ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK
Τετάρτη, 10/2/2016
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΔΙΕΘΝΗ

ΕΘΝΟΣ
«E» 10/7/2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΔΙΕΘΝΗ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
123
Ο ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΙΤΝΕΡ ΧΡΕΩΣΕ 200.000 $ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ «DEUTSCHE BANK»

Στο κλαμπ των... χρυσών ομιλητών

Οταν κάποιος σημαίνων πολιτικός αποχαιρετά την πολιτική, συνήθως ανοίγει μια άλλη «πόρτα», που μπορεί να είναι πολύ προσοδοφόρα.

ΡΟΝΑΛΝΤ ΡΙΓΚΑΝ
ΡΟΝΑΛΝΤ ΡΙΓΚΑΝ

Πολλοί πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί έχουν κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, με πολλαπλάσιες αμοιβές από ό,τι είχαν ως δημόσιοι λειτουργοί. Τα πιο «ηχηρά» ονόματα, όμως, δεν χρειάζεται καν να εργαστούν για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους. Αρκεί να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και συνέδρια και να κάνουν μερικές -καλοπληρωμένες- ομιλίες τον χρόνο.

Ο τελευταίος που μπήκε στη λίστα των αδρά αμειβόμενων ομιλητών είναι ο Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ λέγεται ότι έλαβε 200.000 δολάρια για μια ομιλία του σε συνέδριο της Deutsche Bank, ενώ είχε πάρει άλλα τόσα για δύο ακόμη ομιλίες αμερικανικών εταιρειών. Ο Γκάιτνερ αμειβόταν με 199.700 δολάρια ετησίως για να «πονοκεφαλιάζει» με τον οικονομικό «γκρεμό» που αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ και με την άκαμπτη στάση της... συμμάχου Μέρκελ. Φημολογείται ότι θέλει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, ενδεχομένως ως ο νέος επικεφαλής της Fed, ωστόσο μέχρι τότε δεν χρειάζεται τουλάχιστον να έχει οικονομικές ανησυχίες. Ο Γκάιτνερ ακολουθεί τα χνάρια άλλων κορυφαίων πολιτικών, που κερδίζουν -όχι τα προς το ζην, αλλά το παντεσπάνι τους- κάνοντας ομιλίες, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζορτζ Μπους. Ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για την κερδοφόρα αυτή ενασχόληση, ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος ήδη το 1989 είχε καταφέρει να πάρει το αστρονομικό ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο ομιλίες.

Μετά το «διαζύγιο» με την πολιτική κέρδισαν περιουσίες

Ρόναλντ Ρίγκαν

ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
Ο πρώτος διδάξας για τα οφέλη που μπορεί να έχει κανείς μετά την πολιτική ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, που πέθανε το 2004. Το 1989 είχε λάβει δύο εκατομμύρια δολάρια από ιδιωτική εταιρεία για να συμμετάσχει σε 9ήμερη περιοδεία στην Ιαπωνία, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της. Υποχρέωση του Ρίγκαν ήταν να κάνει μόλις δύο ομιλίες.

Μπιλ Κλίντον
Είναι ίσως ο πιο δημοφιλής από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ και η «ταρίφα» του κυμαίνεται μεταξύ 150.000-450.000 ανά ομιλία. Είναι από τους πιο χαρισματικούς ομιλητές, που μπορεί να εκφωνήσει λόγο επί παντός επιστητού. Εικάζεται ότι έχει κερδίσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα μόνο από ομιλίες. Δίνει, όμως, μεγάλο μέρος στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα.

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

Τζορτζ Μπους
Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους «αγαπημένους» πολιτικούς του πλανήτη, ωστόσο αφήνοντας τον Λευκό Οίκο κατάφερε να κάνει καριέρα ως ομιλητής. Ο Τζορτζ Μπους κερδίζει περίπου 150.000 δολάρια ανά ομιλία και από το 2009 έχει συγκεντρώσει 15 εκατ. $ μόνο από ομιλίες.

Τίμοθι Γκάιτνερ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είναι ο τελευταίος που μπήκε στο κλαμπ των «χρυσών» ομιλητών. Με 400.000 δολάρια για μόλις τέσσερις ομιλίες μέσα σε δύο μόλις μήνες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Γκάιτνερ κάνει... πρωταθλητισμό. Αναμένεται, βέβαια, να τον ξανακερδίσει η πολιτική, καθώς φιλοδοξεί να επιστρέψει σε κάποιο οικονομικό πόστο.

ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ
ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ

Τόνι Μπλερ
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός υπήρξε ο πιο ακριβοπληρωμένος ομιλητής του κόσμου, καθώς έπαιρνε 10.000 $ το λεπτό. Παρά την κρίση, είναι περιζήτητος και δεν έχει μειώσει το κασέ του. Πληρώθηκε 500.000 $ από κινεζική εταιρεία για δύο ημίωρες διαλέξεις.

Αλ Γκορ
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έγινε περιζήτητος ομιλητής από τη στιγμή που άρχισε να ασχολείται με το περιβάλλον και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κερδίζει περίπου 100.000-150.000 δολάρια για κάθε ομιλία του και, σύμφωνα με το γραφείο του, δίνει ένα σημαντικό ποσοστό από τα έσοδα στην οργάνωση Alliance for Climate Protection.

ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

Ρούντι Τζουλιάνι
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης αρεσκόταν στις δημόσιες εμφανίσεις και τις ομιλίες. Τώρα αμείβεται με το παραπάνω για να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί. Η πιο καλοπληρωμένη του ομιλία έφτασε τα 270.000 δολάρια και ήταν το 2012, όταν σκεφτόταν να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα. Συνολικά από τις ομιλίες του έχει κερδίσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • ΡΟΝΑΛΝΤ ΡΙΓΚΑΝ
  • ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ
  • ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • ΑΛ ΓΚΟΡ
  • ΡΟΥΝΤΙ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

ΕΘΝΟΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Advertisement