ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΑ «ΣΗΜΑΔΙΑ» ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Πότε «χτυπάει» το... καμπανάκι

Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι το έμφραγμα της καρδιάς. Ακόμη και λίγα λεπτά καθυστέρησης στην αντιμετώπισή του, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να αποβούν μοιραία.

  • ΥΓΕΙΑ
  • 12:23, 30/9/2011
Αν αντιληφθείτε ένα έντονο βάρος, σφίξιμο ή πόνο στο κέντρο του στήθους, διαρκεί μερικά λεπτά, φεύγει και ξαναεμφανίζεται, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ή να πάτε το γρηγορότερο στο νοσοκομείο

Αν αντιληφθείτε ένα έντονο βάρος, σφίξιμο ή πόνο στο κέντρο του στήθους, διαρκεί μερικά λεπτά, φεύγει και ξαναεμφανίζεται, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ή να πάτε το γρηγορότερο στ

Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι το έμφραγμα της καρδιάς. Ακόμη και λίγα λεπτά καθυστέρησης στην αντιμετώπισή του, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να αποβούν μοιραία. Οι πρώτες βοήθειες μέχρι να μεταφερθεί με ασφάλεια ο ασθενής στο νοσοκομείο μπορούν να παρασχεθούν από οποιονδήποτε αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως το επεισόδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου τα μισά θύματα παρουσιάζουν προειδοποιητικές ενδείξεις μερικές ώρες, μέρες ή ακόμη και εβδομάδες νωρίτερα. Το «ΕΘΝΟΣ-ΥΓΕΙΑ» παρουσιάζει τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου και παρέχει τις συμβουλές ειδικών για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον ασθενή.

Συμπτώματα
Ενόχληση στο στήθος. Μπορεί να είναι μια ενοχλητική πίεση, ένα βάρος, σφίξιμο ή πόνος το οποίο συνήθως εμφανίζεται στο κέντρο του στήθους, διαρκεί μερικά λεπτά κι έπειτα φεύγει ενώ μπορεί να ξαναεμφανιστεί. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή να πάτε στο νοσοκομείο.

Δυσφορία σε άλλα σημεία του σώματος. Η ενόχληση που παρουσιάζεται στο στήθος είναι πιθανό να αντανακλάται στο ένα ή και τα δύο χέρια, στην πλάτη, τον αυχένα, το σαγόνι ή το στομάχι.

Δυσχέρεια στην αναπνοή. Είναι πιθανό να υπάρχει από μόνη της ή να συνυπάρχει με τον πόνο.

Κρύος ιδρώτας, ναυτία, εμετός, σκοτοδίνη ή ζάλη. Πρόκειται για σπανιότερα συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνετε
Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρετε αν υποπτεύεστε ότι κάποιος κοντά σας ή εσείς ο ίδιος έχετε υποστεί έμφραγμα, θα πρέπει να είναι βιαστικές αλλά ψύχραιμες. Μην ντραπείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό ακόμη κι αν δεν είστε βέβαιος ότι τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν οφείλονται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οσο γρηγορότερα δράσετε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να ξεπεράσετε τον κίνδυνο.

Καλέστε ασθενοφόρο. Καλέστε πρώτα το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια τον γιατρό ώστε να μη χάνετε πολύτιμο χρόνο. Περιγράψτε διά τηλεφώνου τα συμπτώματα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην περίπτωσή σας. Οι απινιδωτές που φέρουν πολλές μονάδες άμεσης βοήθειας μπορούν να επαναφέρουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και να αποδειχθούν κρίσιμοι για την επιβίωσή σας.

Ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή. Αυτό θα πρέπει να γίνει αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν η καρδιά του έχει πάψει να χτυπά.

Επιλέξτε τον ταχύτερο τρόπο μεταφοράς στο νοσοκομείο. Το ασθενοφόρο είναι σίγουρα η προτιμότερη λύση. Αν, όμως, πιστεύετε ότι έχετε πάθει έμφραγμα και το ασθενοφόρο καθυστερεί σημαντικά μπορεί να σας μεταφέρει κάποιος στο νοσοκομείο. Μην προσπαθήσετε ποτέ να οδηγήσετε μόνος σας.

Μασήστε μια ασπιρίνη. Εμποδίζει τη θρόμβωση του αίματος και διατηρεί τη ροή του μέσα από μια στενεμένη αρτηρία. Η ασπιρίνη, όταν λαμβάνεται έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%. Προτιμήστε να τη μασήσετε και όχι να την καταπιείτε γιατί απορροφάται γρηγορότερα.

Γιατί είναι κρίσιμη η πρώτη ώρα

  • Το έμφραγμα δεν είναι ένα στατικό γεγονός αλλά μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται εντός 4 έως 6 ωρών.
  • Πρόκειται για έναν τραυματισμό της καρδιάς που προκαλείται όταν φράζουν οι αρτηρίες οι οποίες παρέχουν αίμα στην καρδιά.
  • Συνεπώς κάθε λεπτό που περνάει είναι σημαντικό για την εξέλιξη της κατάστασης:
  • Ολο και περισσότερα κύτταρα στερούνται οξυγόνου, με αποτέλεσμα να υφίστανται βλάβη ή να πεθάνουν.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ