ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
Σάββατο, 20/12/2014
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΟΣ
«E» 20/4/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΓΚΑΛΟΠ MARC ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, με κλείσιμο της ψαλίδας αλλά και χαμηλές επιδόσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Η έρευνα της Marc για το «Εθνος» επιβεβαιώνει επίσης την τάση εισόδου στη νέα Βουλή δέκα κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα», το 46,4% πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας

Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό τοπίο, δύο εβδομάδες πριν κλείσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Οπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους», σε σύγκριση με το τελευταίο γκάλοπ της ίδιας εταιρείας πριν από τρεις μέρες, καταγράφεται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα και σταθερή τάση εισόδου δέκα κομμάτων στη νέα Βουλή.

Συγκεκριμένα: Η Νέα Δημοκρατία «αποχαιρετά» οριστικά την αυτοδυναμία, ενώ μειώνεται και η διαφορά που τη χωρίζει με το ΠΑΣΟΚ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Από το 4,5% της προηγούμενης μέτρησης της Marc, μέσα σε τρεις μέρες πήγε στο 4,1%, γεγονός που πιστοποιεί τις διαρροές που υπήρξαν στο διάστημα αυτό με τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων και κυρίως με τις αντιδράσεις για τις υποψηφιότητες των κ. Συμπιλίδη, Τσιτουρίδη και Δούκα.

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την άνοδο του κόμματος του Πάνου Καμμένου (από το 9,9% στο 10,4%) και του ΛΑΟΣ (από το 3,9 στο 4,2%) δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία στην τελική ευθεία των εκλογών αντιμετωπίζει νέες διαρροές εντός του χώρου της «γαλάζιας πολυκατοικίας». Στη δημοσκόπηση καταγράφεται ακόμη η χαμηλή πτήση για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία καθώς τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώνουν το 39,7%.

Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Να σημειωθεί ότι είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά του δικομματισμού σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, 16 μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, η οποία επισημαίνεται ότι δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος αλλά καταγραφή των τάσεων, διαπιστώνεται ότι έστω και οριακά Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία ξεπερνούν το φράγμα εισόδου στη Βουλή.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 39,7% αλλά σε ό,τι αφορά τις εκλογικές έδρες έχουν την πλειοψηφία, καθώς φτάνουν στις 155 βουλευτικές έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Marc φαίνεται ότι διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες την τρίτη θέση, καθώς παρουσιάζει άνοδο των ποσοστών του. Ωστόσο τέσσερα κόμματα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Δημοκρατική Αριστερά είναι από 8,8% μέχρι 11%. Σημειώνεται ότι αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα - φτάνει στο 6,2% από το 4,2%.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες που κερδίζουν τα κόμματα, με βάση τα ποσοστά της Marc, η Νέα Δημοκρατία και με το μπόνους των 50 εδρών φτάνει στις 108, ενώ το ΠΑΣΟΚ στις 47.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις σας» οι ερωτώμενοι ανέδειξαν με σχεδόν ίδια ποσοστά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΕΙ ΤΟ 60%
Συγκυβέρνηση «βλέπει» το 46,4%

Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούν τις εκλογές έξι στους δέκα ψηφοφόρους, ενώ το 46,4% πιστεύει ότι θα προκύψει στις εκλογές συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μόνο το 8,3% πιστεύει σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και στους ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης φτάνει στο 14%.

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις σε ό,τι αφορά το κριτήριο της ψήφου. Το 43,8% λέει ότι θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας και τιμωρίας, ενώ το 42% ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τις προτάσεις του κάθε κόμματος.

Σχεδόν το 17% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει όχι βέβαιο για την ψήφο του. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στη προηγούμενη μέτρηση της κοινής γνώμης της Marc όσοι δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν ήταν στο 13,6%, ενώ σήμερα αγγίζει το 17%.

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
Συνεχίζονται οι διαρροές για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Οι χαμηλές πτήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνονται και σε ό,τι αφορά τις κομματικές συσπειρώσεις. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ, στο 28,2%, ενώ η ΝΔ είναι λίγο καλύτερα, κοντά στο 45%.

Το ΠΑΣΟΚ αιμορραγεί κυρίως προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 9,1% των ψηφοφόρων του 2009 μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό και προς τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ το 19,8% βρίσκεται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Σε ό,τι αφορά τις διαρροές της ΝΔ προς τα άλλα κόμματα, κερδισμένο εμφανίζεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου καθώς το 12,7% μετακινείται προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Το 4,3% προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το 3,9% προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 15,1%.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έχουν πρώτη επιλογή τη Νέα Δημοκρατία (13,5%), το 15,2% -αντίστοιχα- προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Παναγιώτης Τσούτσιας

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ).

Εντολέας: Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε.

Μέγεθος δείγματος: 1.001 νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος.

Χρονικό διάστημα: 17 έως 19 Απριλίου 2012

Περιοχή διεξαγωγής: Πανελλαδική κάλυψη

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Στάθμιση: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009.

Η Marc Α.Ε.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

VELOS
Τρίτη
23:26
00
GIA POIO LOGO TRAVATE ZORI RE LEVENTES EKEI MESA STHN ND KAI STO PASOK. . . . ORAIOI EISASTE OPOIOW DEN EIANI MMAZISAW EINAI LAIKISTIW ORAIA LOIPON OI LAIKISTEW THA SAW STEILOYN STIN FYLAKI. . . PRAXIKOPIMATIEW EISASTE MIN KRATISTE TO. . . .
Μαριάννα
Κυριακή
17:50
21
ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ. . . Αυτή είναι η μοναδική επιλογή για να "την ακούσουν".
petros
Σάββατο
14:27
19
Για πρώτη φορά φέτος ας ψηφίσουμε με ένα απλό κριτήριο. Αυτόν που στέλνουμε στη βουλή με την ψήφο μας θα τον προσλαμβάναμε στη δουλειά μας για υπάλληλο,θα τον θέλαμε για συνάδελφο στο γραφείο είναι ικανός για διευθυντικό στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας ή έστω ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου. Αν το κάνουμε όλοι ίσως μετά από ένα ή δύο χρόνια δεν θα μουτζώνουμε τους εαυτούς μας και τις επιλογές μας. Εμείς αποφασίζουμε. Τόσο απλά.
elena verdoutou
Σάββατο
11:29
29
o ellinikos laos gnwrizei poli kala ti na kanei
O KANENAΣ
Σάββατο
10:29
38
Όλοι μιλούν. . . για αριστερούς και δεξιούς. . . μας έχουν καταπλακώσει οι ετικέτες και οι προκαθορισμένες ιδεολογίες. . . αλίμονο για το τόπο τούτο. . . βρισκόμαστε σε μεγάλο λήθαργο. . . πότε άραγε θα ξανάρθει η αφύπνιση συνάνθρωποι. . .
Ανώνυμος
Σάββατο
10:27
105
Θέλετε να κάνετε και πολιτικό σχολιασμό. . . . . μάθετε πρώτα να γράφετε, αγράμματοι!
ΕΛΕΝΗ
Σάββατο
9:43
89
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ!!
0ΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Σάββατο
9:42
712
ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ. ΑΦΗΣΤΕΤΟΥΣ ΝΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΆΖΟΜΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΩ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΣΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ.
giorgos d.n.a elinas
Σάββατο
5:04
55
parakalo sigketrothite kai sovareftite oi krisi einai gia oloi tin europoi kai pire kai emas oi mpala. min alaksete gnomi kai den psifisete oloi oi elines prepoi na psifisoune toulaxiston mexri stigmis. . den mas petaksane apo to euro. ,psifisete venizelo oi samara,, korona gramata tipota allo min skepteste. . gia to kalo tis ellados toulaxiston aftes tis ekloges. . min afisete na mpoune kialia kokoria mesa sto kotetsi,ppros to paron,
vassilis
Σάββατο
4:20
79
αν οντως πασοκ και νδ μετα απο οσα μας εχουν κανει και προκειτε να μας κανουν παρουν αυτα τα ποσοστα τοτε ειματε αξιοι της μοιρας μας
spiros
Σάββατο
2:07
86
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΘΝΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Scrooge
Σάββατο
1:27
54
Σε ολες τις δημοσκοπησεις το Αλλο κομμα εχει γυρω στο 5%. Το Κομμα Πειρατων μαλλον θα κανει την εκπληξη. Ανεβαινει πολυ στα social media
kostas
Σάββατο
1:04
615
Με την άδεια όλων των θυμωμένων υβριστών, λέω να ψηφίσω Βενιζέλο. Εκείνοι που χρησομοποίησαν τον θλιβερο πολιτικό πολιτισμό που τώρα καταγγέλουν είναι συνήθως ιδιώτες και όχι πολίτες, Και είναι κάτι που ονομάζεται. . . αντιμνημονιακό!!! Το ίδιο αντιμνημονιακοί είναι κι εκείνοι που το υπέγραψαν. Δεν λέει τίποτα.
Θυμωμένοι κάποτε με τον πάπα παραδώσανε στο σαρίκι και όχι στην τιάρα την Κωνσταντινούπολη. Θα προτιμούσα επι τουρκοκρατίας να έχω ζήσει στα επτάνησα.
Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε σταλινική αριστερά σ αυτή τήν χώρα και προτείνει τον παράδεισο την πρώην Αλβανίας και πρώην Ρωσίας, τα λεει όλα.
Δυστυχώς, ειναι προτιμότερο να εμπιστευτούμε εκείνους που τα γκρέμισαν για να τα αποκαταστήσουν, διότι έχουν μιά όντως επώδυνη πρόταση, παρά όσους αλαλάζουν χωρίς να έχουν προταση παρά μόνο θυμό και χρεωκοπία.
Θα προτιμούσαμε φυσικά να δούμε μιά νέα δύναμη που να την εμπιστευτούμε και να μήν έχει σχέση με τους αποτυχημένους.
Μήπως μπορεί κάποιος να μας την δείξει;
Όχι να μας ξαναπεί τι στραβά ΄κάναν οι άλλοι. Το έχουμε εμπεδώσει. Τι να κάνουμε τώρα θέλω να ακούσω και ποιος θα το κάνει. Τι προτείνει εκτός από το ότι θα είναι καλύτερος. . . διαπραγματευτής.
ARETOS
Σάββατο
0:22
89
Είναι ντροπή που τα 2 εγκληματικά κόμματα πού κυβέρνησαν, κατέστρψαν εμάς ( αρχής γενομένης από το Χρηματιστήριο του 1999-2000 ), και ακόμα ξεπουλάνε όλη τήν οικονομία τής πατρίδας μας, να παίρνουν στίς δημοσκοπήσεις πάνω από 20% και τα δύο, για να μή πώ πάνω από 10%. Είναι ντροπή να έχουμε Χατζατζάρηδες για βουλευτές. Είναι ντροπή για τήν ιστορία και τόν λαμπρό πολιτισμό τών προγόνων μας νά μάς κυβερνούν τέτοια ανάξια ανδρείκελα. Πούσαι ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. . . . . !!!
giorgosGR
Παρασκευή
23:16
96
Tην Ελλάδα μας θέλουνε να την πουλήσουνε όσο όσο για ξένα συμφέροντα πρέπει να δώσουμε ΟΛΟΙ αγώνα για να προλάβουμε ότι έχει απομείνει. Ψηφίζουμε ένα κόμμα της αρεσκείας μας που είναι κατά της διαφθοράς ΚΑΙ του μνημονίου! ΔΕΝ ψηφίζουμε ΑΥΤΟΥΣ που κατέστρεψαν ΚΑΙ πούλησαν την Ελλάδα μας. ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!
ΓΙΩΡΓΟΣ
Παρασκευή
22:36
45
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΨΑΛΙΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ? ΜΕΣΕΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ? ΤΙ ΠΑΣΟΚ, ΤΗ ΝΔ. . . ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ, ΙΔΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. . . .
.....
Παρασκευή
22:20
22
Οσους εχω ρωτηση γνωμες λενε μικρο κομα με δυσταγμο μη πως στην καλπη αλαξουν γνωμη. . . ετσι λεω. . . μην μεινουμε προ εκπληξεωςκα βγουν ετσι τα ποσοστα η και παραπανο. . . .
ΑΓΝΩΣΤΟΣ
Παρασκευή
20:20
928
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ
ΥΔΡΕΟΣ
Παρασκευή
20:17
1932
ΔΙΩΞΤΑΙ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
LIDIA
Παρασκευή
20:04
2233
Τα δυο πρώην μεγάλα κώματα θα παλέψουν με νύχια και με δόντια να μπουν στη βουλή.
Μη τους επιτρέψουμε, είναι επικίνδυνοι ? θέλουν το κακό μας και δεν μας υπολογίζουν.
1 από 2επόμενη σελίδα »

'Ονομα:E-mail:
Μήνυμα:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΘΝΟΣΠΟΡ


  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ