ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK
Κυριακή, 7/2/2016
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:

ΕΘΝΟΣ,«E» 23/11/2010
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Μεγαλύτερο έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο το ίδιο το... Μουσείο

Σε ένα κτίριο-μνημείο, το οποίο χρησιμοποιούσαν

οι Ενετοί για να επισκευάζουν τις γαλέρες

τους, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του

Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί ανεκτίμητους

«θησαυρούς» της ελληνικής ναυτιλίας

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ: Διακρίνονται το στέγαστρο του κυβερνήτη στην πρύμνη, οι πάγκοι των 24 κωπηλατών και το βοηθητικό ιστίο.Διακρίνονται τα κουπιά και η ιστιοφορία του. Για πρώτη φορά στην ιστορ

Ενας ανεκτίμητος θησαυρός-ντοκουμέντο για την ελληνική ναυτιλία από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους στεγάζεται στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Το μουσείο λειτουργεί από το 1973 στα Χανιά, στην είσοδο του ενετικού φρουρίου «Φιρκάς», το οποίο συνδέεται ιστορικά με τη συμβολική ενέργεια της έπαρσης της ελληνικής σημαίας, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, που επισφράγισε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


Στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται 2.500 εκθέματα, μεταξύ των οποίων κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον βυθό, ζωγραφικοί πίνακες, χάρτες, φωτογραφίες, μακέτες πλοίων, ναυτικά όργανα.

Τα τελευταία τρία χρόνια η μόνιμη έκθεση του δεύτερου μεγαλύτερου ναυτικού μουσείου της χώρας (μετά το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά) έχει επεκταθεί σε ένα νέο χώρο, όπου φιλοξενούνται λιγότερα σε αριθμό αλλά μεγάλης ιστορικής σημασίας αντικείμενα. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, ναύαρχος Κωνσταντίνος Μανιουδάκης, το σπουδαιότερο «έκθεμα» είναι ο ίδιος ο χώρος της έκθεσης.

Πρόκειται για ένα από τα νεώρια, τα οποία είχαν κατασκευάσει στο λιμάνι και χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί για να συντηρούν και να επισκευάζουν τις γαλέρες τους: «Από τα 17 νεώρια που είχαν χτίσει οι Ενετοί σώζονται τα επτά. Ενα από αυτά μας παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού για να το χρησιμοποιήσουμε ως μόνιμη έκθεση αρχαίας και παραδοσιακής ναυπηγικής.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Το ανακατασκευασθέν μινωικό πλοίο. Διακρίνεται η πρύμνη του με τον πρωτόγονο τρόπο που το πλαίσιο καταλήγει για να του δώσει το τελικό σχήμα .Η πλώρη του με την κατάληξη της κορυφής μονοκόμ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Το ανακατασκευασθέν μινωικό πλοίο. Διακρίνεται η πρύμνη του με τον πρωτόγονο τρόπο που το πλαίσιο καταλήγει για να του δώσει το τελικό σχήμα .Η πλώρη του με την κατάληξη της κορυφής μονοκόμματου κυπαρισσιού που αποτέλεσε την τρόπιδα (καρένα) του πλοίου.Πρωτόγονος ο τρόπος συνδεσμολογίας (ράψιμο) του περιβλήματος. Εργαλεία της εποχής. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη στεγανοποίηση του περιβλήματος του μινωικού πλοίου (ρετσίνι, λίπος βοδιού, σχοινί καλαφατίσματος)

Οταν το παραλάβαμε ήταν σε άθλια κατάσταση, γιατί δεν είχε γίνει έως τότε καμιά εργασία συντήρησης. Δεν είχαμε χρηματοδότηση αλλά εξασφαλίσαμε οικονομικούς πόρους από τον Δήμο Χανίων, τη Νομαρχία Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, τη Βουλή των Ελλήνων καθώς και από ιδιωτικές εισφορές.

Καταφέραμε έτσι να κάνουμε τις βασικές εργασίες συντήρησης και να αναστείλουμε την περαιτέρω φθορά του νεωρίου. Πρόκειται για ένα κτίριο-μνημείο, έκτασης 600 τ.μ., το οποίο χρειάζεται ριζική αποκατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο έχει διενεργήσει σχετική μελέτη», εξηγεί ο κ. Μανιουδάκης.

ΚΑΡΑΒΟΣΚΑΡΟ: Μοντέλο παραδοσιακού σκάφους τύπου «καραβόσκαρο» με ιστιοφορία «λόβερο»
ΚΑΡΑΒΟΣΚΑΡΟ: Μοντέλο παραδοσιακού σκάφους τύπου «καραβόσκαρο» με ιστιοφορία «λόβερο»

Εκφράζει το παράπονο ότι δεν δίνονται στη χώρα μας κρατικές επιχορηγήσεις για αξιόλογες δράσεις ναυτικών μουσείων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Ωστόσο, χάρη στις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, η έκθεση στο νεώριο έχει γίνει πραγματικότητα και έχει δεχτεί κατά την τριετή διάρκεια λειτουργίας της αρκετούς επισκέπτες. Μόνο κατά το θερινό τρίμηνο του περασμένου έτους επισκέφθηκαν τον χώρο 12.000 άνθρωποι, ενώ η έκθεση του μουσείου στο φρούριο «Φιρκάς» δέχεται ετησίως 25.000 επισκέπτες, ενώ και στους δύο χώρους διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

ΚΟΜΠΟΙ: Ναυτικοί κόμποι και δεσίματα
ΚΟΜΠΟΙ: Ναυτικοί κόμποι και δεσίματα

Μινωικό πλοίο
Ενα από τα σημαντικότερα εκθέματα αρχαίας ναυπηγικής που μπορεί να δει κανείς στο νεώριο είναι το μινωικό πλοίο που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «Ναυδόμος», με βάση την έρευνα των πηγών καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο αρχαιολογικό εύρημα.

Πρόκειται για το πλοίο που είχε συνοδεύσει την Ολυμπιακή φλόγα στους Αγώνες του 2004, αφού είχε αποδειχτεί αξιόπλοο πραγματοποιώντας με 24 κωπηλάτες το ταξίδι Χανιά - Πειραιά.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται επίσης παραδοσιακά σκάφη που καλύπτουν την περίοδο της κρητικής αλιείας από το 1845 έως το 1973.

Μεγαλύτερο έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο το ίδιο το... Μουσείο

Την έκθεση του νεωρίου μπορεί να επισκεφθεί κανείς από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Αυτή την εποχή το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η τουριστική κίνηση αυξάνεται το ωράριο διευρύνεται. Η έκθεση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στο ιστορικό φρούριο «Φιρκάς» παραμένει ανοιχτή όλο τον χρόνο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.

ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ

  • Μεγαλύτερο έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο το ίδιο το... Μουσείο
  • Μεγαλύτερο έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο το ίδιο το... Μουσείο
  • Μεγαλύτερο έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο το ίδιο το... Μουσείο
  • Μεγαλύτερο έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο το ίδιο το... Μουσείο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

CAR AND DRIVER

WOMENONLY
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Advertisement