Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου μέχρι τα τέλη Μαρτίου να προλάβει να εξετάσει 200 μελέτες ωρίμανσης. Οχι μόνο επειδή τα 200 έργα δεν θα ενταχθούν αλλιώς στο ΕΣΠΑ, αλλά και διότι κινδυνεύουμε αφενός να υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε ένα τεράστιο ποσό και αφετέρου να γίνουμε ρεζίλι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε δώσει στις εφορείες αρχαιοτήτων χρήματα για να εκπονήσουν μελέτες ωρίμανσης, ώστε 200 έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Οι εφορείες ανταποκρίθηκαν πλήρως, οι μελέτες ετοιμάστηκαν και εστάλησαν στα κεντρικά. Κάποιες από τις αρμόδιες διευθύνσεις... κλωσούσαν αυτές τις μελέτες, αντί να τις εξετάσουν, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και να τις προωθήσουν αρμοδίως.
Με την αλλαγή της κυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία διαπίστωσε πως υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα και ότι οι μελέτες ουδέποτε είχαν εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ετσι το υπουργείο, παρότι είχε 105-107% απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ, αν δεν αποδώσει λογαριασμό γι’ αυτές τις 200 μελέτες, θα πρέπει να επιστρέψει 1,2 εκατ. ευρώ. Πέντε-πέντε εξετάζονται, λοιπόν, οι μελέτες από το ΚΑΣ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Προχθές το συμβούλιο είδε τη μελέτη της Τροιζήνας, του Χλεμουτσίου, του Κάστρου Πατρών κ.ά.
Συντήρηση
Ως προς την Τροιζήνα (η οποία και αποκάλυψε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις και οδήγησε τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη σε δριμείες παρατηρήσεις) θα γίνει συντήρηση και στερέωση του Ιερού του Ιππολύτου καθώς και του Ασκληπιείου.
Σύμφωνα με την έφορο Εφη Λυγκούρη, τα μνημεία είναι από πωρόλιθο και αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω και δύο ρεμάτων που περνούν μέσα από αυτά και δημιουργούν υγρασίες. Θα γίνουν αποστραγγίσεις και θα προστατευτεί το υλικό, χωρίς να αποκλείεται μελλοντική στέγαση ευπαθών σημείων. Αλλά το στέγαστρο που είχε προταθεί δεν εγκρίθηκε γιατί δεν ικανοποιούσε.
Στο Χλεμούτσι θα γίνουν παρεμβάσεις για να κλειστούν δύο τρύπες σε τοίχους και σε οροφή, εξαιτίας των οποίων δημιουργούνται προβλήματα υγρασίας. Τέλος, το Κάστρο Πατρών χρειάζεται στατική και άλλες μελέτες.
Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr














