ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρατεύονται οι απεργοί

Στην πολιτική επιστράτευση των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων προχωρεί η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού. Προηγήθηκε η άκαρπη συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών και η απόφαση των ιδιοκτητών για συνέχιση της απεργίας13:07
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Στην πολιτική επιστράτευση των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων προχωρεί η κυβέρνηση, μετά την άκαρπη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι στο υπουργείο Μεταφορών και την απόφαση των ιδιοκτητών για συνέχιση της απεργίας τους.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός έδωσε την εξουσιοδότηση σε υπουργούς και νομάρχες να προβούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για επίταξη των υπηρεσιών τους καθώς και επίταξη της χρήσης των φορτηγών ΔΧ.

Επιστρατεύονται οι απεργοί
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει ότι "μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης."

Θέμα χρόνου θεωρείται η αποστολή των φύλλων πορείας στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα απ' όπου θα κληθούν οι οδηγοί των φορτηγών να τα παραλάβουν.

Πάντως ορισμένοι από τους εκπροσώπους τους, ακούγωντας την απόφαση της κυβέρνησης, σχολίασαν μέσω του κεντρικού δελτίου του Alpha ότι δεν πρόκειται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μολών λαβέ".

Επιστρατεύονται οι απεργοί

Στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, το απόγευμα, είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την απεργία τους, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση. Μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Νωρίτερα, άκαρπη είχε αποβεί η συνάντηση των ιδιοκτητών φορτηγών με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών κ. Χάρη Τσιόκα. 

Οι απεργοί ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να τους διαβεβαιώσει εγγράφως ότι πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα προηγηθεί διάλογος, ο οποίος θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου.

Το αίτημά τους απερρίφθη.

«Λυπάμαι αλλά η ευθύνη δεν μας βαρύνει», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Χ. Τσιόκα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση μας οδήγησε στην απεργία πηγαίνοντας εν κρυπτώ το νομοσχέδιο στη Βουλή και τώρα δείχνει την αδιαλλαξία της για ακόμη μία φορα».

«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να παραλύσει»

«Υπήρξε αδιέξοδο που εκτιμώ ότι πρέπει τώρα να αποτιμηθεί και στη βάση αυτή να δούμε τη δυνατότητα να ξανασυνεχιστεί ο διάλογος, όχι όμως υπό το κράτος της παράλυσης της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσιόκας.

«Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των παραγωγιγκών δυνάμεων και θα πάρει τις αποφάσεις της», πρόσθεσε σχετικά με το ενδεχόμενο επιστράτευσης, καταλήγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να παραλύσει η χώρα».

Γ. Πεταλωτής: Θα υπηρεετήσουμε το δημόσιο συμφέρον

Η κυβέρνηση έδειξε την βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας, παρέχοντας μια επιπλέον άδεια για κάθε υφιστάμενη και δίνοντας φορολογικά κίνητρα για κάθε ιδιοκτήτη, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το δημόσιο συμφέρον το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για δημόσιο διάλογο και πρόσθεσε ότι «από κεί και πέρα αν συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε η ίδια, με πράξεις πλέον, θα αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των απεργων ή σε απελευθέρωση της αγοράς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απελευθέρωση έχει αποφασιστεί, είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε μια μέρα που γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τα χρονικά περιθώρια που έθεσε ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Χάρης Τσιόκας μιλώντας για τη σημερινή μέρα, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «ό,τι έχει πει ο κ.Τσιόκας ισχύει».