ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  E-GO  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CARANDRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
Τετάρτη, 20/8/2014
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:

TV EΘΝΟΣ
TV EΘΝΟΣ
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση

Χριστουγεννιάτικες αλχημείες

Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου και, όπως είναι φυσικό, τα κανάλια φόρεσαν τα γιορτινά τους! Ετσι, λοιπόν, τα... καλά τους φορούν και οι «Γλυκές Αλχημείες»!

Χριστουγεννιάτικες αλχημείες

Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου και, όπως είναι φυσικό, τα κανάλια φόρεσαν τα γιορτινά τους! Ετσι, λοιπόν, τα... καλά τους φορούν και οι «Γλυκές Αλχημείες»! Μάλιστα, για πρώτη φορά στην τηλεοπτική ιστορία τους, είπαν τα Χριστούγεννα αυτά να τα γιορτάσουν με... παρέα.

Ο Στέλιος Παρλιάρος υποδέχεται στην πιο γλυκιά κουζίνα της ελληνικής τηλεόρασης τον μετρ των... αλμυρών γεύσεων Λευτέρη Λαζάρου. Ο μάγος της σοκολάτας και ο καταξιωμένος chef ενώνουν τις δυνάμεις τους και πραγματικά εντυπωσιάζουν...

Εμείς καταφέραμε να τρυπώσουμε στο χριστουγεννιάτικο γύρισμα της εκπομπής και να σας παρουσιάσουμε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό και με αφορμή αυτή την ξεχωριστή τηλεοπτική συνύπαρξη, σας δημοσιεύουμε δύο συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου για το πώς μπορείτε να φτιάξετε βασιλόπιτα, αλλά και το διάσημο βιεννέζικο γλυκό «σάχερ»!

Χριστουγεννιάτικες αλχημείες

GALETTE DES ROIS - ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Υλικά:

  • 500 γρ. έτοιμη σφολιάτα
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο αλεσμένο στο μπλέντερ σε σκόνη
  • 2 μεγάλα αβγά ή 3 μικρά
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. ρούμι μαύρο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά και το ρούμι. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Κόβουμε τη σφολιάτα σε 2 κύκλους διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετούμε στον έναν κύκλο την κρέμα αφήνοντας περιφερειακά 2 εκ. χωρίς κρέμα. Ανακατεύουμε ένα αβγό με λίγο γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την ελεύθερη επιφάνεια της σφολιάτας. Σκεπάζουμε με τον άλλο κύκλο. Πιέζουμε τις 2 σφολιάτες μεταξύ τους έτσι ώστε να κολλήσουν καλά και μ’ ένα μαχαίρι σπρώχνουμε προς τα μέσα τη σφολιάτα ανά πόντο έτσι ώστε να πετύχουμε σχήμα μαργαρίτας.

Sacher - Σάχερ  Η βιεννέζικη Sacher Torte είναι από τα πιο διάσημα σοκολατένια κέικ στον κόσμο.
Sacher - Σάχερ
Η βιεννέζικη Sacher Torte είναι από τα πιο διάσημα σοκολατένια κέικ στον κόσμο.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε από το κέντρο στις άκρες ημικύκλιες γραμμές. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αβγού και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο - 170οC για 1 ώρα. Το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Υλικά για τη βάση:

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αβγού
  • 200 γρ. σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί, στους 30-35οC περίπου
  • 80 γρ.αλεύρι
  • 3 ασπράδια αβγού χτυπημένα σε μαρέγκα
  • Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά για το γλάσο:

  • 115 γρ. ζάχαρη
  • 145 γρ. νερό
  • 145 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 40 γρ. ζεστό νερό

Εκτέλεση για τη βάση:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και τη χλιαρή σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 10 λεπτά. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε, κτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά κι ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC -180ο C για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε στο τσέρκι έναν πάτο από αλουμινόχαρτο για να μη διαρρεύσει το μείγμα. Ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δύο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Εκτέλεση για το γλάσο:

Ετοιμάζουμε το γλάσο, βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη στους 115ο C (όταν αρχίσει η ζάχαρη και γίνεται καραμέλα αλλά σε λευκό χρώμα), ρίχνουμε το ζεστό νερό στη ζεστή σοκολάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλα. Ανακατεύουμε καλά και γλασάρουμε. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει γι’ αρκετές ώρες. Σερβίρουμε αν θέλουμε με κρέμα σαντιγί. Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου για 15-20 ημέρες.

ΝΑΝΣΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Χριστουγεννιάτικες αλχημείες
  • Χριστουγεννιάτικες αλχημείες
  • Sacher - Σάχερ  Η βιεννέζικη Sacher Torte είναι από τα πιο διάσημα σοκολατένια κέικ στον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

CAR AND DRIVER

WOMENONLY

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ