ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

50 διαχρονικά σύμβολα της γερμανικής σοφίας

Σταθερός γύρω στις 8-10.000 παραμένει εδώ και χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που φοιτούν σε γερμανικά πανεπιστήμια. Μόναχο, Βερολίνο, Χαϊδελβέργη, Κολονία, Στουτγάρδη είναι οι κύριες επιλογές τους. Τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι ενταγμένα στο Δημόσιο και τηρούν ευλαβικά τους κανόνες της παροχής υψηλού επιπέδου γνώσεων και της αναζήτησης σύγχρονων ερευνητικών προγραμμάτων. Παραμένουν έτσι σύμβολα της διαχρονικής γερμανικής σοφίας. Η αποτελεσματικότητά τους απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση και δεν είναι τυχαίο ότι 11 από αυτά βρίσκονται στη λίστα των 200 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

 • ΕΘΝΟΣ
 • 12:12, 17/7/2008

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές και παραδοσιακά οι νομικές σπουδές είναι εκείνες που επιλέγουν οι περισσότεροι ξένοι φοιτητές -και οι Ελληνες- όταν αποφασίζουν να πάνε στη Γερμανία για να παρακολουθήσουν είτε προπτυχιακά είτε μεταπτυχιακά προγράμματα. Διευκολύνονται σημαντικά από το γεγονός ότι τα περισσότερα ιδρύματα προσφέρουν αγγλόφωνα Bachelor και Μaster.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ανάλογα με τον κλάδο σπουδών, τα γερμανικά πανεπιστήμια χορηγούν διαφορετικά πτυχία:

 •  Diplom για απόφοιτους των θετικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, μηχανικών σπουδών, όμως και για απόφοιτους της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας.
 •  Magister Artium για αποφοίτους θεωρητικών επιστημών (Φιλολογία, Ιστορία).
 •  Staatsexamen για αποφοίτους της Νομικής, Ιατρικής και για καθηγητές που επιθυμούν να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα.
 •  Το Bachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε ΒΑ: Bachelor of Arts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), BSc: Bachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), BEng: Bachelor of Engineering (πτυχία μηχανικών).

Αίτηση - Εισαγωγή

Για όλους τους κλάδους που δεν υπόκεινται σε Numerus Clausus (= περιορισμένος αριθμός εισακτέων), ο Έλληνας υποψήφιος πρέπει να υποβάλει την αίτησή του κατευθείαν στο πανεπιστήμιο της επιλογής του. Η υπηρεσία Uni Assist (www.uni-assist.de) δέχεται τις αιτήσεις (online) για περίπου 90 πανεπιστήμια. Ο ενδιαφερόμενος καταβάλει για κάθε αίτηση ένα συγκεκριμένο ποσό (βασικό ποσό 25 ευρώ συν 15 ευρώ για κάθε περαιτέρω αίτηση), με το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται να αποστείλει μόνο μία φορά τα επικυρωμένα και μεταφρασμένα δικαιολογητικά.

Για το χειμερινό εξάμηνο οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν φτάσει έως 15 Ιουλίου, ενώ για το θερινό εξάμηνο έως 15 Ιανουαρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανά πανεπιστήμιο δίνονται παρατάσεις, οπότε χρήσιμη είναι η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών μέσω του site κάθε πανεπιστημίου.

Πέρα από την επάρκεια γλώσσας σε Γερμανική ήκαι Αγγλική (αναλόγως από το πρόγραμμα σπουδών), το απολυτήριο λυκείου και την επιτυχή συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις (με βαθμό τουλάχιστον 10) είναι οι βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής.

Τι είναι το Numerus Clausus: λόγω υπερβολικής ζήτησης υπάρχει περιορισμός εισακτέων στις εξής σχολές: Ιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Ψυχολογία, Βιολογία και επιπλέον Νομική, Οικονομικά, Ιστορία της Τέχνης, Γεωγραφία, για πανεπιστήμια του κρατιδίου Nordrhein n Westfalen. Η Κεντρική Υπηρεσία Διάθεσης Θέσεων Σπουδών (ZVS) παραλαμβάνει τις αιτήσεις από Γερμανούς και πολίτες της ΕΕ και προβαίνει σε αξιολόγηση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται online μέσω της σελίδας www.zvs.de

Με την υποβολή των αιτήσεων επιλέγεται βάση βαθμού και μόνο το 20% των υποψήφιων (θέσεις για αριστούχους) και κατόπιν οι υπόλοιπες αιτήσεις διανέμονται στα πανεπιστήμια, τα οποία με τη σειρά τους επιλέγουν το 60% με πρόσθετα κριτήρια πέραν του βαθμού (interview, επαγγελματική εμπειρία κ.τ.λ.). Το υπόλοιπο 20% μπαίνει στη λίστα αναμονής.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες για τη συνέχιση μεταπτυχιακών:

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης, Aufbaustudium, Zusatzstudium, Erganzungsstudium, Abschlussprufung: με την αποπεράτωση αυτών των σπουδών χορηγείται κατά κανόνα ένα πιστοποιητικό (Zertifikat ή Lizentiat), ο τίτλος Magister Artium, Diplom ή Master.

* Ειδικά προγράμματα εξειδίκευσης για αλλοδαπούς, τα οποία μπορεί να διενεργούνται σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά πανεπιστήμια και απονέμουν τίτλο Master. Η διάρκεια αυτών των προγραμμάτων κυμαίνεται από 6 μήνες έως 2 έτη.

Διδακτορική Διατριβή: στη Γερμανία οι μεταπτυχιακές σπουδές δεν είναι προϋπόθεση για συνέχιση σε διδακτορικό επίπεδο. Η διάρκεια της διατριβής κυμαίνεται από 2 έως 5 χρόνια και το διδακτορικό αποκτάται έπειτα και από προφορική εξέταση (Rigorosum) στον τομέα εκπόνησης της διατριβής.

Αίτηση - Εισαγωγή
Οι αιτήσεις αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστήμια και οι βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή είναι:

 •  Πτυχίο από πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή άλλης χώρας.
 •  Αναλυτική βαθμολογία.
 •  Επαρκής γνώση της γερμανικής ή αγγλικής γλώσσας.
 •  Και συνήθως statement of purpose.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ (DSΗ)
Από τις εξετάσεις DSH, που διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο από τα ίδια τα πανεπιστήμια είτε για προπτυχιακή είτε για μεταπτυχιακή φοίτηση, απαλλάσσονται όσοι:

 •  Έχουν φοιτήσει σε γερμανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου τα Γερμανικά ήταν η κύρια γλώσσα διδασκαλίας.
 •  Είναι κάτοχοι του Μικρού (Kleines Deutsches Sprachdiplom) του Μεγάλου (Grosses Deutsches Sprachdiplom) Διπλώματος της Γερμανικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Γκαίτε ή όσοι έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις Κεντρικές Εξετάσεις Ανωτέρου Επιπέδου (Zentrale Oberstufen Prufung) του Ινστιτούτου Γκαίτε (www.goethe.deathen).
 •  Κάτοχοι του Διπλώματος της ΚΜΚ (Kultusministerkonferenz), επίπεδο II.
 •  Έχουν επιτυχώς συμμετάσχει στο TestDaF (Εξέταση της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας) www.testdaf.de που διενεργείται στην Ελλάδα από το Γκαίτε Κέντρο Χανίων. Το απαιτούμενο επίπεδο (υπάρχουν τρία επίπεδα, TestDaF 3, 4 και 5) διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο σπουδών. Για παράδειγμα, ο υποψήφιος φοιτητής στη Μηχανολογία χρειάζεται χαμηλότερο επίπεδο του TestDaF από τον υποψήφιο για Κλασικές Σπουδές (εδώ απαιτείται το επίπεδο 5). Για τις περισσότερες σχολές είναι το επίπεδο TestDaF 4 επαρκές.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο επόμενοΤestDaF στις εξετάσεις μπορούν να υποβάλλονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Στα δημόσια γερμανικά πανεπιστήμια δεν απαιτείται συνήθως η καταβολή διδάκτρων, είτε για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές σπουδές. Εξαίρεση αποτελούν οι προπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια ορισμένων κρατιδίων: Baden n Wurttemberg, Bayern, Hamburg, Hessen, Niedersachsen, Nordrhein - Westfalen, Saarland. Τα δίδακτρα κυμαίνονται περίπου στα 1.000 ευρώ τον χρόνο. Για τα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, τα περισσότερα παραμένουν χωρίς δίδακτρα.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις των φοιτητών περιλαμβάνουν την καταβολή ενός τυπικού Τέλους - Συνέχισης Σπουδών και μίας Κοινωνικής Εισφοράς για τη χρήση των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου και του Οργανισμού Φοιτητικής Μέριμνας, που φτάνει περίπου τα 100 ευρώ ανά εξάμηνο.

Κόστος ζωής: Το έξοδα διαβίωσης ποικίλλουν από πόλη σε πόλη. Έτσι στο Μόναχο μπορεί να χρειάζονται μέχρι 1.400 ευρώ τον μήνα, ενώ στο Βερολίνο μπορεί να φτάνουν και 1.000.

Η τιμή ενός δωματίου στη φοιτητική εστία, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων θέρμανσης, ηλεκτρικού και νερού κοστίζει από 150 μέχρι 200 ευρώ τον μήνα (πληροφορίες για το κόστος ζωής ανά πόλη παρέχει το site www.campus-germany.de).

H ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και κοστίζει μέχρι 80 ευρώ τον μήνα. Όσοι έχουν ιατρική ασφάλιση από την Ελλάδα, απαλλάσσονται προσκομίζοντας τα ανάλογα έγγραφα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 •  Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), που στεγάζεται στο Goethe Αθηνών, Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608171, http://ic.daad.de/athen.
 •  Πρεσβεία της Γερμανίας, τηλ.: 210-7285209.
 •  Λέκτορες της DAAD στο Τμήμα της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., τηλ.: 2310-997556.
 •  Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-889610.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ (1386)
www.uni-heidelberg.de

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η διάσημη Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι οικονομικές επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ (1472)
www.uni-muenchen.de

Το Μόναχο είναι μία πανέμορφη πόλη και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μία από τις καλύτερες επιλογές για σπουδές στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Μεγάλο ποσοστό των φοιτητών του επιλέγει σχολές καλών τεχνών.

3. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ (1868)
www.tu-muenchen.de  

Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε κορυφαία βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο. Η μεγάλη φήμη του τεχνολογικού ιδρύματος τονίζεται και από την απόκτηση τριών βραβείων Νόμπελ από επιστήμονές του. Απαιτητικότατο admission.

4. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΟΥΜΠΟΛΤ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1810)
www.hu-berlin.de

Είκοσι εννέα νομπελίστες ποιητές έχουν συνδέσει το όνομά τους με αυτό το εξαιρετικό βερολινέζικο πανεπιστήμιο, απογειώνοντας έτσι τη διεθνή αναγνώρισή του. Σήμερα διαθέτει 224 τμήματα. Ανώτατα πτυχία δίνονται σε 63 προγράμματα σπουδών. Πενήντα από αυτά μπορούν να επιλεγούν ως πρώτη ή δεύτερη ειδικότητα και 63 (όλα) ως δευτερεύοντα αντικείμενα σπουδών (minors). Ένας στους δέκα φοιτητές δεν είναι Γερμανός. Στο μέλλον πρόκειται να αναπτυχθούν επαρκώς και μεταπτυχιακά προγράμματα ανάλογα του βρετανικού και αμερικανικού συστήματος.

5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΥΜΠΙΓΚΕΝ
www.uni-tuebingen.de

Καλύπτει ευρύ φάσμα επιστημών. Διακρίνεται κυρίως για τις σχολές των ανθρωπιστικών επιστημών και ιδιαίτερα για τα νομικά. Καλή φήμη αποκτούν και τα τμήματα επιστημών υγείας, κυρίως η Ιατρική σχολή και το τμήμα Βιολογίας

6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ (1457)
www.uni-freiburg.de

O κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν, χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.

7. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1948)
www.fu-berlin.de

Αλήθεια - Δικαιοσύνη - Ελευθερία είναι το μότο του πανεπιστημίου, που, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους φοιτητές. Σήμερα σπουδάζουν εκεί 55.000 άνθρωποι. Αν και παραμένει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, μαζί με αυτό του Μονάχου, επιθυμεί να μειώσει το ποσοστό των φοιτητών κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή ενός αυστηρού συστήματος τόσο στην αποδοχή αιτήσεων όσο και στα αντικείμενα μελέτης. Οι σχολές Ιατρικής, Φυσικών Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών είναι οι πολυπληθέστερες.

8. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ (1829)
www.uni-stuttgart.de

Το πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης διαθέτει πείρα 160 χρόνων στις θετικές επιστήμες και σχετικά πιο πρόσφατη ιστορία στις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες. Κορυφαία θεωρούνται τα σπουδαστικά πεδία γύρω από τη βιομηχανική έρευνα. Η όμορφη πόλη της Στουτγάρδης και οι γύρω περιοχές προσφέρουν στους φοιτητές πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και άλλων ελκυστικών χόμπι.

9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΚΕΤΙΓΚΕΝ (1737)
www.uni-Goettingen.de

Το 30.000 φοιτητών και 3.000 ακαδημαϊκών διδασκάλων πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν είναι διεθνώς γνωστό, καθώς, για περισσότερο από δύο αιώνες, η μικρή αυτή μητρόπολη της Νότιας Σαξονίας διαπρέπει ως επιστημονικό κέντρο. Οι υψηλές προδιαγραφές του και η διεξαγωγή σημαντικών ερευνών έχουν μεγεθύνει το πανεπιστήμιο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι αυτό που περικλείει την πόλη και όχι το αντίστροφο. Οι τομείς θετικών επιστημών είναι, όμως, απαράμιλλοι.

10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΡΛΣΡΟΥΗΣ
www.uni-Κarlsruhe.de

Λειτούργησε ως η παλαιότερη πολυτεχνική σχολή της Γερμανίας και σήμερα συνεχίζει την παράδοση στην «παραγωγή» εξαιρετικών μηχανικών σε όλους τους τομείς (στους Η/Υ και στην Αρχιτεκτονική κυρίως). Καλλιεργεί, επίσης, σε υψηλό επίπεδο και τις επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης, καθώς επίσης και τις θετικές επιστήμες. Αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα απέσπασε μαζί με το Πολυτεχνείο του Μονάχου το πρώτο βραβείο στον ετήσιο παγγερμανικό διαγωνισμό.

11. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΑΧΕΝ (1875)
www.rwth.aachen.de

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πολυτεχνεία της Ευρώπης. Έχει μεγάλη παράδοση στις θετικές επιστήμες και στη Μηχανολογία. Ήδη φοιτούν εδώ πάνω από 200 Έλληνες, ενώ έντονο είναι το ελληνικό στοιχείο και στις τάξεις των επαγγελματιών και εργαζόμενων μεταναστών.

12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΛΕΙΨΙΑΣ (1409)
www.uni-leipzig.de

Ένα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου.

13. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΛΩΝΙΑΣ (1388)
www.uni-Κoeln.de

Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας με περίπου 55.000 φοιτητές. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός campus, χωρίς όμως να βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Pennsylvania State αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο.

14. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΑΝΧΑΪΜ (1907)
www.uni-mannheim.de  

Έχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. Τα προγράμματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλής φήμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

15. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΟΧΕΝΧΑΪΜ (1818)
www.uni-hohenheim.de

Τα δυνατότερα ερευνητικά προγράμματα, που παράλληλα διαμορφώνουν και το προφίλ του πανεπιστημίου, είναι τα εξής: Διεθνείς Οικονομικές Επιστήμες, Περιβαλλοντικές Σπουδές, Ανατολικοευρωπαϊκές Σπουδές, Αγροκαλλιέργειες και Διατροφή. To Χόχενχαϊμ συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ινστιτούτα 90 χωρών.

16. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΛΜ (1967)
www.uni-ulm.de

Το πανεπιστήμιο εστιάζει στην Ιατρική, στα Μαθηματικά, τη Μηχανολογία και την Πληροφορική και από τις κοινωνικές επιστήμες κυρίως στα Οικονομικά. Συνεργάζεται με 50 πανεπιστήμια διεθνώς, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή έρευνα και στα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Έξοχη η τοποθεσία του campus δίπλα στον Δούναβη.

17. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΪΝΤΣ (1477)
www.uni-mainz.de

Το πανεπιστήμιο προσφέρει στους σπουδαστές ένα ευρύ φάσμα σπουδαστικών αντικειμένων, από τη μηχανολογία και κτηνιατρική έως μουσική, καλές τέχνες και θέατρο. Συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Γαλλίας (συμπεριλαμβανομένης σε αυτά της Σορβόνης), Ιταλίας, Ισπανίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και πολλών ακόμα χωρών. Στο πανεπιστήμιο του Mainz φοιτούν περίπου 3.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

18. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ (1743)
www.uni-erlangen.de

Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των κοινωνικών και των θετικών / τεχνολογικών επιστημών.

19. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (1647)
www.uni-bamberg.de  

Η έμφαση στις καλές τέχνες, τις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαιτέρως στα οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου.

20. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ (1969)
www.uni-bielefeld.de

Το Μπίλεφελντ κατατάσσεται ψηλά στη λίστα των καλύτερων γερμανικών πανεπιστημίων, για την ποιότητα στην έρευνα και τα πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών του. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελκυστική πανεπιστημιούπολη, με βιβλιοθήκη που θεωρείται από τις καλύτερες στη Γερμανία.

21. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (1962)
www.uni-dortmund.de

Πέρα από τα κλασικά πεδία επιστημών, εισήγαγε νέα προγράμματα σπουδών, ανάμεσα στα οποία αξίζει να σημειωθούν αυτά της τεχνολογίας υλικών, της βιομηχανικής τεχνολογίας και των logistics στη μηχανική και χημική μηχανολογία.

22. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ - ΜΑΙΝ (1914)
www.uni-frankfurt.de

Από τη σύστασή του, το πανεπιστήμιο καλύπτει τους κλάδους Νομικής, Ιατρικής, Θετικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών, ενώ ήταν το πρώτο που ίδρυσε αυτόνομο τμήμα Οικονομικών Επιστημών.Η Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου έχει μακρά παράδοση και πολλά βαριά ονόματα έχουν συνδέσει ή εξακολουθούν να συνδέονται μαζί της (Αντόρνο, Χορκχάιμερ, Φρομ, Χάμπερμας).

23. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ (1970)
www.uni-kl.de

Αν και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πόρρω απέχει από τα υπόλοιπα παραδοσιακά πανεπιστήμια της πόλης, σταδιακά αναβαθμίζει την πολιτιστική αύρα του με κονσέρτα, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα σε όλα τα είδη των τεχνών, διαλέξεις σε θέματα ανθρωπιστικών επιστημών.

24. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΙΡΤΣΜΠΟΥΡΓΚ (1402)
www.uni-wuerzburg.de

Οι 4 παραδοσιακές σχολές Θεολογία, Ιατρική, Φιλοσοφία, Νομική αυξήθηκαν σε 12 και επιτρέπουν στους 21.000 φοιτητές την παρακολούθηση υψηλού επιπέδου σπουδών.

25. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΚΙΣΕΝ (1607)
www.uni-giessen.de

Το 400 χρόνων πανεπιστήμιο συνδυάζει το τρίπτυχο τέχνη - έρευνα -μάθηση. Κατατάσσεται στα μεσαίου μεγέθους με 22.000 φοιτητές. Οι επιστήμες της υγείας σχηματίζουν το δυνατότερό του πεδίο.

26. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΛΜΕΝΑΟΥ (1894)
www.tu-ilmenau.de

Ειδικεύεται στην ηλεκτρική και μηχανική μηχανολογία, στην πληροφορική, στο business computing και στη βιομηχανική μηχανολογία.

27. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΙΕΝΑΣ (1558)
www.uni-jena.de

Οι τομείς Οικονομικών, Ιστορίας και Φιλοσοφίας αναμορφώθηκαν και προστέθηκαν οι Πολιτικών Επιστημών, Ρομαντικής Λογοτεχνίας. Οι θετικές επιστήμες διατηρούν εξέχουσα θέση σε διεθνές επίπεδο.

28. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΣΕΛ (1971)
www.uni-kassel.de

Δίνει την ευκαιρία σε μαθητές που δεν έχουν αποκτήσει τα απαραίτητα προσόντα για ανώτερη εκπαίδευση να αποφοιτήσουν εργαζόμενοι ύστερα από διάφορα στάδια μελέτης.

29. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΡΒΟΥΡΓΟΥ (1527)
www.uni-marburg.de

Άλλες πόλεις «διαθέτουν» πανεπιστήμιο. Το Μαρβούργο είναι πανεπιστήμιο που περιλαμβάνει την (ομώνυμη) πόλη. Εδώ οι κλασικές σπουδές κατέχουν σημαντική θέση. Αιγυπτιολογία, Ανατολικές Σπουδές, Χριστιανική Αρχαιολογία, Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης, Σημιτικές Σπουδές και Σινολογία έχουν εξαιρετικό όνομα.

30. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΖΑΑΡΛΑΝΤΕΣ - ΖΑΑΡΜΠΡΙΚΕΝ (1948)
www.uni-sb.de

Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών που θεμελιώθηκε το 1951 είναι η ναυαρχίδα και το σύμβολο του πανεπιστημίου. Από το 1990 παρέχει υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακά στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

31. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΡΕΜΗΣ (1971)
www.uni-bremen.de

Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς της τεχνολογίας, της περιβαλλοντικής έρευνας, την πληροφορική, τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας.

32. ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΡΕΜΗΣ (1999)
www.iu-bremen.de

Ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που προσφέρει Bachelors, Masters και Ph.D. στις θετικές και τις κοινωνικές επιστήμες. Όλα τα μαθήματα διδάσκονται στα Αγγλικά και υπάρχει στενή συνεργασία με το πολύ καλό αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice.

33. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΑΪΜΑΡΗΣ (1860)
www.uni-weimar.de

Το πρόγραμμα «οικολογικά - έξυπνα κτίρια», είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει γνωστικά αντικείμενα από την Αρχιτεκτονική μέχρι τη Φυσική.

34. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΙΕΛΟΥ (1665)
www.uni-kiel.de

Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων θεωρούνται κορυφαία. Το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Οικονομικών απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης. Μια κορυφαία επιλογή.

35. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ (1919)
www.uni-hamburg.de

Ενδεικτικό του προσανατολισμού του είναι το γεγονός ότι από τα 270 κτίρια στα οποία εκτείνεται, τα 120 καταλαμβάνονται από τις ιατρικές σχολές. Το πανεπιστήμιο διαθέτει 130 ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Μια κορυφαία, αλλά και δύσκολη επιλογή.

36. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΕΡ (1970)
www.uni-trier.de

Μερικά από τα αξιοσημείωτα προγράμματα σπουδών του Τρίερ, που ιδρύθηκε το 1473 και επαναλειτουργεί εκσυγχρονισμένο από το 1970, αφορούν τη Γλωσσολογία υπολογιστών, τη Διοίκηση επιχειρήσεων, την Πολιτική οικονομία, τη Νομική, την Ψυχολογία και την Εθνολογία. Επιπροσθέτως οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν ευρωπαϊκό δίπλωμα στις περιβαλλοντικές επιστήμες και στο management. Η πόλη του Trier με τα ονομαστά κτίρια, όπως το σπίτι του Μαρξ, τους καθεδρικούς ναούς, τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τις παμπ, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιβάλλον για τους φοιτητές.

37. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1879)
www.tu-berlin.de

H υψηλής ποιότητας πολυτεχνική εκπαίδευση έχει μακρά ιστορία. Θεωρείται από τις πλέον πρωτοποριακές, όπως στις οικολογικές σπουδές. Επιπλέον διαθέτει αλληλοσυνεργαζόμενα τμήματα στα οικονομικά, στη μηχανολογία, την τεχνολογία και στους υπολογιστές.

38. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ (1965)
www.uni-duesseldorf.de

Πολυπληθές πανεπιστήμιο εγκατεστημένο σε campus και με πέντε μεγάλα τμήματα (Νομικής, Ιατρικής, Ανθρωπιστικών σπουδών, Θετικών επιστημών και Οικονομικών).

Η περισσότερο ζητούμενη σχολή είναι αυτή της Ιατρικής, που έχει καλό όνομα στην Ευρώπη, ενώ και η έρευνα στους τομείς της Βιοτεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.

39. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΝΟΒΕΡΟΥ (1831)
www.uni-hannover.de

H σχολή Μηχανολόγων μηχανικών διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών (9500), ακολουθούμενη από τη Νομική και τα Οικονομικά.

Στις γλωσσολογικές και κλασικές σπουδές (Ιστορία, Λογοτεχνία, Αγγλική φιλολογία) φοιτούν 6.000 σπουδαστές, ενώ στις θετικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία) περίπου 5.500.

40. ΑΝΩΤΑΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΟΒΕΡΟΥ (1963)
www.mh-hannover.de

H Ιατρική σχολή του Ανόβερου φημίζεται ιδιαίτερα σε τομείς όπως η Πλαστική χειρουργική και η Χειρουργική αποκατάστασης, η Ογκολογία, η Παιδιατρική, η Πνευμονολογία, ενώ ερευνητικά ειδικεύεται στις Εμφυτεύσεις και Μεταμοσχεύσεις.

41. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΡΕΣΔΗΣ (1828)
www.tu-dresden.de

Μηχανολόγοι, μηχανικοί, απόφοιτοι Πληροφορικής, χημικοί και μαθηματικοί έχουν υψηλή ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας όταν το πτυχίο τους φέρει τη σφραγίδα της Δρέσδης. Ανάμεσα στις μεγάλες high-tech εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη σαξονική Σίλικον Βάλεϊ είναι και η AMD -αντίπαλον δέος της Intel-, που λόγω και της φήμης του πανεπιστημίου επέλεξε να κτίσει εκεί το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής microchip, αξιοποιώντας και το δυναμικό του ιδρύματος. Το Πολυτεχνείο της Δρέσδης είναι ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας. Τα επιστημονικά επιτεύγματα καθηγητών και φοιτητών του συντηρούν υψηλά τη φήμη του.

42. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΟΣΤΟΚ (1419)
www.uni-rostock.de

Το Πανεπιστήμιο του Rostock προσφέρει ένα από τα ευρύτερα φάσματα σπουδών στη Γερμανία, προσελκύοντας φοιτητές από 44 χώρες του κόσμου. Ο κλάδος της Εφαρμοσμένης βιομηχανικής είναι μοναδικός στη Γερμανία και συνεπάγεται στενή συνεργασία με την Ιατρική Σχολή. Η πολύ καλή αναλογία καθηγητών - φοιτητών εγγυάται την ολοκλήρωση των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο. Ιδιαίτερα ελκυστική η πόλη του Rostock.

43. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ (1993)
www.fh-magdeburg.de

Ενα από τα νεότερα γερμανικά πανεπιστήμια, με ευρύ ωστόσο φάσμα προγραμμάτων, που περιλαμβάνει 19 αντικείμενα μελέτης και 60 ειδικότητες. Οι παραδοσιακοί κλάδοι σπουδών εμπλουτίστηκαν με νέους, με τη Μηχανολογία γενικά να κυριαρχεί. Η δυνατότητα συνδυασμού κλασικών σπουδών με τα Οικονομικά ή την Πληροφορική εξασφαλίζει στους φοιτητές αυξημένες πιθανότητες επαγγελματικής απορρόφησης.

44. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΤΣΔΑΜ (1991)
www.uni-potsdam.de

Για πολλούς το όνομα Potsdam παραπέμπει μόνο σε Πρώσους βασιλιάδες, παλάτια και στρατιές, και λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του ομώνυμου και ανερχόμενου Πανεπιστημίου. Οι σπουδαστές ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο και επωφελούνται της στενής σχέσης με το διδακτικό προσωπικό. Το Πανεπιστήμιο του Potsdam σκοπεύει να παραμείνει ένα μικρό, αλλά καλά οργανωμένο ανώτατο ίδρυμα 12.000-15.000 σπουδαστών.

45. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΣΑΟΥ (1973)
www.uni-passau.de

Εκτός από τους κλασικούς τομείς σπουδών, οι σχολές του Πανεπιστημίου παρέχουν πολλά συνδυαστικά προγράμματα. Για παράδειγμα, φοιτητές της Νομικής ή των Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα παράλληλης εκμάθησης ξένων γλωσσών (από Αγγλικά έως Ρωσικά και Κινέζικα). Το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ινστιτούτα του εξωτερικού.

46. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΖΙΓΚΕΝ (1972)
www.uni-siegen.de

Στους ξένους πρωτοετείς προσφέρονται δωρεάν μαθήματα γλώσσας. Το άψογο μαθησιακό περιβάλλον του Ζίγκεν επιβεβαιώθηκε όταν το Πανεπιστήμιο κατέλαβε την πρώτη (1989) και τη δεύτερη θέση (1991) στη σχετική κατάταξη του έγκυρου γερμανικού περιοδικού Spiegel.

47. ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΙΜΠΕΚ (1964)
www.mu-luebeck.de  

Ιδρύθηκε ως Ιατρική Ακαδημία το 1964. Διαθέτει δύο σχολές, όπου οι σπουδαστές μπορούν να μελετήσουν Ιατρική ή Υπολογιστές με έμφαση στις ιατρικές εφαρμογές. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί τμήμα Περιβαλλοντικής ιατρικής. Οι υψηλές επιστημονικές και ερευνητικές προδιαγραφές του Πανεπιστημίου αναγνωρίζονται διεθνώς.

48. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΛΑΟΥΣΤΑΛ (1775)
www.tu-clausthal.de

Το τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών είναι από τα καλύτερα στη Γερμανία. Το Κλάουσταλ είναι επίσης μοναδικό στη Γερμανία όσον αφορά την έρευνα των Πετρελαιοειδών, του Φυσικού αερίου και της Πετρελαϊκής γεωλογίας. Επιπλέον, το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Περιβαλλοντική μηχανική έχει άριστα αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο, που έχει ενσωματώσει πολλά σχετικά προγράμματα στα τμήματά του.

49. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΝΕΜΠΟΥΡΓΚ (1946)
www.uni-lueneburg.de

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Λύνεμπουργκ είναι σχετικά μικρό δημιουργεί πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από αυτήν των μεγάλων και απρόσωπων Πανεπιστημίων. Το ίδρυμα έχει επιλέξει αντισυμβατική πορεία όσον αφορά τα πτυχιακά τμήματα. Παρέχει ποικιλία ειδικοτήτων σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

50. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΣΝΑΜΠΡΙΚ (1973)
www.uni-osnabrueck.de

Τα τμήματά του είναι πλήρως καταρτισμένα όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς, όπως π.χ. τα τμήματα Πληροφορικής, Οικολογικών και Ευρωπαϊκών σπουδών.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ