ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

100 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς

Πριν από έναν αιώνα

το εκπαιδευτικό όνειρο

των Μαριανών αδελφών βρήκε στέγη στην Αθήνα.

Σήμερα η σημαντική

παρακαταθήκη που

άφησε γιορτάζεται

με πλήθος εκδηλώσεων.

  • ΕΙΚΟΝΕΣ
  • 13:20, 9/5/2007

Από τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο

Την 25η Ιουλίου 1838, περίπου τέσσερα χρόνια από τον ορισμό της Αθήνας ως «Βασιλικής Καθέδρας και Πρωτευούσης» και 14 μήνες από τα επίσημα εγκαίνια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο διοικητής Αττικής χορήγησε στον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο, άδεια ιδρύσεως δημοτικού σχολείου. Το νέο σχολείο πήρε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας Αγίου Διονυσίου και λειτούργησε κάπου στην Πλάκα.

Το Δημοτικό αυτό λειτούργησε έως το 1889, χρονιά κατά την οποία ο Καθολικός Επίσκοπος Αθηνών Σεβασμιότατος Ιωάννης Μαραγκός πέτυχε την επέκτασή του σε σχολείο με δύο κύκλους σπουδών και με τμήμα εσωτερικών. Μετονόμασε δε το σχολείο σε Λεόντειο Λύκειο Αγίου Διονυσίου, προς τιμήν του φιλέλληνα Πάπα Λέοντος ΙΓ, ο οποίος υποστήριξε θερμά και βοήθησε οικονομικά την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

Το 1897 χτίστηκε το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σίνα 4, απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών και το σχολείο μεταφέρθηκε εκεί. Ομως παρά τη στέγασή του σε ένα από τα αρτιότερα κτίσματα εκείνης της εποχής, το Λεόντειο Λύκειο γνώρισε μια περίοδο κάμψης από το 1897 έως το 1907, η οποία φάνηκε από την αισθητή μείωση του αριθμού των μαθητών. Προβληματισμένος ο τότε Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεβασμιότατος Αντώνιος Δελένδας, αποφάσισε να αναθέσει αργότερα τη διεύθυνση του σχολείου στα μέλη μιας αδελφότητας μοναχών, τους οποίους είχε γνωρίσει από κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου διηύθυναν σχολεία με ανάλογες αρχές. Επρόκειτο για τη Μοναχική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών. Ηδη το 1907 η παρουσία και η δράση τους είχε εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες έξω από τη Γαλλία και οι εκπαιδευτικές τους ικανότητες ήταν αναγνωρισμένες. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1907 φθάνουν στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί: Ακινδυνός, Μαρί Μπρουνόν, Μαρί Κωνσταντά και Φρανσουά Λορά. Ακολουθώντας τα διδάγματα του ιδρυτή τους, Μαρκελλίνου Σαμπανιά, ενός Γάλλου ιερέα, ενδιαφέρονται αμέσως για τη συστηματική αναδιοργάνωση των σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων του σχολείου και το οδηγούν σε μια ανοδική πορεία.

Το 1909 ο Σεβασμιότατος Αντώνιος Δελένδας αναθέτει τη διεύθυνση του Λεοντείου Λυκείου στον Αδελφό Μαρί Μπρουνόν, ο οποίος ήταν τότε 30 ετών. Ο Σεβασμιότατος Αντώνιος Δελένδας στηρίζει τους Μαριανούς Αδελφούς και τις παιδαγωγικές τους μεθόδους και όταν το 1911 πεθαίνει, η εκτίμηση των πολιτών της Αθήνας και η αναγνώριση της Εθνικής του δράσης είναι τόση, ώστε η ελληνική κυβέρνηση ορίζει κατά την κηδεία του να του αποδοθούν τιμές στρατηγού εν ενεργεία, ενώ την εκφορά της σορού του παρακολουθεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Το Λεόντειο Λύκειο το 1916 επεκτείνεται και στην Πάτρα με την ίδρυση του εκπαιδευτηρίου Αγιος Ανδρέας το οποίο θα λειτουργήσει ως το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.

Αλματώδης ανάπτυξη
Η συνεχής αύξηση των μαθητών στο σχολείο της οδού Σίνα, υποχρεώνει του Αδελφούς στην οικοδόμηση ενός νέου κτιρίου στα Πατήσια για να μην ασφυκτιούν οι 900 και πλέον μαθητές. Κατά το σχολικό έτος 1925-1926 φοιτούν στα σχολεία (Σίνα, Πατησίων, Πάτρας) συνολικά 1.740 μαθητές και διδάσκουν πάνω από 100 καθηγητές.

Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τους Μαριανούς Αδελφούς, ρωτήσαμε τον γενικό διευθυντή Πατησίων κ. Δημήτριο Κώστα, ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία της παιδαγωγικής προσφοράς των Λεοντείων κατά την εκατονταετή λειτουργία τους. «Πρωταρχικός στόχος της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία μας, κατά τη μακρόχρονη λειτουργία τους στην Ελλάδα, ήταν η διαμόρφωση των μαθητών μας σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με χριστιανικές αξίες και ιδανικά. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός ίδρυσης του τάγματος των Μαριανών αδελφών, όπου ανήκουν το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης να μορφώσουν τα παιδιά και τους νέους της εποχής τους και να τους γνωρίσουν τις αλήθειες της χριστιανικής πίστης. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται ορισμένες βασικές αρχές της μαριανής παιδαγωγικής: πρώτα απ όλα η αγάπη προς το παιδί, όχι ως συναισθηματική έκφραση αλλά ως έμπρακτη προσφορά, η συνεχής παρουσία κοντά του, η απλότητα και η ταπεινοφροσύνη σε κάθε πτυχή της παιδαγωγικής δράσης, η αυστηρότητα και η πειθαρχία ως μέσο παρότρυνσης για δημιουργική προσπάθεια - όχι ως μέσο καταπίεσης και αυταρχισμού.

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, οι Μαριανοί αδελφοί και οι καθηγητές ντύθηκαν στο χακί και πολέμησαν, ενώ το κτιριακό συγκρότημα στα Πατήσια μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ το κτίριο της οδού Σίνα προσέφερε στο υπουργείο Στρατιωτικών για το νοσοκομείο ένα πλήρες ακτινοδιαγνωστικό συγκρότημα που αποτελεί πολύτιμη δωρεά για εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Στη ναζιστική κατοχή οι Μαριανοί Αδελφοί οργάνωσαν συσσίτια στις εγκαταστάσεις των δύο σχολείων όπου παρασκεύασαν και μοίρασαν περισσότερες από 3.000 μερίδες για την ανακούφιση χιλιάδων πεινασμένων Αθηναίων που διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο του 1945. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα το Λεόντειο Λύκειο της οδού Σίνα με τους 700 μαθητές μεταφέρεται στη Νέα Σμύρνη, ενώ το 1963 ο Αδελφός Πασκάλ υποδέχεται τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ στο νέο συγκρότημα της Νέας Σμύρνης.

Εκσυγχρονισμός και παράδοση
Σήμερα στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων φοιτούν περίπου 3.500 μαθητές και διδάσκουν 270 εκπαιδευτικοί τα οποία διοικούνται από την Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών. Εύλογο λοιπόν το ερώτημά μας, για το αν η διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης ενισχύει την επιστημονική προοπτική των μαθητών ή την οριοθετεί και ο κ. Κώστας με ιδιαίτερη ευγένεια μας απαντά: «Η θρησκευτική μύηση με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, σκοπό έχει να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις πραγματικές αξίες που κάθε άνθρωπος οφείλει να καλλιεργεί, ώστε να εξασφαλίσει την αρμονία σε επίπεδο βιολογικό και πνευματικό. Η διαμόρφωση υγιούς θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς τις παρωπίδες του δογματισμού, της μισαλλοδοξίας και της θρησκοληψίας, όχι μόνο δεν αποτελεί φραγμό στην επιστημονική ανέλιξη του ατόμου αλλά αντιθέτως τη στηρίζει και την οδηγεί σε μια πορεία που μόνο οφέλη μπορεί να παράγει για την ανθρωπότητα».

Οσο για τους στόχους των Λεοντείων, εν όψει των νέων δεδομένων στον χώρο της παιδείας σήμερα, ο διευθυντής κ. Δημήτριος Κώστας υπήρξε κατατοπιστικός: «Στόχος των σχολείων μας είναι καταρχάς η διατήρηση των παιδαγωγικών τους αρχών και της παράδοσής τους, ώστε να συνεχιστεί η μετάδοση των ανθρωπιστικών αξιών, που τόση ανάγκη έχει η ανθρωπότητα σήμερα. Παράλληλα, εμπνευσμένοι από το όραμα του ιδρυτή μας, επιδιώκουμε να βοηθάμε τα πιο εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα παιδιά, τους περιθωριοποιημένους νέους, καθώς επίσης όσους μαθητές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικογενειακά ή ψυχολογικά προβλήματα ή έχουν μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες».

Σπουδαίες προσωπικότητες
Τα δύο σχολεία έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς πρωθυπουργοί, πολιτικοί, υπουργοί Ελληνες και Γάλλοι, επιστήμονες, διεθνείς καλλιτέχνες, Αρχιεπίσκοποι και πολλοί άλλοι. Μαθητές των Μαριανών Αδελφών υπήρξαν αρκετές προσωπικότητες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο πολιτικός Αναστάσιος Πεπονής, ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο καθηγητής της Νομικής Γεώργιος Κουμάντος, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας και άλλοι που άφησαν γερά τη σφραγίδα τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας. Επίσης μαθητής των Μαριανών Αδελφών υπήρξε στο Μοναστήρι της Σερβίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

ΜΑΡΙΑΝΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ
Το μοναχικό τάγμα των Μαριανών Αδελφών ιδρύθηκε το 1817. Εδειξε ιδιαίτερη προτίμηση για τα παιδιά και όταν το 1818 οι κάτοικοι ενός χωριού τού ζήτησαν να αντικαταστήσει τον δάσκαλο που είχε αποχωρήσει με έναν από τους Αδελφούς του, άρχισε και η παιδαγωγική τους δράση. Σήμερα υπάρχουν 4.500 Μαριανοί Αδελφοί σε 79 χώρες του κόσμου και στις πέντε ηπείρους. Διευθύνουν και διδάσκουν σε 800 σχολεία και έξι πανεπιστήμια, σε συνεργασία με 40.000 λαϊκούς εκπαιδευτικούς, μαζί με τους οποίους διαπαιδαγωγούν 500.000 παιδιά και νέους. Στις 18 Απριλίου 1999 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β, ανακήρυξε τον Μαρκελλίνο Σαμπανιά, ιδρυτή του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών, Αγιο της Καθολικής Εκκλησίας, γεγονός που έδωσε μεγάλη χαρά σε όλους.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ