ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΑΣΚΗΣΗ

Βελτιώνει λόγο, βάδισμα και ισορροπία

Η άθληση και η φυσικοθεραπεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της υγείας του ασθενούς σε καλή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα τον βοηθούν να έχει καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και να αντιμετωπίζει με περισσότερο θάρρος το πρόβλημά του.

  • ΥΓΕΙΑ
  • 12:07, 20/3/2012

Η άθληση και η φυσικοθεραπεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της υγείας του ασθενούς σε καλή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα τον βοηθούν να έχει καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και να αντιμετωπίζει με περισσότερο θάρρος το πρόβλημά του. Αυτό αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πάσχοντες ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου και την ηλικία τους. Από την καθαρά ιατρική πλευρά, η άσκηση βοηθά επειδή με το πέρασμα του χρόνου οι μύες και οι αρθρώσεις χάνουν την ευκαμψία τους.

Επιπλέον, όταν ο ασθενής κάνει κάποιο σπορ έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερους ανθρώπους και να αποφύγει την κοινωνική απομόνωση. Τα σπορ που προτιμούν όσοι πάσχουν από τη νόσο είναι, βέβαια, αυτά που δεν έχουν σωματική επαφή όπως η κολύμβηση, η ιστιοπλοΐα, το μπόουλινγκ και το σκι.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση πιθανότατα αλλάζει κάποιες από τις δομές και τη λειτουργία του εγκεφάλου προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους ασθενείς.

Οσοι απευθυνθούν σε φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου ενδέχεται να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν κάποιες από τις αρνητικές συνέπειές της.

Εκτός των άλλων, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την εκφορά του λόγου, το βάδισμα και την αίσθηση της ισορροπίας, ενώ μειώνει σημαντικά τη δυσκαμψία και την κατάθλιψη.

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, ωστόσο, αποφεύγουν τη σωματική άθληση επειδή δεν το επιτρέπουν οι θεράποντες γιατροί τους φοβούμενοι κάποιο ατύχημα που ενδεχομένως επηρεάσει την υγεία τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση, καθώς υπάρχουν κέντρα άθλησης με ειδικές εγκαταστάσεις για όσους πάσχουν από Πάρκινσον, ακόμα και για τις περιπτώσεις όπου η ασθένεια βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι επιστήμονες, ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτά τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή του αν έχει έστω και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με την καταλληλότητα της άσκησης.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ