ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διαδικασία και λόγοι ενστάσεων στο ΑΣΕΠ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:57, 19/8/2009

|ΕΡΩΤΗΣΗ|

Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τη διαδικασία της ένστασης στο ΑΣΕΠ. Πού βρίσκουμε τα έντυπα, αν εξηγούμε τους λόγους της ένστασης, αν μπορούμε να κάνουμε ένσταση για κάποιον άλλον επιτυχόντα σε διαγωνισμό ή αν κάνουν άλλοι σε μένα. Σε ποιον βαθμό κρίνεται η ένσταση επί της ουσίας ή επί της σωστής διαδικασίας; Δηλαδή αν εγώ είμαι στα προσωρινά αποτελέσματα μιας προκήρυξης μπορεί κάποιος να προσβάλλει π.χ. την εντοπιότητα ή το πτυχίο μου;

Νίκη Συμεών

|ΑΠΑΝΤΗΣΗ|

Ενσταση γίνεται κατά του πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων σε κάθε διαγωνισμό είτε διεξάγεται από το ίδιο το ΑΣΕΠ είτε από φορείς του δημοσίου με έλεγχο του ΑΣΕΠ, από οποιονδήποτε υποψήφιο θεωρεί ότι αδικήθηκε.

Επίσημο έντυπο του ΑΣΕΠ για τις ενστάσεις δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ένα υπόδειγμα όπως αυτά που έχουν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που αναφέρει τα τυπικά για τα στοιχεία του ενισταμένου υποψηφίου τα στοιχεία της προκήρυξης και τη λέξη «ενίσταμαι» κάτω από τις οποίες συμπληρώνει κανείς τους λόγους για τους οποίους κάνει την ένσταση.

Οι λόγοι μπορεί να είναι οποιοιδήποτε και αυτοί που αναφέρετε εσείς και πολλοί άλλοι, όπως λάθος υπολογισμός μορίων σε κάποιο κριτήριο κάποια ένδειξη ότι συνυποψήφιος δεν έχει τα προσόντα για τα οποία βαθμολογήθηκε και προηγείται στη βαθμολογία από εσάς.

Εκείνο που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο υποψήφιος είναι να κάνει εμπρόθεσμα την ένστασή του, δηλαδή μέσα σε ένα δεκαήμερο από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων μαζί με παράβολο των 40 ευρώ.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ για όλους τους διαγωνισμούς εκτός αυτών που διεξάγονται με βάση τον Νόμο για τις ΔΕΚΟ.

Ας σημειωθεί ότι το 2008, σύμφωνα με την έκθεση του ΑΣΕΠ, υποβλήθηκαν 2.852 ενστάσεις για διαγωνισμούς παρελθόντων ετών και 3.252 για διαγωνισμούς του 2008. Από αυτές έγιναν δεκτές 790 και 897 αντίστοιχα. Βεβαίως ο υποψήφιος μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση αντίρρησης και αίτηση θεραπείας για συγκεκριμένους λόγους. Αιτήσεις αντίρρησης υποβάλλονται λίγες, αλλά θεραπείας αρκετές το 2008 υποβλήθηκαν 640 και έγιναν δεκτές 58.

Ο χρόνος απόκτησης πτυχίων

|ΕΡΩΤΗΣΗ|

Συγχαρητήρια για την πολύτιμη προσπάθειά σας. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Κατέχω δύο τίτλους σπουδών ΤΕΙ. Ποιος από τους δύο, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, αποτελεί τον βασικό τίτλο σπουδών; Ο προγενέστερος ή αυτός που θα επιλέξω; Αν επιλέξω τον 2ο τίτλο χρονολογικά, χάνω την προϋπηρεσία που έχω αποκτήσει μεταξύ των δύο; Ραγκούσης Παναγιώτης

|ΑΠΑΝΤΗΣΗ|

Ως βασικό τίτλο σπουδών χρησιμοποιείτε αυτόν που γίνεται δεκτός και ορίζεται από την προκήρυξη για τη θέση που επιθυμείτε να διεκδικήσετε. Αν και οι δύο γίνονται δεκτοί, βάζετε ως πρώτο τίτλο αυτόν που φέρει τη μεγαλύτερη βαθμολογία για να πάρετε περισσότερα μόρια.

Ο χρόνος απόκτησης των τίτλων δεν παίζει κανένα ρόλο για το ποιος θα χρησιμοποιηθεί ως βασικός και ποιος ως δεύτερος, αν είναι βεβαίως συναφής.

Εχει, όμως, σχέση με την εμπειρία.

Η εξειδικευμένη θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών που χρησιμοποιείται ως βασικός.

Στην περίπτωση αυτή σταθμίζετε πρώτον αν υπάρχει συνάφεια μεταξύ των τίτλων και δεύτερον μετράτε από πού θα πάρετε περισσότερα μόρια, από τη διαφορά της εμπειρίας ή από τη διαφορά της βαθμολογίας των τίτλων.

Προϋπηρεσία για θέσεις ΠΕ - ΤΕ - ΔΕ

|ΕΡΩΤΗΣΗ|

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικό με την προϋπηρεσία και το κατά πόσο αναγνωρίζεται από τις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα και εάν υπάρχει συνάφεια με τα πτυχία που κατέχω.

Είμαι απόφοιτος τεχνικού επαγγελματικού λυκείου στην ειδικότητα Διοικητικών Γραμματέων και επίσης πτυχιούχος ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης.

Η προϋπηρεσία μου ως πωλητής αναγνωρίζεται για θέσεις είτε ΔΕ είτε ΤΕ Διοικητικού Οικονομικού, διοικητικών γραμματέων ή διοικητικού λογιστικού;

Μπάτσος Αβραάμ

|ΑΠΑΝΤΗΣΗ|

Το ερώτημά σας μοιάζει με τρίλιζα. Ξεχωρίζετε δύο πράγματα. Το ένα είναι οι τίτλοι σπουδών που με βάση το προσοντολόγιο γίνονται αποδεκτοί για θέσεις σε συγκεκριμένους κλάδους - ειδικότητες.

Για τις θέσεις ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων γίνεται δεκτός ο τίτλος ΤΕΛ κλάδου Υπαλλήλων Διοίκησης.

Για τις θέσεις ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι των τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

Το δεύτερο θέμα είναι η προϋπηρεσία. Αυτή γίνεται δεκτή σε θέσεις οποιασδήποτε κατηγορίας (ΠΕ - ΤΕ - ΔΕ) αρκεί να είναι συναφής. Μόνο στην ΥΕ κατηγορία δεν χρειάζεται συνάφεια. Η προϋπηρεσία του πωλητή γίνεται δεκτή και για τις θέσεις ΔΕ και για θέσεις ΤΕ που αναφέρετε, αρκεί να κριθεί συναφής από την επιτροπή. Εσείς δηλώστε το είδος της προϋπηρεσίας που έχετε και αυτοί θα κρίνουν.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ