ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Αθήνα του Βορρά» το... νεοκλασικό Εδιμβούργο

Ο βρετανικός Βορράς δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε ακαδημαϊκό κύρος από την Αγγλία του Νότου. Η Σκοτία ειδικά, διαθέτει το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που πλασαρίστηκε στην πρώτη 20άδα των κορυφαίων ιδρυμάτων του κόσμου έπειτα από γιγάντια άλματα τα τελευταία τρία χρόνια. «Αθήνα του Βορρά», λένε την πόλη.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:03, 14/7/2010

Ο βρετανικός Βορράς δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε ακαδημαϊκό κύρος από την Αγγλία του Νότου. Η Σκοτία ειδικά, διαθέτει το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που πλασαρίστηκε στην πρώτη 20άδα των κορυφαίων ιδρυμάτων του κόσμου έπειτα από γιγάντια άλματα τα τελευταία τρία χρόνια. «Αθήνα του Βορρά», λένε την πόλη.

ΣΚΟΤΙΑ

ΤΗΕ UNIVERSITY OF ΕDΙΝΒURGΗ www.ed.ac.uk

Καταφέρνει να συνδυάζει άριστα, κλασικά πεδία σπουδών όπως η Νομική και Ιστορία, με νεωτερικά αντικείμενα όπως Πληροφορική, Informatics, Στατιστική, Ιατρική και Βιοτεχνολογία. Η πιθανότατα ομορφότερη βρετανική πόλη, αποκαλείται και «Αθήνα του Βορρά» για τα νεοκλασικά κτίσματά της, χωρίς ευτυχώς άλλες ομοιότητες... Τα δίδακτρα που πληρώνουν φτάνουν κατά μέσο όρο τις 12.334 στερλίνες (2009).

ΤΗΕ UNIVERSITY OF GLΑSGΟW www.glasgow.ac.uk

Το πανεπιστήμιο όπου δίδαξε ο Ανταμ Σμιθ, είναι ένα μεγάλο και πολύ παλιό (1451) ακαδημαϊκό ίδρυμα με αρκετά καλό όνομα στη Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη. Αν και οι σχολές θετικών επιστημών είναι οι πλέον πολυπληθείς οι κλασικές σπουδές αποτελούν επίσης δυνατά του σημεία.

ΤΗΕ UNIVERSITY OF ST ΑΝDRΕWS www.st-andrews.ac.uk

Το γηραιότερο (1411) της Σκοτίας διατηρεί επί 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 17 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμεςοι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.

UNIVERSITY OF ABERDEEN www.abdn.ac.uk

Ένα από τα αρχαιότερα (1495) πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλής φήμης απολαμβάνουν οι τομείς της φαρμακολογίας, της βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας, της νομικής και της ιστορίας.

UNIVERSITY OF DUΝDΕΕ www.dundee.ac.uk

Ιατρική, μοριακή βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

STRATHCLYDE UNIVERSITY www.strath.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η σχολή διοίκησης Επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης, ενώ γενικότερα οι οικονομικές σπουδές στο Strathclyde θεωρούνται από τις αρτιότερες στη Βρετανία.

HERIOT- WATT UΝΙVΕRSΙΤΥ www.hw.ac.uk

Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821, όταν ιδρύθηκε το κολέγιο με το όνομά του Heriot και του James Watt, του εφευρέτη της ατμοηλεκτρικής. Οι τομείς Εφηρμοσμένων Μαθηματικών, Ορυκτού Πλούτου και στατιστικής αξιολογούνται ως οι καλύτεροί του.

ΤΗΕ UNIVERSITY OF ΡΑΙSLΕΥ www.paisley.ac.uk

Φιλικό admission και υψηλά ποσοστά αποδοχής ενήλικων φοιτητών χαρακτηρίζουν το Πέϊσλι που ως πρώην πολυτέκνικ απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών του επιλέγουν διοίκηση επιχειρήσεων.

ΤΗΕ UNIVERSITY OF SΤΙRLΙΝG www.stirling.ac.uk

Κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μία πολύ καλή business school αποτελούν τα δυνατότερα σημεία του.

GLASGOW CALEDONIAN UΝΙVΕRSΙΤΥ www.gcal.ac.uk

Το τμήμα των Επιστημών Υγείας, οι σπουδές στη Φυσική και τη Χημεία και η σχολή της διοίκησης επιχειρήσεων έχουν καλό όνομα.

NAPIER UΝΙVΕRSΙΤΥ www.napier.ac.uk

Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του business και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.

ROBERT GORDON UΝΙVΕRSΙΤΥ www.rgu.ac.uk

Έχει καλό όνομα στα τμήματα Σχεδίου και Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ΟΥΑΛΙΑ ΒΑΝGΟR UΝΙVΕRSΙΤΥ www.bangor.ac.uk

Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη βρετανική σχολή του είδους), Δασοκομία και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα.

ΤΗΕ UNIVERSITY OF CΑRDΙFF www.cardiff.ac.uk

Από τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και της Νομικής.

SWANSEA UΝΙVΕRSΙΤΥ www.swan.ac.uk

Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων φιλολογιών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

ΤΗΕ UNIVERSITY OF WALES, ΑΒΕRΥSΤWΥΤΗ www.aber.ac.uk

Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες είναι το φόρτε του.

UΝΙVΕRSΙΤΥ OF WALES, LΑΜΡΕΤΕR www.lamp.ac.uk

Όλα τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

QUΕΕΝ’S UNIVERSITY OF ΒΕLFΑSΤ www.qub.ac.uk

Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας, της Ψυχολογίας.

UNIVERSITY OF ULSΤΕR www.ulst.ac.uk

Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ