ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που νιώθουν δυσάρεστα ενοχλήματα κατά την ούρηση μετά την ερωτική επαφή.

  • TV EΘΝΟΣ
  • 14:45, 10/10/2007

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που νιώθουν δυσάρεστα ενοχλήματα κατά την ούρηση μετά την ερωτική επαφή. Ιατρικά, το φαινόμενο είναι γνωστό ως «κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος».

Τα συμπτώματα είναι συνήθως συχνουρία (μικρές επισκέψεις στην τουαλέτα με μικρή ποσότητα ούρων) και δυσουρία (επώδυνη ούρηση, τσούξιμο). Επίσης, η ασθενής παραπονιέται για «κομμάρες», αδυναμία και ενόχληση στην περιοχή. Μερικές φορές το τσούξιμο είναι έντονο, καθώς τα ούρα περνούν από τα ερεθισμένα χείλη του αιδοίου.

Η ουρολοίμωξη είναι γυναικεία πάθηση και μάλιστα εκδηλώνεται κυρίως στις παντρεμένες γυναίκες. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η συχνότητα της ουρολοίμωξης στις γυναίκες είναι σχεδόν άγνωστοι στην Ιατρική. Πολλοί την αποδίδουν στο μικρό μήκος της γυναικείας ουρήθρας συγκριτικά με του άντρα, που είναι περίπου 15 πόντους μακρύτερη. Φαίνεται, όμως, πως αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Η συχνότερη αιτία μόλυνσης της κύστης είναι ένα μικρόβιο που λέγεται κολοβακτηρίδιο.

Το κολοβακτηρίδιο που παρατηρείται στα ούρα της γυναίκας είναι από αυτά που φυσιολογικά υπάρχουν στα δικά της κόπρανα και που σε κάποια φάση μεταφέρθηκε προς την ουρήθρα. Βρίσκεται μόνο περιστασιακά εκεί και για να ευοδωθεί η εγκατάστασή του πρέπει να υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Οι κακώσεις (σχισίματα) της γυναικείας σεξουαλικής περιοχής, στη διάρκεια της ερωτικής πράξης, γίνονται αιτία το μικρόβιο να νικήσει την άμυνα του οργανισμού και να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Η πιο πρακτική συμβουλή είναι να επισκεφτεί η γυναίκα την τουαλέτα αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, για να μην υπάρχουν ούρα στην κύστη και δημιουργηθούν έτσι συνθήκες πολλαπλασιασμού των μικροβίων. Σκόπιμο είναι, μάλιστα, καθώς επιστρέφει από την τουαλέτα να πιει δύο ποτήρια νερό, ώστε λίγες ώρες μετά την ούρηση να ξεπλυθεί η κύστη από τα υπόλοιπα μικρόβια.

Σε περίπτωση που η παραπάνω συμβουλή δεν προφυλάσσει αρκετά, μερικοί γιατροί προτείνουν τη λήψη μίας μόνο κάψουλας αντιβιοτικού αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη.

Οι γυναίκες με έντονη ερωτική ζωή παθαίνουν τακτικότερα ουρολοιμώξεις.

Η συχνότητα της πάθησης αυξάνεται με την ηλικία και τις γέννες 1% ανά δεκαετία, ακόμη και μετά τα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ενα 5% νεαρών κοριτσιών έχουν ουρολοίμωξη χωρίς αισθητά συμπτώματα. Αυτή η μορφή της πάθησης καλείται ασυμπτωματική. Οι ίδιες, όταν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές, θα παρουσιάσουν συμπτωματική ουρολοίμωξη.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ