ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK
Πέμπτη, 11/2/2016
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΘΝΟΣ
«E» 24/2/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οδηγίες για τα σαρακοστιανά

Μύδια, χταπόδια, καλαμάρια και γαρίδες είναι εξαιρετικές τροφές αλλά και ιδιαίτερα ευπαθείς. Ειδικοί δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμά τους. Προσοχή χρειάζεται και στα κατεψυγμένα και στις κονσέρβες

Τα πλοκάμια των χταποδιών πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα
Τα πλοκάμια των χταποδιών πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα

Τα μάτια μας τέσσερα πρέπει να έχουμε με την επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των σαρακοστιανών. Μύδια, χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες και αχινοί είναι εξαιρετικές τροφές, αλλά και ευπαθείς. Το πώς θα τις διαλέξουμε είναι σημαντικό και απαιτεί γνώση ορισμένων «μυστικών». Προσοχή απαιτείται κι όταν αγοράζουμε τα κατεψυγμένα σαρακοστιανά ή σε κονσέρβες.

Οι επιστήμονες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καλούν τους καταναλωτές να είναι επιμελείς στην επιλογή των εν λόγω τροφών, υπενθυμίζοντας ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες. Ελεγκτές του Οργανισμού πραγματοποιούν ?παράλληλα? ελέγχους στην αγορά για τη διαφύλαξη της ποιότητας.

«Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φαινόμενα και να αποτρέψουμε προσπάθειες παραπλάνησης των καταναλωτών», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας. Οι έλεγχοι ?σημειώνει? αφορούν την προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία όλων των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη σύγχρονη διατροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν αλλοιώσεις. Τα σημάδια είναι τα εξής:

Οδηγίες για τα σαρακοστιανά

Για τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα), είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα, χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Οταν γίνεται η απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών. Οσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, η σάρκα τους πρέπει να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη.

Οδηγίες για τα σαρακοστιανά

Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε σακούλες, με πόσιμο νερό. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ πέντε ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης.

Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ό,τι και για τα φρέσκα.

Οδηγίες για τα σαρακοστιανά

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Αρωμα θάλασσας

Οδηγίες για τα σαρακοστιανά
Τα νωπά μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια), πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή (θάλασσας), τα πόδια τους να είναι καλά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Νωπά χταπόδια, καλαμάρια
Τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα) διατίθενται νωπά ή κατεψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε: Πρώτον, την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Δεύτερον, την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή. Τρίτον, τα πλοκάμια - βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τέταρτον, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Πέμπτον, τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.

Ζωντανοί οι αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί. Οταν επιλέγονται κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου δεν πρέπει να είναι διογκωμένες, να παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά ή διαρροή του υγρού περιεχομένου. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου και στη μυρωδιά.

Οστρακοειδή με κέλυφος
Τα δίθυρα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια), εφόσον πωλούνται με κέλυφος, πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από: Τα κελύφη, τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους, να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Τα πλοκάμια των χταποδιών πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα
  • Οδηγίες για τα σαρακοστιανά
  • Οδηγίες για τα σαρακοστιανά
  • Οδηγίες για τα σαρακοστιανά
  • Οδηγίες για τα σαρακοστιανά

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΘΝΟΣΠΟΡΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Advertisement