσει να «σκάσει»!

Κυβέρνηση «Κοντοπυράκηδων»
Το κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου... σχεδόν μήνα της κυβέρνησης, είναι η εξαγγελία μέτρων (καύσιμα, ενιαίος φόρος ακινήτων), χωρίς καμία σοβαρή επεξεργασία, τα οποία, ενώ τα... μελετούσε η κυβέρνηση, υποτίθεται, εδώ και καιρό, αποδεικνύονται... αμελέτητα, προκαλούν αλαλούμ, και την επομένη ανακαλούνται, για να... ξαναμελετηθούν! Αραγε όλα αυτά οφείλονται σε «ανεπάρκεια των υπηρεσιών» ή σε πολιτική ανικανότητα κεντρικού σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου; Είναι εύκολο να τα ρίχνει η κυβέρνηση στον κάθε... «Κοντοπυράκη» της δημόσιας διοίκησης, πλην όμως, οι «Κοντοπυράκηδες» τις εντολές της κυβέρνησης υλοποιούν! Οταν η... δημιουργική λογιστική και στατιστική είναι από τις βασικές επιλογές άσκησης οικονομικής πολιτικής, από την «επιτήρηση» και την «άρση» της μέχρι την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά... 25,6% και την εικονική μείωση της ανεργίας, τότε δεν φταίνε οι «κρατικοί λειτουργοί». Κάνουν ό,τι τους λένε... Ετσι με τη... γιγάντια αναθεώρηση, που επιδιώξαμε, του ΑΕΠ, το μόνο που καταφέραμε ήταν να γελοιοποιηθούμε διεθνώς. Ο στόχος του κ. Αλογοσκούφη ήταν η... λογιστική μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, με πρακτικό αποτέλεσμα να έχει η κυβέρνηση μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικών «κινήσεων». Απέτυχαν. Και τώρα «ψάχνονται» με τον προϋπολογισμό...

Βιωσιμότητα... ασφαλισμένων!
Οταν οι 7 στους 10 συνταξιούχους του ΙΚΑ παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 τον μήνα, είναι σαφές ότι δεν πρέπει να αναζητείται η... βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της... μείωσης των συντάξεων, γιατί μπορεί ίσως το «σύστημα» να ζήσει, αλλά είναι πολύ πιθανόν να μη συμβεί το ίδιο και με τους ασφαλισμένους του! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Ασφαλιστικό» χρειάζεται τολμηρές αλλαγές, συγχωνεύσεις ταμείων και δίκαιες λύσεις. Αλλά και καινούργιες ιδέες, διαφανούς αξιοποίησης των αποθεματικών τους. Το ασφαλιστικό βρίσκεται στην «καρδιά» της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Γι αυτό συνδέεται με την ίδια την ανάπτυξη της χώρας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Κεντρικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι πώς και από πού θα χρηματοδοτηθεί. Ενώ, από την άλλη μεριά το κράτος πρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το σύστημα. Να σταματήσουν οι χαριστικές ρυθμίσεις στους οφειλέτες. Να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή κ.λπ. Δεν είναι όλα εύκολα. Οφείλουμε όμως να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και να βρούμε έναν αναδιανεμητικό τρόπο αλληλεγγύης και χρηματοδότησής του...

Παράσταση για... δύο ρόλους!
Οσο για το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης εξαντλείται στις ανύπαρκτες «υπονομεύσεις», τα «σημαδεμένα χαρτιά» των διαδικασιών κ.λπ.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ όλοι επικαλούνται την «πολιτική και τις θέσεις», αυτές διατυπώνονται τόσο γενικά, που όσο κι αν επιχειρείται να έρθουν στο «επίκεντρο του διαλόγου», δεν έρχονται με τίποτα! Αντίθετα κυριαρχούν δύο «αφηγήσεις».

Η μία του Γιώργου, με τίτλο «πώς θα ξαναβρούμε την ταυτότητά μας» και η άλλη του Βενιζέλου, με τίτλο «πώς θα ξανακερδίσουμε την εξουσία». Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής, λένε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί καταλληλότερο αρχηγό για τη «νέα ταυτότητα» του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο, ενώ καταλληλότερο αρχηγό για να κερδίσει τον Καραμανλή τον Βενιζέλο! Παράλληλα η πλειοψηφία του «Πασόκων» απαντάει θετικά στο ερώτημα αν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ αλλαγή ηγεσίας... «Κατάλληλοι», όπως φαίνεται, είναι και οι... δύο, μόνο σε διαφορετικούς ρόλους! Αρα το ποιος θα κερδίσει την 11η Νοεμβρίου θα κριθεί κυρίως από ποιο «ρόλο» θα κρίνει το εκλογικό σώμα, που θα... εμφανιστεί, ως πιο χρήσιμο για το ΠΑΣΟΚ και τον τόπο...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ