ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επέμβαση με τη Μέθοδο Ρος σε βαριές καρδιακές παθήσεις

Γίνεται μετάθεση βαλβίδων και τοποθέτηση ομοιομοσχευμάτων από δότη

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:27, 24/6/2007

Του Γίαννη Κρητικού  
jkritikos@pegasus.gr

Στους 23 φτάνουν οι ενήλικες καρδιοπαθείς, με δύσκολες παθήσεις, όπως στένωση αορτικής βαλβίδας, ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, μεικτή νόσος και λοιμώξεις βαλβίδων, που το πρόβλημά τους αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα με τη χρήση ομοιομοσχεύματος.

Τις επεμβάσεις έχει κάνει ο καρδιοχειρουργός δρ Αντώνης Πίτσης με την ομάδα του, στο «Καρδιοχειρουργικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης», το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τέτοιες επεμβάσεις για ενήλικες καρδιοπαθείς.

«Πρόκειται για μια επέμβαση καρδιάς, κατά την οποία γίνεται μετάθεση βαλβίδων, η πνευμονική αποκόπτεται και τοποθετείται στη θέση της αορτικής και στη θέση της πνευμονικής μπαίνει μόσχευμα από δότη, το λεγόμενο ομοιομόσχευμα», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Α. Πίτσης.

«Η επέμβαση που κάνουμε σε ασθενείς τοποθετώντας ομοιομοσχεύματα, είναι η "μέθοδος Ρος" και την έχουμε εφαρμόσει από το 1997 έως σήμερα σε 5 περιπτώσεις που είχαν στένωση αορτικής βαλβίδας, 5 με ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, 2 με ενδοκαρδίτιδα, έναν που έκανε επανεγχείρηση και οι υπόλοιποι 10 είχαν μεικτή νόσο. Το 2002 είχαμε ανακοινώσει "εγχείρηση Ρος" σε δύο περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση οξείας σηπτικής ενδοκαρδίτιδας αορτικής βαλβίδας, με παρουσία πολλαπλών παραορτικών αποστημάτων.

Ηταν για μας μια πρόκληση, καθώς για την αντιμετώπιση της νόσου στα δύο αυτά πολύ δύσκολα περιστατικά γνωρίζαμε ότι η τοποθέτηση μεταλλικής προσθετικής βαλβίδας εμφανίζει αυξημένα ποσοστά θνητότητας και επαναλοίμωξης. Εφαρμόσαμε τη "Μέθοδο Ρος" και ανακοινώσαμε την εμπειρία μας. Εκτοτε αποτελεί επέμβαση ρουτίνας».

Δωρητές οργάνων
Μια βαλβίδα με βλάβη ή μόλυνση πρέπει να αφαιρεθεί και στη θέση της χρησιμοποιούνται ομοιομοσχεύματα, που είναι βαλβίδες, που λαμβάνονται από δότες μοσχευμάτων.

Επίσης, από δωρητές οργάνων λαμβάνονται βαλβίδες που συντηρούνται σε βαθιά κατάψυξη σε υγρό άζωτο, στους -1700 C». «Ομοιομόσχευμα λαμβάνεται και από ζωντανό δότη. Για παράδειγμα, όταν γίνεται μεταμόσχευση σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, εκείνη τη στιγμή από την καρδιά, που έτσι κι αλλιώς θα πεταχτεί, κρατάμε κάποια τμήματα, που μπορεί να λειτουργούν φυσιολογικά, όπως π.χ. η αορτική βαλβίδα και η πνευμονική βαλβίδα. Οι βαλβίδες αυτές είναι ομοιομοσχεύματα από ζώντες δότες», λέει ο δρ Πίτσης.

Τέλος, υπάρχουν βαλβίδες από ξενομοσχεύματα, τα λεγόμενα με τον διεθνή όρο «ζίνοκραφτς», που μπορεί να είναι βόεια ή χοίρεια, που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως.

Πλεονεκτήματα
Το μεγαλύτερο από τα πλεονεκτήματα της «Μεθόδου Ρος» είναι ότι στους νέους ανθρώπους που, συνήθως, εφαρμόζεται δεν χρειάζεται να τοποθετήσουν μεταλλική, μηχανική βαλβίδα, να παίρνουν φάρμακα και, κυρίως, να κάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Η μηχανική βαλβίδα για να μη θρομβωθεί χρειάζεται ο ασθενής να παίρνει αντιπηκτική αγωγή, που ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα είτε αιμορραγίας, αν το επίπεδο της αγωγής είναι υψηλότερο από το επιθυμητό είτε θρόμβωσης, αν είναι χαμηλότερο από το επιθυμητό. Προκειμένου να αποφεύγεται η αντιπηκτική αγωγή, προτιμάται πλέον η επέμβαση με τα ομοιομοσχεύματα.

Ποιοι ωφελούνται

Η κυριότερη ίσως κατηγορία ασθενών, στην οποία συστήνεται η επέμβαση με ομοιομοσχεύματα, είναι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Σε μια κοπέλα, που πρόκειται να παντρευτεί και να μείνει έγκυος και χρειάζεται η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μεταλλικές βαλβίδες και με την αντιπηκτική αγωγή, τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυό της στο μέλλον.

Επίσης, ως πρώτη επιλογή συστήνεται σε επαγγελματίες αθλητές, που θέλουν να συνεχίσουν τον αθλητισμό. Οι παιδοκαρδιουχειρουργοί, τέλος, χρησιμοποιούν τη μέθοδο σε συγγενείς καρδιοπάθειες. Στην παιδοκαρδιοχειρουργική δεν υπάρχουν τόσο μικρές μεταλλικές βαλβίδες και τα παιδιά έχουν μεγάλο πρόβλημα με την αντιπηκτική αγωγή.

«Τράπεζες μοσχευμάτων»

Μπορούμε εύκολα να βρούμε ομοιομοσχεύματα ή ξενομοσχεύματα, για κάθε ηλικία, όταν τα χρειαζόμαστε; «Ναι, αρκεί ένα τηλεφώνημα ή ένα γραπτό μήνυμα σε ειδικά κέντρα "τράπεζες μοσχευμάτων" της Ευρώπης και σε 3-4 ημέρες, με ειδική συσκευασία, σε ψυγείο μιας χρήσης, έρχονται αεροπορικώς. Τέτοιες τράπεζες υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα δεν έχει -άγνωστο γιατί- ακόμη, τέτοια τράπεζα. Στην παραγγελία χρησιμοποιούνται δύο τρόποι, ο ένας είναι προσωπική επικοινωνία με συναδέλφους στο εξωτερικό από κέντρα που έχουν ομοιομοσχεύματα, ο άλλος είναι να απευθυνθείς στη κεντρική οργάνωση που διαχειρίζεται τα μοσχεύματα, που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση των τραπεζών αυτών, και το ζητάς με e-mail. Εκείνη σου απαντά από ποια τράπεζα θα πάρεις το συγκεκριμένο μόσχευμα που ζητάς.

Κάνουμε τις παραγγελίες ονομαστικά, αναφέρουμε το ιστορικό του ασθενή, από τι πάσχει, την ηλικία του κλπ. Δεν μπορούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε στοκ.Εκείνοι μας στέλνουν το ομοιομόσχευμα που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε μέσα σ έναν μήνα», μας λέει ο δρ Πίτσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ