ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ηλιακός θερμοσίφωνας ζεσταίνει το καλοριφέρ

Ανθεκτικός σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές χάρη στη χρήση πλαστικών υλών στις σωληνώσεις και στη δεξαμενή και απολύτως φιλικός προς το περιβάλλον

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:51, 18/11/2007

Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας που αντέχει στον παγετό και στις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, καθώς και ηλιακό... καλοριφέρ, απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον, είναι δύο από τις εφευρέσεις του υδραυλικού κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου. Ο ανθεκτικός ηλιακός θερμοσίφωνας στηρίζεται στη χρήση πλαστικών υλών (πολυπροπυλενίου ή πολυαιθυλενίου) στις σωληνώσεις και στη δεξαμενή (μπόιλερ).

Η ελαστικότητα των παραπάνω πρώτων υλών εξασφαλίζει ασφαλή λειτουργία σε συνθήκες παγετού αλλά και ακραίου καύσωνα. Το ηλιακό καλοριφέρ παρέχει αυτόνομη θέρμανση, με αποκλειστική χρήση ηλιακής ενέργειας.

Με δεδομένη τη μεγάλη, αναλογικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη γενικευμένη χρήση των παραγώγων του, το ηλιακό καλοριφέρ του κ. Παπαδόπουλου δεν έχει τύχει ακόμα της δέουσας προσοχής, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στον εφευρέτη. Επιπλέον, η πρόσφατη τρελή κούρσα των συνεχών πετρελαϊκών ανατιμήσεων καθιστά εξαιρετικά ελκυστικές τις πάσης φύσεως εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Οι δύο τεχνολογικές καινοτομίες συνδυάζονται ιδανικά για την κάλυψη των σχετικών αναγκών μιας κατοικίας. Το ηλιακό καλοριφέρ δεν χρειάζεται λέβητα και καυστήρα, ενώ δουλεύει τόσο με τα γνωστά σώματα καλοριφέρ όσο και με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Αντοχή στον χρόνο
Για καλύτερη απόδοση, ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να συνδεθεί με σύστημα φωτοβολταϊκών κυττάρων που συλλέγει ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Σε αυτήν την περίπτωση, λειτουργούν ταυτόχρονα και οι δύο συλλέκτες (ηλιακός και φωτοβολταϊκός) και έτσι το ηλιακό καλοριφέρ αποκτά μεγαλύτερη ισχύ, ικανή να θερμάνει το νερό της πισίνας ή ακόμα και ένα θερμοκήπιο. Η ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται σε ειδικούς θερμοσυσσωρευτές που εξασφαλίζουν ζεστό νερό σε περίπτωση μειωμένης ηλιοφάνειας, ενώ υπάρχει και δεύτερο μπόιλερ με επιπρόσθετο νερό που διοχετεύεται στα σώματα.

Οσοι θέλουν να αποφύγουν το κόστος των φωτοβολταϊκών κυττάρων, μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση του θερμοσίφωνα με ηλεκτρικό ρεύμα. Ο φυσικός χώρος του «πλαστικού» ηλιακού θερμοσίφωνα περισσότερο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι η βόρεια Ελλάδα, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά και όλα τα βορειότερα κράτη που δεν διαθέτουν επαρκή ηλιοφάνεια.

Ο κ. Παπαδόπουλος μπήκε στο επάγγελμα σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και έχει στο ενεργητικό του πέντε ευρεσιτεχνίες. Η πρώτη αφορούσε την κατασκευή φορητού ή σταθερού ηλεκτρικού καλοριφέρ, ενώ η δεύτερη είχε να κάνει με εξαρτήματα που καταργούσαν την ανάγκη ύπαρξης σπειρωμάτων στους σωλήνες.

Ξεκίνησε από την Αθήνα, από «της Ακρόπολης τα μέρη» όπως μας είπε χαρακτηριστικά, σε ηλικία 25 ετών έφτιαξε το πρώτο του μαγαζί στην Κυψέλη για να μετακομίσει στον Πειραιά το 1980. Εδώ και τρεις δεκαετίες εφαρμόζει τις ιδέες του σε διάφορες εγκαταστάσεις και κατασκευές. Ολες τους «έχουν αντέξει στον χρόνο». «Τα πάντα ξεκίνησαν από την αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά που προσπαθώ να κάνω όσο καλύτερα γίνεται», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπαδόπουλος.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ
Του εδωσαν συγχαρητηρια και μετα τον ξεχασαν

Σε εκδήλωση που έγινε στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, τον Απρίλιο του 2006, παράγοντας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) συστήνει τον κ. Παπαδόπουλο στον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα. Είναι η πρώτη φορά που εορτάζεται στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Ο σημερινός πρόεδρος του Κοινοβουλίου προτρέπει τον «σημαντικό εφευρέτη» να τον αναζητήσει, ενώ παράλληλα τονίζει στον χαιρετισμό του ότι «στόχος μας είναι να αναδείξουμε την καινοτομία και τη σημασία που έχει η κατοχύρωση και αξιοποίησή της».

Ο ταλαντούχος «μάστορας» τηλεφωνεί στο υπουργείο όπου, μέσω του υφυπουργού κ. Παπαθανασίου, έρχεται τελικά σε επαφή με τον τεχνικό σύμβουλο του τελευταίου κ. Πατρικάκη. Λίγο αργότερα, ο σχετικός φάκελος χαρακτηρίζεται ως τεχνικά άρτιος και πλήρης.

Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Κέντρο Καινοτομίας Αττικής (BIC Αττικής - μέλη της είναι οι τράπεζες Εθνική και Alpha, η Νομαρχία Πειραιά, η Περιφέρεια Αττικής και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) εκδηλώνει ενδιαφέρον. Ανάλογη είναι η στάση του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Τον Απρίλιο του 2007 ο κ. Παπαδόπουλος δέχεται εγγράφως τα συγχαρητήρια του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Εναν μήνα αργότερα, λαμβάνει συγχαρητήρια επιστολή από τον πρόεδρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που δηλώνει ότι «παραμένει στη διάθεσή του για την ευόδωση της αξιοποίησης των δύο εφευρέσεων, γιατί προέρχονται από τα σπλάχνα της ελληνικής βιοτεχνίας». Πριν από λίγες ημέρες δέχεται τη βράβευση από τους συναδέλφους του υδραυλικούς του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής έχει έρθει σε επαφή με περίπου πενήντα εταιρείες συμβούλων, αλλά επενδυτές δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδόπουλος, όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής», συνεχίζει «τις εξορμήσεις από αρμόδιο σε αρμόδιο».

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ