ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κακόβουλοι χρήστες

Οταν τα παιδιά χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας στο Διαδίκτυο όπως δωμάτια συνομιλίας (chat rooms), ηλεκτρονικόταχυδρομείο (e-mail) και άμεσα μηνύματα (instant messages) διατρέχουν τον κίνδυνο επικοινωνίας με κακόβουλους χρήστες.

 • ΕΘΝΟΣ
 • 13:45, 10/9/2007

Η ανωνυμία του Διαδικτύου ευνοεί τη γρήγορη ανάπτυξη πίστης και οικειότητας. Οι διαφθορείς εκμεταλλεύονται αυτή την ανωνυμία για να δημιουργήσουν διαδικτυακές σχέσεις με τα άπειρα, νεαρά άτομα. Εάν γνωρίζετε τους κινδύνους που αφορούν τη διαδικτυακή επικοινωνία και εάν παρακολουθείτε τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά σας, μπορείτε να τα προστατέψετε.

Πώς δρουν οι κακόβουλοι χρήστες;
Αγνωστοι με κακές προθέσεις έρχονται σε επαφή με τα παιδιά μέσω συζητήσεων σε δωμάτια συνομιλίας, μέσω άμεσων μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ομάδων συζήτησης. Πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά φόρουμ υποστήριξης από συνομήλικους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Κακόβουλοι χρήστες συχνά επισκέπτονται αυτές τις διαδικτυακές περιοχές, προς αναζήτηση ευάλωτων θυμάτων.

Εκεί, προσπαθούν να παρασύρουν σταδιακά το θύμα τους μέσω της προσοχής, της στοργής, της ευγένειας, ακόμη και μέσω δώρων και συχνά επενδύουν σημαντικό χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζουν τη μουσική και τα χόμπι που ενδεχομένως ενδιαφέρουν τα παιδιά. Ακούν και δείχνουν να κατανοούν τα προβλήματά τους. Για να κάμψουν τις αναστολές των νεαρών ατόμων, σταδιακά εισάγουν σεξουαλικό περιεχόμενο στις συζητήσεις τους ή προβάλλουν σεξουαλικά ακατάλληλο υλικό.

Ορισμένοι δρουν ταχύτερα από άλλους και αρχίζουν αμέσως σεξουαλικά ακατάλληλες συζητήσεις. Αυτή η πιο άμεση προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει και παρενόχληση ή ο άγνωστος ενδεχομένως να παρακολουθεί τις κινήσεις του θύματος στο Διαδίκτυο. Τα άτομα αυτά εκτιμούν, επίσης, κατά πόσο θα μπορέσουν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τα παιδιά που γνωρίζουν στο Διαδίκτυο.

Ποια νεαρά άτομα κινδυνεύουν;
Οι νεαροί έφηβοι είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα και κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα κακόβουλων χρηστών. Οι νεαροί έφηβοι συνήθως εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους, απομακρύνονται από τον γονικό έλεγχο και αναζητούν νέες σχέσεις, εκτός της οικογένειας. Με πρόσχημα την ανωνυμία, συνήθως είναι τολμηρότεροι στο Διαδίκτυο, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνουν απόλυτα τις πιθανές συνέπειες. Τα νεαρά άτομα που είναι πιο ευάλωτα είναι συνήθως:

 • Νέα στον χώρο του Διαδικτύου και άπειρα στους τρόπους επικοινωνίας.
 • Τύποι που δοκιμάζουν νέες εμπειρίες στη ζωή.
 • Ατομα που αναζητούν προσοχή και στοργή.
 • «Επαναστάτες».
 • Απομονωμένα ή μοναχικά άτομα.
 • Ατομα με αυξημένο το αίσθημα της περιέργειας.
 • Συγχυσμένα σε σχέση με τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
 • Ατομα που παρασύρονται εύκολα από ενήλικες.

Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά μου να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, όπως το πρόγραμμα Windows Live Μessenger;
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών θα πρέπει να παίρνουν την άδεια των γονέων τους για να χρησιμοποιήσουν το Windows Live Messenger, καθώς χρειάζεται και λογαριασμός Hotmail ώστε να εγγραφούν στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, γνωστή και ως Instant Messenger (ΙΜ). Οταν τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Windows Live Messenger, θα πρέπει να τα βοηθήσετε με οδηγίες για την ασφάλεια και την προστασία του απορρήτου και να ενθαρρύνετε την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.

Εδώ υπάρχουν μερικοί κανόνες που προτείνονται για τη χρήση του Windows Live Messenger:

 • Μη συμπληρώνετε προφίλ προσωπικών στοιχείων ή προφίλ μέλους (ο καθένας που χρησιμοποιεί την υπηρεσία μπορεί να δει αυτά τα προφίλ).
 • Ποτέ μη μιλάτε με κάποιον στο Διαδίκτυο που διαθέτει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή όνομα για άμεσα μηνύματα που δεν αναγνωρίζετε. Ως γονείς, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τους καταλόγους επαφών των παιδιών σας, ώστε να βεβαιώνεστε ότι γνωρίζετε όλους όσοι συνομιλούν μαζί τους.
 • Εξετάζετε προσεκτικά την αίτηση προσθήκης στον κατάλογο φίλων, προτού συμφωνήσετε να επιτρέψετε σε αυτό το άτομο να καταχωρηθεί στον κατάλογο φίλων της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων. Εάν δεν θέλετε να προσθέσετε κάποιον, κάντε κλικ για να αποκλείσετε αυτή την επαφή από τον κατάλογο.
 • Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων για να διαδώσετε φήμες, κουτσομπολιά ή εμπαθή μηνύματα.

Μπορώ να διαβάσω τις συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων του παιδιού μου στο Windows Live Μessenger;
Ναι, το Windows Live Messenger είναι ρυθμισμένο να αποθηκεύει αυτόματα τις συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων σε έναν φάκελο στον υπολογιστή σας. Η προεπιλεγμένη επιλογή γι αυτόν το φάκελο είναι συνήθως: C:\My Documents\. (Για να δείτε ακριβώς πού βρίσκεται ο φάκελος, ανοίξτε το Windows Live Messenger, κάντε κλικ στο μενού Tools (Εργαλεία), κάντε κλικ στο Options (Επιλογές) και μεταβείτε στην καρτέλα Messages (Μηνύματα). Εχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία αποθήκευσης των συνομιλιών άμεσων μηνυμάτων. Στο τέλος, ένας καλός ανοικτός διάλογος με τα παιδιά σας είναι πολύ πιο εποικοδομητικός από την κρυφή παρακολούθησή τους. Οσον αφορά την τεχνολογία, πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά μας. Θα πρέπει να καθιερώσετε σωστούς κανόνες, να πειστείτε ότι τα παιδιά σας θα τους τηρούν και να αναθεωρείτε συνεχώς τους κανόνες, μαζί με τα παιδιά.

Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν τον κίνδυνο;

 • Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με τους κακόβουλους χρήστες και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο.
 • Τα νεαρά παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα δωμάτια συνομιλίας -οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά μεγάλοι. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, καθοδηγήστε τα προς καλά επιβλεπόμενα δωμάτια συζητήσεων για παιδιά. Προτρέψτε ακόμη και τους έφηβους να χρησιμοποιούν επιβλεπόμενα δωμάτια συνομιλιών.
 • Εάν τα παιδιά σας συμμετέχουν σε δωμάτια συνομιλιών, φροντίστε να γνωρίζετε ποια επισκέπτονται και με ποιον συζητούν. Παρακολουθήστε κι εσείς οι ίδιοι τις περιοχές αυτές για να δείτε το είδος των συζητήσεων που διεξάγονται.
 • Πείτε στα παιδιά σας ποτέ να μη φεύγουν από τη δημόσια περιοχή του δωματίου συνομιλίας. Πολλά δωμάτια συνομιλίας διαθέτουν προσωπικές περιοχές όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν συζητήσεις ένας προς έναν με άλλους χρήστες. Τα προγράμματα επίβλεψης δεν μπορούν να διαβάσουν αυτές τις συζητήσεις. Αυτές οι περιοχές αναφέρονται συνήθως και ως περιοχές «ψιθύρων».
 • Εγκαταστήστε τον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, ποτέ στο υπνοδωμάτιο του παιδιού. Είναι πολύ δυσκολότερο για έναν άγνωστο να δημιουργήσει μια σχέση με το παιδί σας, εάν η οθόνη του υπολογιστή είναι εύκολα ορατή από άλλους. Ακόμη κι όταν ο υπολογιστής βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού σας, να κάθεστε μαζί με το παιδί σας όταν αυτό συνδέεται στο Διαδίκτυο.
 • Οταν τα παιδιά σας είναι νεαρά, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της οικογένειας, αντί να έχουν προσωπικό λογαριασμό. Καθώς μεγαλώνουν, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά φροντίστε η αλληλογραφία του παιδιού σας να παραμείνει στον δικό σας λογαριασμό.
 • Πείτε στα παιδιά να μην απαντούν ποτέ σε άμεσα μηνύματα ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ξένους. Εάν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν υπολογιστές σε χώρους εκτός της επίβλεψής σας -σε δημόσιες βιβλιοθήκες, στο σχολείο ή στα σπίτια φίλων- μάθετε ποια προστατευτικά μέτρα χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές.
 • Εάν όλες οι προφυλάξεις αποτύχουν και τα παιδιά σας συναντήσουν κάποιον άγνωστο, κακόβουλο χρήστη, μην τα κατηγορήσετε. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του ενήλικα. Δράστε αποφασιστικά, ώστε να σταματήσετε την περαιτέρω επαφή του παιδιού σας με αυτό το άτομο.

Πώς μπορούν τα παιδιά σας να μειώσουν τον κίνδυνο;
Υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορούν να πάρουν τα παιδιά σας, στις οποίες περιλαμβάνονται:

 • Ποτέ να μη μεταφορτώνουν εικόνες από άγνωστη πηγή, μπορεί να είναι σεξουαλικά ακατάλληλες.
 • Να χρησιμοποιούν φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Να διαλέξουν ένα αναγνωριστικό όνομα που να μην αποκαλύπτει το φύλο και να μην περιέχει λέξεις με σεξουαλικά υπονοούμενα ή να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα.
 • Ποτέ να μη συμπληρώνουν ηλεκτρονικές φόρμες προσωπικών στοιχείων.
 • Ποτέ και σε κανέναν να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο για τους εαυτούς τους (συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας και του φύλου) ή στοιχεία σχετικά με την οικογένεια (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου κ.λπ.).
 • Να ενημερώσουν αμέσως έναν ενήλικα, εάν κάτι που συμβαίνει στο Διαδίκτυο κάνει κάποιο παιδί να νιώσει άβολα ή να φοβηθεί.
 • Να διακόπτουν κάθε επικοινωνία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συζητήσεις με άμεσα μηνύματα ή συνομιλίες εάν κάποιος αρχίσει να κάνει ερωτήσεις ενοχλητικές, πολύ προσωπικές ή με σεξουαλικό υπονοούμενο.
 • Κολλήστε τους οικογενειακούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου (βλέπε κεφάλαιο: Χρήση Οικογενειακών Κανόνων) κοντά στον υπολογιστή, ώστε να υπενθυμίζετε στα παιδιά να προστατεύουν το απόρρητό τους στο Διαδίκτυο.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει γίνει στόχος;
Πιθανόν το παιδί σας να είναι στόχος ενός κακόβουλου χρήστη εάν:

 • Το παιδί σας ή ο έφηβος περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στο Διαδίκτυο. Τα περισσότερα παιδιά που είναι θύματα αγνώστων περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στο Διαδίκτυο, ιδίως σε δωμάτια συνομιλίας και ενδεχομένως να κλείνουν την πόρτα του δωματίου τους ή να κρατούν μυστική την εργασία τους στον υπολογιστή.
 • Βρίσκετε πορνογραφικό υλικό στον οικογενειακό υπολογιστή. Οι κακόβουλοι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό για να προσελκύσουν τα παιδιά. Μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχουν στοιχεία όπως διαδικτυακές τοποθεσίες, φωτογραφίες και σεξουαλικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως έναν τρόπο έναρξης σεξουαλικής συζήτησης με τα υποψήφια θύματα. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας για να πείσουν το παιδί ότι είναι φυσιολογικό για τους ενήλικες να έχουν σεξουαλικές επαφές με παιδιά. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι το παιδί σας ενδέχεται να κρύβει αρχεία ή δίσκους με πορνογραφικό υλικό, ιδίως εάν άλλα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν τον υπολογιστή.
 • Το παιδί σας ή ο έφηβος παίρνει τηλεφωνήματα από άτομα που δεν γνωρίζετε ή καλεί (ορισμένες φορές υπεραστικά) αριθμούς που δεν αναγνωρίζετε. Αφότου ο άγνωστος έρθει σε επαφή με το παιδί σας μέσω του Διαδικτύου, ίσως να προσπαθήσει να πείσει νεαρά άτομα να συμμετέχουν σε τηλεφωνικό σεξ ή να προσπαθήσει να κανονίσει μια πραγματική συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Εάν τα παιδιά διστάζουν να δώσουν το τηλέφωνο του σπιτιού τους, οι άγνωστοι δίνουν το δικό τους. Ορισμένοι διαθέτουν αριθμούς χωρίς χρέωση, ώστε τα υποψήφια θύματα να τους καλούν χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους. Αλλοι θα συμβουλέψουν τα παιδιά να καλέσουν με χρέωση του καλουμένου και τότε, χάρη στην αναγνώριση κλήσης, εκείνοι μπορούν εύκολα να βρουν τον αριθμό τηλεφώνου του παιδιού. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να συναντήσει κατά πρόσωπο κάποιον άγνωστο που γνώρισε στο Διαδίκτυο, χωρίς τη δική σας επίβλεψη.
 • Το παιδί σας ή ο έφηβος παίρνει αλληλογραφία, δώρα ή πακέτα από κάποιον που δεν γνωρίζετε. Συνήθως οι κακόβουλοι χρήστες στέλνουν γράμματα, φωτογραφίες και δώρα στα υποψήφια θύματα. Μπορεί ακόμη να στείλουν και αεροπορικά/σιδηροδρομικά εισιτήρια, προκειμένου να παρασύρουν το παιδί ή τον έφηβο σε μία κατά πρόσωπο συνάντηση.
 • Το παιδί σας ή ο έφηβος απομακρύνεται από την οικογένεια και τους φίλους ή σβήνει αμέσως την οθόνη του υπολογιστή ή αλλάζει την οθόνη, όταν κάποιος ενήλικος εισέρχεται στο δωμάτιο. Οι άγνωστοι με κακές προθέσεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκόψουν τα παιδιά από την οικογένειά τους και συχνά τονίζουν τα μικρά προβλήματα στο σπίτι. Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης συνήθως κλείνονται στον εαυτό τους και παθαίνουν κατάθλιψη.
 • Το παιδί σας χρησιμοποιεί τον λογαριασμό Διαδικτύου κάποιου άλλου. Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο σπίτι, μπορεί να συναντήσουν κάποιον όταν συνδέονται στο Διαδίκτυο στο σπίτι ενός φίλου ή σε κάποιον άλλο δημόσιο χώρο, ακόμη και στη βιβλιοθήκη.

Ορισμένοι άγνωστοι δίνουν στα θύματά τους λογαριασμό Διαδικτύου ώστε να μπορούν να επικοινωνούν.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν το παιδί σας γίνει στόχος;
Εάν το παιδί σας λαμβάνει σεξουαλικά ακατάλληλες φωτογραφίες από κάποια διαδικτυακή επαφή ή εάν λαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσα μηνύματα ή με κάποιον άλλο ηλεκτρονικό τρόπο, σεξουαλικά υπονοούμενα, καλέστε την αστυνομία ή την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας SafeLine (211 9558450, report@safeline.gr), η οποία επικεντρώνεται στον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Αποθηκεύστε τυχόν στοιχεία, όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις διαδικτυακών τοποθεσιών και μητρώα συνομιλιών.

 • Ελέγξτε τον υπολογιστή σας για αρχεία με πορνογραφικό υλικό ή κάποιο τύπο σεξουαλικής επικοινωνίας -αυτά αποτελούν συνήθως προειδοποιητικές ενδείξεις.
 • Παρακολουθήστε την πρόσβαση του παιδιού σας σε μέσα ζωντανής ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπως τα δωμάτια συνομιλιών, τα άμεσα μηνύματα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οι κακόβουλοι χρήστες συνήθως συναντούν τα υποψήφια θύματα σε δωμάτια συνομιλιών και, στη συνέχεια, επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άμεσων μηνυμάτων.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ