ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ)

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «παλαιών» ασφαλισμένων (μέχρι 31/12/92)

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:25, 19/6/2007

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δικαιούνται πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον συμπληρώσουν 4.500 Ημέρες Ασφάλισης και ηλικία 65 ετών οι άνδρες και 60 ετών οι γυναίκες. Με τον ίδιο αριθμό Ημερών Ασφάλισης συνταξιοδοτούνται και όσοι ανήκουν στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αλλά το όριο ηλικίας στην περίπτωση αυτή μειώνεται κατά 5 έτη. Δηλαδή στους άνδρες η σύνταξη χορηγείται στο 60ό έτος της ηλικίας και στις γυναίκες στο 55ο έτος.

Για να χορηγηθεί πλήρης σύνταξη γήρατος σε μικρότερη ηλικία θα πρέπει να συμπληρωθούν 10.000 τουλάχιστον Ημέρες Ασφάλισης (αναλυτικά οι προϋποθέσεις γράφονται στον πίνακα).

Ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων προβλέπεται συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη εφόσον συμπληρωθούν 5.500 Ημέρες Ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας.

Μειωμένη σύνταξη γήρατος χορηγείται σε ασφαλισμένους που επίσης θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 4.500 Ημέρες Ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας οι άνδρες, το 55ο έτος της ηλικίας οι γυναίκες και το 50ό έτος οι μητέρες, για τις οποίες όμως απαιτούνται και πάλι 5.500 Ημέρες Ασφάλισης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εκτός από εκείνη που αφορά τις μητέρες ανηλίκων, προκειμένου να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη, απαιτείται κάθε έτος της τελευταίας πενταετίας να υπάρχουν 100 τουλάχιστον Ημέρες Ασφάλισης. Για τις μητέρες ανηλίκων δεν υπάρχει η προϋπόθεση αυτή.

Μητέρες ανάπηρων παιδιών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει 7.500 Ημέρες Ασφάλισης.

Σημείωση: Με 3.500 Ημέρες Ασφάλισης χορηγείται για άνδρες-γυναίκες σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται σύνταξη από άλλο Φορέα ή το Δημόσιο.

Η διάταξη αυτή ισχύει μέχρι 31/12/2007.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  •  Οι ασφαλισμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να επιλέγουν τα καλύτερα 5 έτη, με βάση τις αποδοχές, της τελευταίας δεκαετίας για τον υπολογισμό της σύνταξης. Η επιλογή αυτή γίνεται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
  •  Η καταμέτρηση των Ημερών Ασφάλισης πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να συμπληρώνονται, εάν είναι δυνατόν, οι Ημέρες Ασφάλισης, με τις οποίες «κερδίζει» ο ασφαλισμένος. Για παράδειγμα για κάποιο υποψήφιο συνταξιούχο που έχει 10.180 Ημέρες Ασφάλισης συμφέρει να αποχωρήσει, αφού συμπληρωθούν 10.200 Ημέρες Ασφάλισης που αλλάζει το ποσό της σύνταξης (οι κλίμακες αλλάζουν κάθε 300 ένσημα).
  •  Η πρόωρη συνταξιοδότηση, κατά την οποία χορηγείται μειωμένη σύνταξη, κατά κανόνα δεν συμφέρει τον ασφαλισμένο. Εάν για παράδειγμα μια γυναίκα συνταξιοδοτηθεί στο 55ο έτος, θα πάρει 22,5% μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρνε σε ηλικία 60 ετών. Επειδή η μείωση της σύνταξης θα είναι συνεχής για όλα τα χρόνια ζωής του συνταξιούχου, θα πρέπει να αποφεύγεται η πρόωρη συνταξιοδότηση.
  •  Η σύνταξη που χορηγείται με 3.500 Ημέρες Ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας και η οποία λέγεται αναλογική σύνταξη, είναι μικρή σε σχέση με τη σύνταξη που χορηγείται για τις 4.500 Ημέρες Ασφάλισης (μεγαλύτερη από το 1/2 και μικρότερη από τα 2/3 της κατώτερης σύνταξης). Επιπλέον στους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας δεν χορηγείται ΕΚΑΣ. Για τους λόγους αυτούς συμφέρει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 4.500 Ημέρες Ασφάλισης. Η συνταξιοδότηση με 3.500 Ημέρες Ασφάλισης θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.
  •  Ειδικά για όσους έχουν δύο έτη συμπληρωμένα ως άνεργοι και μέχρι 12/2/2009 χορηγείται μειωμένη σύνταξη όταν υπάρχουν οι άλλες προϋποθέσεις, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση 100 Ημερών Ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πενταετία.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για σύνταξη γήρατος
1. Αίτηση (έντυπη που χορηγεί το ΙΚΑ)
2. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
3. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας
4. Ολα τα ασφαλιστικά βιβλιάρια ΙΚΑ
5. Δήλωση του τελευταίου εργοδότη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ