ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
Κυριακή, 21/12/2014
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΘΝΟΣ
«E» 26/2/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
«ΙΣΛΑΝΔΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ «ΒΑIN»

Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων

Μυστικό σχέδιο «κουρέματος» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και οι εποπτικές Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το... μεγάλο κραχ που αναμένεται να επιφέρει στα δάνεια η τεράστια ύφεση.

Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων

Το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν.

Βασική παράμετρος είναι η εμβάθυνση της ύφεσης και για το 2012, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, βάσει των οποίων έγιναν και τα σενάρια της Black Rock που προβλέπουν ότι οι πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Το σενάριο

Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων
Τώρα το σενάριο αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση (4,4% του ΑΕΠ αντί 2,8% της αρχικής εκτίμησης) τόσο μεγαλύτερες και οι αναμενόμενες επισφάλειες, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στο μυστικό report των ξένων οίκων που προτείνουν το σχέδιο, «την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δουν και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα, το οποίο σημαίνει μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους να μπορέσουν να αναλάβουν νέα επενδυτικά σχέδια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.

Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων

Το κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα, είναι εάν οι εποπτικές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ανάλογο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο όχι μόνο θα βοηθάει τις τράπεζες να επανέλθουν σε μια υγιή κατάσταση αλλά και κατά πόσο η επιχειρηματικότητα και στη συνέχεια τα νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πρώτη φάση το κρίσιμο για την ανάπτυξη είναι οι επιχειρήσεις, γιατί το πρόγραμμα είναι να στηριχθούν ώστε να έλθει η ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια αυτό θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση, δηλαδή στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο των «κόκκινων», ακριβώς για να προλάβουν χιονοστιβάδα νέων επισφαλειών. Η ρύθμιση αυτή -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.

Το παράδειγμα
Το «κούρεμα», εάν υιοθετηθεί το σχέδιο που προτάθηκε και έχει ως βάση το παράδειγμα της Ισλανδίας, θα είναι της τάξης του 30% στο κεφάλαιο των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά θα κοπούν οφειλές ύψους 70 δισ. ευρώ.

Η αρχή -σύμφωνα με το σχέδιο- θα γίνει από μεγάλες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αλλά χαρακτηρίζονται βιώσιμες και θα προβλέπει εκτός από το «κούρεμα» του κεφαλαίου, νέο δανεισμό καθώς και την τοποθέτηση «τοποτηρητή» από την τράπεζα δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το στέλεχος αυτό θα έχει αρμοδιότητες σαν αυτές των τοποτηρητών που θα τοποθετήσει η Κομισιόν στα υπουργεία και θα συναποφασίζει για το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά και τα νέα επενδυτικά σχέδια.

Στα νοικοκυριά η πρόταση είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει από ομάδες πληθυσμού που η τράπεζα θα κρίνει ότι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο με τα νέα δεδομένα και όχι σε ανέργους ή άλλες ευπαθείς ομάδες που θα μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους μέσω του σχετικού νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση κουρέματος των οφειλών των δανειοληπτών είναι η απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Πρόβα» στο δημόσιο
Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση κουρέματος των οφειλών των δανειοληπτών είναι η απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σπάει κάθε ρεκόρ η «στάση πληρωμών»
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον τα «κόκκινα» δάνεια με τους τραπεζίτες να φοβούνται το επόμενο διάστημα «έκρηξη» των μη εξυπηρετούμενων δόσεων για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν (από 5,8% το 2008 στο 15% την περσινή χρονιά), ενώ καταγράφεται επιδείνωση για τους πρώτους μήνες του 2012 όπου και εκτιμάται ότι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ηδη, αυτό επισημαίνεται και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επηρεάστηκε δυσμενώς η ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση».

Ο φόβος πλέον είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του τραπεζικού μας συστήματος, αφού τα καθυστερούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων προστίθενται στις μειωμένες καταθέσεις και στερούν από τις τράπεζες πολύτιμη ρευστότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα, ενώ άλλα 50.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Το χειρότερο είναι ότι μήνα με τον μήνα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και αυτό παρά τις ρυθμίσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες ή αυτές που επιχειρούν οι δανειολήπτες βάσει του πρόσφατου νόμου και αφορούν άλλες 750.000 δάνεια.

Οι εξελίξεις αυτές ξεπερνούν τις αρχικώς δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη ακόμη και των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που θεωρούνται τα πλέον υγιή, καθώς ήδη πάνω από ένα στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετείται κανονικά έναντι 3% - 4% που ήταν το «φυσιολογικό» επίπεδο επισφαλειών για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής προ της κρίσης.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν και το 15% στο τέλος του 2011, ποσοστό που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν δεν υπήρχαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

Στα επιχειρηματικά δάνεια οι επισφάλειες διαμορφώθηκαν στο 13-14% -χωρίς να υπολογίζονται οι αναχρηματοδοτήσεις- και στα καταναλωτικά ξεπέρασαν το 25%.

Οι τραπεζίτες περιμένουν κορύφωση των καθυστερήσεων αλλά και των απλήρωτων δανείων τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ θεωρούν το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε ως την πιο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τη σφυγμομέτρηση της αντοχής της κοινωνίας από τα δημοσιονομικά μέτρα, την αύξηση της ανεργίας και την περικοπή των μισθών. Οι χειρότεροι φόβοι τους έχουν να κάνουν με διπλασιασμό των επισφαλειών το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που μεταφράζεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινων δανείων». Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημίες που μπορεί να αγγίξουν και τα 10 δισ. ευρώ στην τριετία, ενώ αντίθετα χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Συνολικά το 2011 «κτύπησαν κόκκινο» δάνεια ύψους περίπου 35 δισ. και από αυτά τα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχειρηματικά δάνεια. Οι οφειλές από τα «κόκκινα στεγαστικά» ήταν ύψους 10-11 δισ. ευρώ και άλλα 9 με 10 δισ. ευρώ οι «κόκκινες» οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Πλέον, οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια για τη χορήγηση νέων δανείων, δίνοντας δάνεια με το σταγονόμετρο καθώς έχουν επιβάλει νέα αυστηρά κριτήρια που αποκλείουν από τη χρηματοδότηση την πλειονότητα των δανειοληπτών, ενώ ακόμα και όταν δανείζουν το κάνουν με φειδώ και για πολύ μικρότερα ποσά από τα αιτούμενα.

Η συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού χορήγησης των νέων δανείων είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος του 2011 τα επιχειρηματικά δάνεια να είναι 120 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά 78 δισεκατομμύρια και τα καταναλωτικά 32,9 δισ. €.

Παράδειγμα 1
Για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ 25ετούς διάρκειας με επιτόκιο 4% η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σήμερα στα 791 ευρώ. Εάν προχωρήσουν οι τράπεζες στο σχέδιο ανακούφισης των δανειοληπτών, το ίδιο δάνειο θα εξυπηρετείται με 554 €, αφού η συνολική οφειλή θα έχει πέσει στα 105.000 ευρώ, ενώ θα μπορεί η δόση να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα εάν παράλληλα επιμηκυνθεί και ο χρόνος αποπληρωμής στα 30 ή 35 χρόνια.

Παράδειγμα 2
«Κούρεμα» 30% σε ένα επιχειρηματικό δάνειο 1 εκατομμυρίου ευρώ θα έχει άμεσο όφελος για την εταιρεία 300.000 ευρώ στο συνολικό δανεισμό, γεγονός που θα μειώσει τις δόσεις κατ΄ αντίστοιχο ποσοστό. Για παράδειγμα, εάν το δάνειο ήταν 15ετούς διάρκειας η μηνιαία δόση θα ήταν 8.988 ευρώ και με το κούρεμα του κεφαλαίου θα πέσει στα 6.290 €.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
dkanellis@pegasus.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

νικος
Πέμπτη
13:02
02
παιδια το πραγμα ειναι απλο ! αν δεν κουρευτουν ολα τα δανεια τουλαχιστον στο μισο παμε για κραχ !!!!! γιατι δεν μπορει και οι τραπεζες να ανακαιφαλαιωνουνε συνεχεια -αυτο θα γινετε? και αυτο απο εξω δεν το θαλουνε αν ηταν θα μας ειχαν πεταξει απο καιρο. ετσι οπως τρεχουν τα πραγματα το βλεπω να γινεται στο πρωτο εξαμηνο του 2013 γιατι σε λιγο δεν θα πληρωνει ο ελληνας τιποτα γιατι πολυ απλα δεν θα εχει!!
όμορφη θυμωμένη
Πέμπτη
12:00
05
Αν σε χρηματοδότησαν οι τράπεζες βάσει Α εισοδημάτων και τώρα απαιτούν την ίδια δόση που τα εισοδήματά σου έγιναν Β χωρίς δική σου υπαιτιότητα και με συνταγματικά αναφαίρετα δικαιώματά σου είναι γιατί είχαν και έχουν δόλο. Σου έδωσαν δάνειο σε υπερκτιμημένο ακίνητο,έχουν εισπράξει ήδη τη σημερινή του αξία θα σου το πάρουν και ότι βγάλουν κέρδος θα είναι, άσε που θα περιμένουν να κάνουν τα κόλπα τους και να την ανεβάσουν πάλι διότι γωνία το ελληνικό οικόπεδο. . . Όπως το χρηματιστήριο έτσι και τώρα, εις υγείαν των κορόιδων. . . Και όσοι μιλάνε με κακεντρέχεια ένα έχω να τους πω. Ότι από τον δόλο και την προδοσία δεν σώθηκε κανένας. Μέσα στα ξερά θα καούν και κάποια χλωρά, παράπλευρες απώλειες τις λένε. . Πρώην τραπεζικός που μόνο δυστυχία αγώνα και κόπο είδα. Τα λαμόγια μετρημένα στα δάχτυλα. . ο έλληνας επιχειρηματίας είναι ήρωας.
όμορφη θυμωμένη
Πέμπτη
11:53
02
Αν τα δάνεια τα οποία έδωσαν οι τράπεζες ήταν με Α εισοδήματα και σήμερα έχεις Β εισοδήματα (χωρίς δική σου υπαιτιότητα και συνταγματικά κατοχυρωμένα έως σήμερα)και σου απαιτούν εξ όλοκλήρου οι τραπεζες το ποσό σήμερα είναι γιατί είχαν και έχουν δόλο. (αφού ξερουν ότι αδυνατείς σήμερα να το πληρώσεις) Θα πάρουν αυτό που σου χρηματοδότησαν (υπερεκτιμημένο) θα κερδίσουν όσα ήδη πλήρωσες, θα το πάρουν υποτιμημένο και θα το πουλήσουν πάλι όποτε θα τους βολέψει (υπερκετιμημένο) καταλάβατε? πως έγινε με το χρηματιστήριο. . . κάπως έτσι. . . καλά κορόιδα είμαστε. .
Χανς
Κυριακή
18:08
22
Κομπλεξικοί Έλληνες! Περισσότερο σας ενδιαφέρει η καταστροφή του διπλανού σας παρά η προσωπική πρόοδος. Μα για ποια πρόοδο μιλάμε; εσείς μείνατε σώγαμπροι και δεν σας προβληματίζει καν. . . φέρνετε σαν παράδειγμα το χωριό του προπερασμένου αιώνα. Εκεί πρέπει να σας πάνε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τρίτη
19:00
05
ΠΙΘΑΝΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΕΓ ΔΑΝΕΙΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τρίτη
18:59
01
ΠΙΘΑΝΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ!!!!!!11
λεωνιδας
Δευτέρα
12:37
16
ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ----- ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ : Αν κουρέψετε μονομερώς τα δάνειά σας κατά 30% δηλαδή αν ΟΛΟΙ ταυτόχρονα καταβάλετε κάθε μήνα το 70% των δόσεών σας τότε , σύντομα , όλα τα δάνεια θα κηρυχτούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ληξιπρόθεσμα (κόκκινα) ή θα νομιμοποιηθεί το κούρεμα.
ΚΩΣΤΑΣ
Σάββατο
10:34
20
δυστυχως εδω στην ελλαδα απο την μεταπολιτευση και μετα τα ευκολα ζητηματα τα κανουνε δυσκολα και μετα προσπαθουνε τα λυσουνε. τωρα με την κριση των υπερχρεωμενων νοικοκυριων και επιχειρησεων η μονη λυση ειναι η εξης. η τραπεζες θα πρεπει να κατεβασουν ΟΛΑ τα επιτοκια στο 3% σε ολους (δανεια-καρτες-στεγα στικα). τιποτα αλλο. τοτε αμεσως θα συνελθει η αγορα. αλλα ειπαμε θελουμε κυβερνηση στιβαρη να επιβληθει στις τραπεζες. αυτες δεν θα χασουνε διοτι με το 3% κερδιζουνε επειδη δανειζοντε με 0,75% απο την ΕΚΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Ειρηνη
Τρίτη
16:29
23
Και μενα μου κοψανε το μισθο για να τα δωσουν στους ανεργους αλλα δεν διαμαρτυρομαι γιατι να πληρωνω τον ανεργο. Αμαν πια με αυτο το μισος απεναντι στους δανειοληπτες. Ολοι στο ιδιο καζανι ειμαστε!Απλα χρειαζεται δικαιοσυνη στη μπαχαλοχωρα που ζουμε. Φτασαμε ο τιμιος να πληρωνει και να ζει ο κλεφτης!
Ειρηνη
Τρίτη
16:21
04
Οποιοι ειναι κακεντρεχεις πανω στο θεμα των στεγαστικων ενα εχω να πω. Οπως ειναι αδικο να σου παιρνει η τραπεζα τις καταθεσεις σου χωρις να σε ρωτησει,αδικο ειναι να σου παιρνει κομματι του μισθου σου και να απαιτει ομως την ιδια δοση στεγαστικου. Στο κατω κατω εγω και μετα το κουρεμα οριακα θα τα βγαζω περα οικονομικα. Απλα και παλι οι τραπεζες θα κερδιζουν αφου θα παιρνουν τη δοση τους εστω και χωρις επιτοκιο. Διαφορετικα θα πρεπει να βγαλουν τα αθλια ντουβαρακια μου στο σφυρι. Και ποιος θα τα αγορασει σε περιοδο αφραγκιας?Και με ποσα λεφτα?Σιγουρα με λιγοτερα απο αυτα τα κουτσουρεμενα που θα τους δωσω εγω. Οποτε εσεις οι κακεντρεχεις ανθρωποι να ειστε σιγουροι οτι εγω παλι στη μιζερια του δανειου μου θα ειμαι αλυσοδεμενη.
ΑΝΤΩΝΗΣ
Δευτέρα
14:31
015
Διάβασα όλα τα σχόλια και έφριξα από την κακία αρκετών νεοελλήνων. . . Είμαι ένας επιχειρηματίας που έχω δανειστεί από τράπεζα , μέχρι τώρα πλήρωνα τις δόσεις μου κανονικά, τώρα δυστυχώς δεν μπορώ να πληρώσω ούτε τους τόκους (μέχρι τώρα έδωσα μόνο για τόκους περίπου 195. 000 Ε) τι πρέπει να γίνει; να μου πάρουν το σπίτι μου και να κλείσω την δουλειά μου; Αυτό λέτε αρκετοί κακεντρεχείς; Κι εγώ τι φταίω που έπαιρναν εσένα δημ. υπάλληλο γιατί είχες δόντι τον υπουργό και σε πλήρωνα χρόνια ενώ δεν χρειαζόσουν και καθόσουν; Εγώ και τόσοι Ελληνες πληρώναμε άχρηστους υπαλλήλους. . . επομένως λίγο πολύ όλοι έχουμε δίκιο και δεν είναι σωστό να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν το ύψος των δανείων ανάλογα με την μείωση που έχουμε υποστεί όλοι οι ΄Ελληνες δηλαδή τουλάχιστον 30%. Όσο για τις τράπεζες δεν μπορούν να πάρουν ολα τα ακίνητα που ειναι υπόθηκα, γιατί κι αυτά έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τα πληρώνει η τράπεζα (χαράσι της ΔΕΗ, κοινόχρηστα, συντήρηση κλπ)
ΛΙΑ
Τρίτη
22:31
610
ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΦΘΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΛΛΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΟΤΙ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ,ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ!!!!!!!!!
tzony
Τρίτη
15:24
21
ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΨΗΦΟ ΣΕ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΑΛΟΥ ΠΗΡΑΝ 27 ΔΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΑ 30 ΔΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΩΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΥΡΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ
giannis
Δευτέρα
23:17
17
Πιστεύω ότι οι όλες οι Τράπεζες έχουν το λογισμικό εκείνο που τους επιτρέπει να ξεχωρίσουν ποιοι ήταν καλοπληρωτές και ποιοι όχι, στην αποπληρωμή των δανείων τους. Τους κακοπληρωτές (εξαιρέσεις λόγω σοβαρης αδυναμίας σίγουρα υπάρχουν), ας τους κυνηγήσει μέχρι τέλους !!! Άλλα αυτούς που ήταν ενήμεροι στην αποπληρωμή των δανείων τους, οφείλει να τους χαρίσει (με κρατική παρέμβαση και εφόσον το ζητήσουν), ένα σημαντικό ποσό, ακόμη και πλήρη εξόφληση του δανείου τους , αν το ποσό που υπολείπεται είναι σχετικά μικρό. Δύο πράγματα θα κερδιθούν τότε: ανάσα για τα νοικοκυριά που χρωστάνε πολλά, αλλά και μια σημαντική αύξηση ρευστού στην αγορά, καθώς δεν θα πηγαίνει σε αποπληρωμή δανείων.
βασιλης
Δευτέρα
22:33
818
ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΑ 680Ε ΑΠΟ 1250 ΠΟΥ ΗΤΑΝ. ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΠΗΡΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ 1250Ε.
Μιχαλης
Δευτέρα
21:11
419
Μας δουλευουν ψιλο γαζι!Ποια ανησυχια για επισφαλειες και αδυναμια αποπληρωμης και τετοια κουραφεξαλα λογαριαζουν οι τραπεζιτες. Η Eurobank μεσα σε 13 μηνες εχει αυξησει το επιτοκιο σε ανοιχτο επαγγελματικο δανειο κατα 3,5 % (απο 5% σε 8,5%). Χεστηκανε οι αγιογδυτες αν μπορεις να πληρωσεις ή οχι. Ευκαιρια γυρευουν να σου βγαλουν στο σφυρι το μαγαζακι που εστησες με κοπο και αιμα. Μας δουλευουνε αδερφια ξυπνατεεεε! Η τραπεζα δεν χανει ποτε ουτε ενα ευρω!
γιωργος
Δευτέρα
15:18
329
ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι ηλ. . . . ι!!!!επειδη σας χωσανε με βυσμα δεν σημαινει οτι πρεπει μια ζωη να κοναματε χοντρα και να αγοραζετε πολυτελη σπιτια στη γλυφαδα και μερσεντες!!!!οποιος χροσταει σε τραπεζες ας του παιρνουν οι τραπεζες τα περιουσιακα στοιχεια!εγω ειμαι αρκετα φτωχος και δεν χρωσταω σε κανεναν. δεν θα ανεχτω ομως να πληρωνω εγω την νυφη φια μια προνομιουχα ταξη του 20 με 30%. προχτες ακουφα ενα γερο να διαμαρτυρετε οτι του κοψανε 100 ευρω απο την επικουρικη. . . πρωτον γιατι να παιρνει 2 συνταξεις?δευτερον γιατι του κοψανε μονο 100 ευρω?τοσα χρονια κονομαγε και κονομαει καλα. . .
Παυλος
Δευτέρα
13:52
714
Ωπα ρε ΗΛΙΑ,παιδι του Λαου,της βιοπαλης και της φτωχολογιας,που θα λοιδωρησεις οσους πηγαν σωγαμπροι η πηραν απο τους γονεις τους,λες και εσυ δουλευεις και καλυπτεις μονος σου τις αναγκες σου, απο τοτε που βγηκες απο το μαιευτηριο !!!
Τα παλια χρονια που οι ανθρωποι στα χωρια δουλευαν ηλιο με ηλιο και ζουσαν τρεις γενιες μαζι στο ιδιο σπιτι, δεν ηταν ενηλικες η ηταν παιδια του μπαμπα?
Και για πια κατοχη μιλας?
Στα χωρια ολοι εχουν πατρικα σπιτια,και στα αστικα κεντρα εχτισαν σπιτια γιαυτους και τα παιδια τους μετα την εσωτερικη μεταναστευση του 50(εισαι και ανιστορητος εκτος απο υβριστης και ανεγκεφαλος)!!
Και οσο για τις τραπεζες,αν δεν σου αρεσουν μην παιρνεις δανεια απαυτες!
Δεν μπορεις να εισαι Αριστερος και να αγωνιζεσαι να αποκτησεις Δεξια τσεπη !!
τασος
Δευτέρα
10:30
122
Ας κατεβάσουν τα επιτόκια απο 18 και 15 % στο 5% και θα τους πώ και ευχαριστώ. Αυτά τα κουρέματα και οι επιμηκύνσεις ειναι εκ του πονηρού.
giorgos
Δευτέρα
9:23
29
kai ego phra daneio me thn aksia mou kai to plhrono kai den tha afhso kathe apithano na mou kopsei ta oneira
1 από 4επόμενη σελίδα »

'Ονομα:E-mail:
Μήνυμα:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων
  • Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων
  • Μυστική έκθεση για κούρεμα όλων των δανείων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΘΝΟΣΠΟΡ


  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ