ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
Παρασκευή, 19/12/2014
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΘΝΟΣ
«E» 6/7/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
123

Erotic Art 2014

από την Win Win Marketing

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Φάμπρικα με πλαστά μεταπτυχιακά

Ελεγχο όλων των πτυχίων από το εξωτερικό και αλλαγή του σχετικού νόμου ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Πλήθος καταγγελιών για πλαστούς τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών Ειδικής Αγωγής από τη Βουλγαρία και την Ιταλία

Φάμπρικα με πλαστά μεταπτυχιακά

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων «μαϊμού» από εκπαιδευτικούς προκειμένου να προηγηθούν στους διορισμούς στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τώρα βρίσκεται στο «φόρτε» της η απόκτηση τίτλων Ειδικής Αγωγής προκειμένου όσοι τους κατέχουν να προηγηθούν στον διορισμό τους ως αναπληρωτές στα ειδικά σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τέτοιον τίτλο, με νόμο του 2008 μπαίνουν πρώτοι στον σχετικό πίνακα και ξεπερνούν συναδέλφους τους οι οποίοι μπορεί να έχουν προϋπηρεσία ακόμη και 10 ετών!

Η ανεργία που έχει χτυπήσει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών οδηγεί δασκάλους και καθηγητές να καταφεύγουν σε αθέμιτα μέσα προκειμένου να πετύχουν τον άμεσο διορισμό τους, κλείνοντας όμως τον δρόμο σε συναδέλφους τους οι οποίοι ακολουθούν τη νόμιμη οδό.

Το περίεργο είναι μάλιστα ότι εκπαιδευτικοί καταφέρνουν να έχουν τέτοιους τίτλους από το εξωτερικό αν και δεν έχουν μετακινηθεί ποτέ εκτός χώρας και χωρίς καν να ξέρουν τη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχεται ο τίτλος που κατέχουν.

Δάσκαλοι και καθηγητές καταγγέλλουν το γεγονός και ζητούν να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι που προέρχονται από το εξωτερικό και να μοριοδοτηθούν όλα τα κριτήρια που κατέχουν οι υποψήφιοι για διορισμό στην Ειδική Αγωγή.

«Το φαινόμενο της απόκτησης μεταπτυχιακών τίτλων Ειδικής Αγωγής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία (Σόφια) και στην Ιταλία (Τορίνο) έχει πάρει μεγάλη έκταση.

Είναι βέβαιο ότι οι τίτλοι αυτοί θα προσκομιστούν για αναγνώριση στο ΔΟΑΤΑΠ (σ.σ. πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και στη συνέχεια θα κατατεθούν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου όσοι τους κατέχουν να προηγηθούν στον διορισμό τους ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή» τονίζει στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης και συμπληρώνει:

«Το αποτέλεσμα της ''εισβολής των μεταπτυχιακών'' είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής κάθε χρόνο θα βρίσκεται σε κατώτερες θέσεις στον πίνακα αναπληρωτών, αφού στην Ειδική Αγωγή όποιος αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο μπαίνει πρώτος στον πίνακα κι ας έχει μηδενική προϋπηρεσία (δηλαδή ξεπερνά στον σχετικό πίνακα συναδέλφους που έχουν από 10 έως 80 μήνες προϋπηρεσία!!).

Πρόκειται για μια άδικη διάταξη του νόμου της Ειδικής Αγωγής 3699/2008 που πρέπει να αλλάξει».

Κατόπιν αυτής της κατάστασης οι συνδικαλιστές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ζητούν:

 • Να ελεγχθούν άμεσα όλοι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι Ειδικής Αγωγής που αποκτώνται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα το πώς εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση αποκτούν αυτούς τους τίτλους, με δεδομένο ότι η παρουσία τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού είναι υποχρεωτική μία φορά την εβδομάδα.
 • Να τροποποιηθεί η άδικη διάταξη του Ν. 3699/2008 (άρθρο 20, παρ. 12) και να εκδοθεί το Π.Δ. που προβλέπεται στις εξουσιοδοτικές διατάξεις, όπου ρητά αναφέρεται η ανάγκη μοριοδότησης όλων των κριτηρίων που κατέχουν οι υποψήφιοι για διορισμό στην Ειδική Αγωγή.
 • Να δοθούν στη δημοσιότητα όλοι οι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή.

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
Οργιο με πλαστούς τίτλους για επιλογή διευθυντών

Καταγγελίες για πτυχία μαϊμού είχαν κάνει πέρυσι οι δάσκαλοι και για υποψήφιους διευθυντές σχολείων και σχολικούς σύμβουλους, οι οποίοι αγόραζαν κυρίως από βαλκανικές χώρες μεταπτυχιακούς τίτλους έναντι 6.000-8.000 ευρώ προκειμένου να έχουν υψηλά μόρια και να καταλαμβάνουν τις συγκεκριμένες θέσεις.

Πέρυσι (10 Μαρτίου 2011) το «Εθνος» είχε αναδείξει το θέμα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, όπου εκπαιδευτικοί είχαν καταγγείλει ότι διάφοροι επιτήδειοι τους πρόφεραν μεταπτυχιακά χωρίς να σπουδάσουν φυσικά σε κάποια χώρα και χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα της ούτε καν αγγλικά.

Οι περισσότεροι πλαστοί τίτλοι προέρχονταν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Τότε το υπουργείο Παιδείας, μετά τις καταγγελίες της ΔΟΕ και το δημοσίευμα του «Εθνους»,διέταξε έρευνα και ζήτησε να ελεγχθούν όλοι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που είχαν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

Τελικά οι έλεγχοι έγιναν και πράγματι το υπουργείο βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια φάμπρικα πλαστών τίτλων μεταπτυχιακών και διδακτορικών ακόμη και γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Βέβαια τότε το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε και πολλά στοιχεία στη δημοσιότητα, αλλά πάντως άλλαξε τις διαδικασίες επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να εξετάζονται προφορικά και στη γλώσσα στην οποία έχει αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ*

Να παρέμβει το υπουργείο
Η ιστορία με τα μεταπτυχιακά του εξωτερικού πρέπει να εξετασθεί άμεσα από το υπουργείο Παιδείας και τον ΔΟΑΤΑΠ. Θυμίζω ότι και κατά τις πρόσφατες επιλογές των σχολικών συμβούλων υπήρξε περίπτωση εκπαιδευτικού με μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ο οποίος δεν μπορούσε ν' απαντήσει ούτε σε απλές ερωτήσεις στη γλώσσα που είχε το μεταπτυχιακό.

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, στις διαδικασίες για την επιλογή σχολικών συμβούλων από τους 1.300 που είχαν μεταπτυχιακό ήρθαν στη συνέντευξη μόνο 130. Ολη αυτήν την κατάσταση με τους μεταπτυχιακούς τίτλους στην ειδική αγωγή τη δημιουργεί παλιότερος νόμος που προβλέπει ότι όσοι κατέχουν τέτοιους τίτλους προηγούνται των άλλων κατηγοριών των εκπαιδευτικών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να καταργηθεί και να μοριοδοτηθούν άμεσα όλα τα προσόντα των υποψηφίων, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις.

* Ο Δημήτρης Μπράτης είναι αιρετός ΚΥΣΠΕ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

gatoni
Πέμπτη
0:08
00
Στο μεταπτυχιακό στη Βουλγαρία οι φιλομαθείς φοιτητές πήγαιναν μία φορά το μήνα. Στην Ιταλία 2 φορές μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια. . Οι εργασίες και η βιβλιογραφία μεταφράζονταν από μεσάζοντες. Να ποιοι καλούνται να διδάξουν. . .
polyfimos
Δευτέρα
1:31
00
με όλο το σεβασμό προς όλους τους πολύξερους. . . βολευτειτε τώρα με τους 2000 αναπληρωτές του 2013-2014
δημητρα
Δευτέρα
23:33
01
Με ειλικρίνια είμαι πτυχιούχος παιδαγωγικού αθήνας και καθώς ενδιαφέρομαι για μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή είναι τεράστιος ο ανταγωνισμός και πολλοί άλλοι λόγοι καθιστούν δύσκολη την επιλογή σου στο μεταπτυχιακό αυτό την ελλάδα. εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα να το κάνεις εδω εχεις το δικαίωμα να το κάνεις έξω. Ποια η σημασία σε ποια χώρα θα το κάνεις αφού και σε άλλες χώρες οι παρακολουθήσεις είναι αραιές και όσοι πανε στη Βουλγαρία δεν είναι η εύκολη λύση να μετακινούνται κτλ είναι μια κίνηση σεβαστή με την προυπόθεση ότι τηρούνται τα κρίτηρια 60 ECTS και μεταπτυχιακή εργασία. Ποια είναι τα στοιχεία που το καθιστουν κατωτερο γνωστικά και επιστημονικά;αυτά που υπάρχουν να κατατεθούν και οχι απλά απόψεις για τη χώρα και τη βολή. ας αλλάξουν οι άδικοι νόμοι βεβαίως και πρέπει, ας τηρούνται ομως σε ολα τα επιπεδα στη Ελλάδα και οχι μονο για τη βολη μας. στοιχεία λοιπον και οχι υποτιμήσεις χωρών ή σπουδων γιατι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθουν για το μελλον τους και δεν σκεφτονται διεφθαρμενα!αν ξερει καποιος να μας ενημερωσει σχετικα με τα στοιχεια αυτα και την εγκυροτητα των τιτλων για να κανουμε σωστες επιλογες στις σπουδες μας.
σούλα
Δευτέρα
12:43
311
To μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής στη Σόφια είναι αξιόπιστο και γίνονται κανονικά μαθήματα όπως και στην Ελλάδα. Όποιος το αμφισβητεί ας έρθει να παρακολουθήσει. Μήπως ξεβολεύονται κάποιοι με αυτά τα μεταπτυχιακά και θέλουν να τα καταργήσουν. Όποιος δεν ξέρει να μην μιλάει!!!!
Μ.Κ.
Παρασκευή
17:31
23
Πιθανότατα οι ίδιοι πανεπιστημιακοί κύκλοι που γέμισαν την Ελλάδα με τα σεμινάρια Ειδικής Αγωγής πριν μερικά χρόνια, βγάζοντας εκατομμύρια, να είναι πίσω και από τη βιομηχανία μεταπτυχιακών της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με τους εκεί συναδέλφους τους. Η ειδική αγωγή έχει εξελιχθεί εξάλλου σε πολύ κερδοφόρα μπίζνα στην Ελλάδα. Όλα αυτά βέβαια λύνονται με πολύ απλό τρόπο. Γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αφού πια τα μεταπτυχιακά αυτά χορηγούνται τόσο μαζικά (ήδη φέτος στους πίνακες αναπληρωτών της ειδικής αγωγής προστέθηκαν ακόμα 200 πτυχιούχοι) ώστε να αυτοεξεφτελίζονται ως προσόν, ας αποδείξει εμπράκτως ο καθένας τι έχει μάθει πάνω στο αντικείμενο μέσω γραπτού διαγωνισμού. Όπως εξάλλου γίνεται τόσα χρόνια και στη γενική αγωγή.
Αλίκη
Παρασκευή
11:08
68
Μην ανησυχείς φίλτατε και μην αγανακτείς. Θα πάρεις σύντομα τη θέση που σου αρμόζει. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους που τρίζει η θέση μας και η καρέκλα μας εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είμαστε μάγκες και δεν σπουδάσαμε στη Βουλγαρία προτείνω ηρεμία. Επίσης ας συγκρατήσουμε το φθόνο μας για αυτούς τους λαμπρούς επιστήμονες που η φιλομάθεια και η ευαισθητοποίηση για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες τους οδήγησε στη Βουλγαρίας . Κάποτε εύχομαι να βρούμε και εμείς το θάρρος και το μεγαλείο καρδιάς να δοκιμάσουμε αυτό το εγχείρημα. . Τι μεταπτυχιακά Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας?η Βουλγαρία είναι το μέλλον. Καλή σταδιοδρομία λοιπόν και να μας ζήσουν οι μάγκες!!!
Άκης
Δευτέρα
23:40
107
Προς απάντηση παραπάνω μυνήματος: Άντε να δεχτώ πως είναι ενα ΣΚ καθε εβδομαδα!!! ξέρεις αγαπητε φίλε εσύ που κατηγορεις το μεταπτυχιακο στη Σοφια ποσα μεταπτυχιακά υπάρχουν στην Ελλάδα που τα μαθηματα γίνονται κάθε ΣΚ?? ε? Αλλά βέβαια μιλατε ολοι εσείς γιατί φοβάστε μην χάσετε τη θέση σας!! Αν είστε μάγκες κάντε και εσείς μεταπτυχιακο!! Αμα πια!!!!
Θεοδόσιος
Κυριακή
10:51
06
Δεν απαιτείται νέος νόμος. Το ΔΟΑΤΑΠ πρέπει να εφαρμόζει τους ισχύοντες νόμους και να μην αναγνωρίζουν τα μεταπτυχιακά της Βουλγαρίας. Τι συμφέροντα υπάρχουν εκεί;
Λαμπρόπουλος
Κυριακή
10:34
04
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ μελών του ΔΟΑΤΑΠ που αναγνωρίζουν τα πτυχία της Βουλγαρίας και του εκεί Πανεπιστημίου; Ερευνητέον. το τμήμα δουλεύει κυρίως με Ελληνες που ταυτόχρονα βρίσκονται και στην Ελλάδα. Να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη τα μέλη του ΔΟΑΤΠ.
ΣΤΑΥΡΟΥ
Κυριακή
10:24
37
Εκτός από τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και τα διεθνούς κύρους βρετανικά πανεπιστήμια που είναι απολύτως αξιόπιστα και αποδεκτά, έχει δημιουργηθεί στη Βουλγαρία βιομηχανία χορήγησης αναξιόπιστων μεταπτυχιακών τίτλων στην Ειδική Αγωγή. Συγκεκριμένα οι σπουδές του προγράμματος DIPLOMA Μagistr ? Special Education από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΦΙΑΣ ΑΓ. ΚΛΙΜΕΝΤ ΟΧΡΙΝΤΣΚΙ, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης του ως συμβατικού μεταπτυχιακού προγράμματος τακτικής παρακολούθησης με 60 ECTS, διάρκειας δύο εξαμήνων και με μεταπτυχιακή εργασία. Το υποστηρίζω αυτό διότι σπουδαστές του υπόψη προγράμματος σπουδών δεν υποχρεούνται να παρακολουθούν τα σχετικά μαθήματα, παρά μόνο ένα Σαββατοκύριακο κάθε δίμηνο και αυτό χωρίς κανένα σχετικό έλεγχο. Η απόλυτη απουσία υποχρέωσης παρακολούθησης του υπόψη προγράμματος αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας και από το γεγονός ότι πολλοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές εργάζονται συγχρόνως στο Υπουργείο Παιδείας ως αναπληρωτές στην ειδική αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να διαπιστώσετε την αλήθεια των λόγων μου παρακαλώ να ζητήσετε κατάλογο των σπουδαστών και να τον αντιπαραβάλλετε με τον κατάλογο των αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Οι αναφερόμενοι και στους δύο καταλόγους είναι πάρα πολλοί και δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. ? το υπουργείο παιδείας παρανόμως τους μισθοδοτεί, αφού ευρίσκονται και σπουδάζουν στη Σόφια και όχι στα σχολεία στα οποία έχουν προσληφθεί, ή το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι πραγματικά δεν απαιτεί παρακολούθηση αλλά απλώς την καταβολή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού για την αγορά του παρεχόμενου τίτλου σπουδών. Παρά τα παραπάνω ο Δ. Ο. Α. Τ. ΑΠ. μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσει το υπόψη μεταπτυχιακό. Κατά τη γνώμη μου, πιθανή αναγνώριση από το Δ. Ο. Α. Τ. Α. Π. του υπόψη προγράμματος σπουδών θα αποτελέσει σκάνδαλο και τα μέλη του ΔΣ του Δ. Ο. Α. Τ. Α. Π. π
Γιωργία
Σάββατο
12:49
18
Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι παραδόξως αναγνωρίζονται τα μεταπτυχιακά αυτά (από τη Βουλγαρία και την Ιταλία) από τον ΔΟΑΤΑΠ και οφείλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια που έχει οδηγήσει τον ίδιο οργανισμό να επιτρέψει να εισχωρήσουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα οι τίτλοι μαϊμού. Ενώ είναι πλέον σαφές ότι δεν γίνεται τακτική παρακολούθηση από τους φοιτητές καθώς οι περισσότεροι είναι αναπληρωτές στην Ελλάδα και ενώ είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για να αναγνωρίζονται ως ισότιμα είναι απορίας άξια η στάση του ΔΟΑΤΑΠ. Ποια λοιπόν συμφέροντα εξυπηρετεί ο ΔΟΑΤΑΠ προωθώντας την βιομηχανία των μεταπτυχιακών μαϊμού και συνάμα ωθώντας τους έλληνες εκπαιδευτικούς προς αυτά; Τι προσπαθεί να σημάνει ο οργανισμός αυτός αναγνωρίζοντας μεταπτυχιακά που δεν απαιτούν παρακολούθηση και τι έπεται για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.
arximidis
Σάββατο
1:00
013
. . . "υπήρξε περίπτωση εκπαιδευτικού με μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ο οποίος δεν μπορούσε ν απαντήσει ούτε σε απλές ερωτήσεις στη γλώσσα που είχε το μεταπτυχιακό. Γι αυτόν τον λόγο, άλλωστε, στις διαδικασίες για την επιλογή σχολικών συμβούλων από τους 1. 300 που είχαν μεταπτυχιακό ήρθαν στη συνέντευξη μόνο 130" και τι έγινε ;; τότε κ. Μπράτη γιατί δεν ζητήσατε να πάνε στον εισαγγελέα τα λαμόγια με τους πλαστούς τίτλους ;;; τι σας εμπόδισε ;; τώρα εντυπώσεις πάς να κερδίσεις ως συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ που μάλιστα ήταν τότε στην εξουσία.

'Ονομα:E-mail:
Μήνυμα:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΘΝΟΣΠΟΡ


 • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

  ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

  Οι τελικές επιλογές [ «E» 19/12 ]...»

  ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

  Οι «συναινετικοί»... [ «E» 19/12 ]...»


  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

  Σενάρια ή καθαρές λύσεις; [ «E» 19/12 ]...»


  ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

  Απαιτούνται 11 μέρες για να μάθουμε αν θα έχουμε εκλογές [ «E» 19/12 ]...»


  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

  2014 όπως 1812 και 1941; [ «E» 19/12 ]...»


  ΕΠΩΝΥΜΩΣ

  Μια αιρετική ερμηνεία [ «E» 19/12 ]...»


  ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

  Αυτισμός και τακτικισμοί [ «E» 19/12 ]...»


  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

  Σενάρια για λέσχες προβληματισμού... [ «E» 18/12 ]...»


  ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

  «Κάτι θα γίνει, θα δεις»* [ «E» 18/12 ]...»


  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ

  Ο πραγματικός κίνδυνος [ «E» 17/12 ]...»


  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ

  Ανήκεστος βλάβη... [ «E» 16/12 ]...»


  ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

  Ο «φευγάτος» και ο ανυπόμονος [ «E» 14/12 ]...»


  ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΗ

  Το κεφάλι του Σάκη [ «E» 13/12 ]...»


  ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

  Η καταθλιπτική Δημοκρατία μας [ «E» 17/11 ]...»


  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ

  Ο Μεγάλος Αδελφός1 μήπως είναι νάνος; [ «E» 22/6 ]...»

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ