ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξένες γλώσσες μέσω Ιντερνετ

Ιστοσελίδα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Διαδικτύου να παρακολουθήσουν «ζωντανά» μαθήματα ξένων γλωσσών, μέσα από ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:45, 24/1/2009

Αποτελούν τη σύγχρονη εξέλιξη των... μαθημάτων δι αλληλογραφίας. Μόνο που στην περίπτωσή τους δεν επιστρατεύεται το ταχυδρομείο αλλά το Ιντερνετ. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών μέσω του Διαδικτύου.

Παίρνουν θέση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, φορούν ακουστικά και ξεκινούν το μάθημα: ο καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, γράφει στον ηλεκτρονικό μαυροπίνακα, δείχνει εικόνες, συζητά μαζί τους, βαθμολογεί και παραδίδει εργασίες.

Η δυνατότητα των «ζωντανών» μαθημάτων παρέχεται από την ιστοσελίδα www.myngle.com, έναν ολοκληρωμένο ιστότοπο μέσω του οποίου διδάσκονται 52 ξένες γλώσσες από... Αφρικανικά μέχρι Περσικά και Φιλιππινέζικα.

Εγγραφή

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να γίνει μαθητής εισέρχεται στην ιστοσελίδα και επιλέγει ανάμεσα σε περισσότερους από 250 καθηγητές, που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά, διαλέγει το κατάλληλο επίπεδο εκμάθησης, την κατάλληλη για εκείνον τιμή και την κατάλληλη ώρα μαθήματος. Μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας του Myngle, σύμφωνα με τη Cecilia Scolaro, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Διαδικτυακού Φροντιστηρίου, έχουν διδαχτεί περισσότεροι από 38.000 μαθητές από 166 χώρες, ενώ την περασμένη άνοιξη η ιστοσελίδα έκλεισε τον πρώτο οικονομικό της κύκλο με αύξηση 800.000 ευρώ.

Ολοι οι μαθητές επωφελούνται ενός εξελιγμένου συστήματος, το οποίο συνδυάζει το skype - που παρέχει δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και εικόνα μέσω του Ιντερνετ - σύστημα πληρωμής και διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ των μελών. Ταυτόχρονα οι μαθητές έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Myngle, προκειμένου να αναζητήσουν χρήσιμες πληροφορίες ή πηγές για τη βελτίωσή τους. Μπορούν, επίσης, να λάβουν μέρος στο φόρουμ της ιστοσελίδας ή να συμμετάσχουν στα μαθητικά πάρτι που γίνονται στις εικονικές αίθουσες διδασκαλίας...

MASREYA, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
MASREYA, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Ανάλογα με τον καθηγητή και το επίπεδο εκμάθησης οι τιμές

Την οικονομική διάσταση του θέματος θίγει ο Ισπανός καθηγητής Jose Carlos Godoy Aguilar: «Δεν αγοράζεις ακριβά βιβλία, αφού όλες οι παρουσιάσεις και οι εικόνες προσφέρονται διαδικτυακά, δεν ξοδεύεις χρήματα για να πας σχολείο μακριά από το σπίτι σου», λέει.

Τα μαθήματα που παραδίδονται έχουν διάρκεια μισής ώρας ή 45 λεπτών και οι τιμές ποικίλλουν ανά καθηγητή και ανά επίπεδο εκμάθησης. Ενδεικτικά για την τάξη των Ισπανικών οι τιμές ξεκινούν από 8 ευρώ το 45λεπτο, για Ρώσικα από 15 ευρώ και για Κινέζικα από 6 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι καθηγητές προσφέρουν πακέτα μαθημάτων που ελαχιστοποιούν ακόμη περισσότερο το κόστος ή δέχονται να διδάξουν σε γκρουπ, ώστε να μοιραστούν τα δίδακτρα ανάμεσα στους μαθητές.

Στο προφίλ του κάθε καθηγητή εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία για τις σπουδές του δασκάλου, τα ωράρια και τα ενδιαφέροντά του, τις εκπαιδευτικές του ιδέες, την εμπειρία του αλλά και τη βαθμολογία που έχει λάβει ο ίδιος για τη διδακτική του ικανότητα, καθώς στο Myngle δεν βαθμολογούνται μόνο οι μαθητές αλλά και οι διδάσκοντες.

Καινοτομία
«Ας αφήσουμε κάτω τις προκαταλήψεις. Πρόκειται απλώς για έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. Εδώ δεν κυριαρχεί ο καθηγητής όπως στην αληθινή ζωή αλλά η οθόνη», λέει ο Jose Carlos. «Το μοναδικό μειονέκτημα που βλέπω δεν είναι διδακτικό: θα ήθελα να ξέρω τους μαθητές μου φυσιογνωμικά και πολύ καλύτερα. Η συνομιλία που γίνεται μετά το μάθημα ή ακόμη κι ένας καφές δεν είναι πάντα πιθανά να συμβούν...».

Παρ' όλα αυτά, η Aubrey από τις Φιλιππίνες, που διδάσκει τη μητρική της γλώσσα, επισημαίνει το γεγονός ότι πέρα από τη μάθηση το Myngle παρέχει και τη δυνατότητα για μία μεγάλη διαδικτυακή παρέα με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. «Εχω πολλούς μαθητές από πάρα πολλές χώρες και οι ηλικίες τους ξεκινούν από 30 ετών και φτάνουν μέχρι 56. Βρισκόμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον, αλλά είμαστε πολύ κοντά ψυχικά. Ακόμη και η ομάδα του Myngle, με την ιδρύτρια Μαμά Μαρίνα είναι πολύ ζεστοί άνθρωποι, εξυπηρετικοί και συνεννοήσιμοι...».

MASREYA, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
«Ιδανική πρόταση για όσους δεν έχουν χρόνο»

Η Masreya από την Αίγυπτο είναι μία από τις παλιότερες καθηγήτριες του Myngle και διαθέτει 73 μαθητές. Ξεκίνησε να διδάσκει Αραβικά μέσω Διαδικτύου σε φίλους πριν από 7 χρόνια και στη συνέχεια το ακολούθησε επαγγελματικά.

Οπως εξηγεί η ίδια στο «Εθνος», «τα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού φροντιστηρίου είναι ότι οι μαθητές επιλέγουν τις ώρες μαθήματος, τον καθηγητή, τη γλώσσα ακόμη και τη μέθοδο διδασκαλίας, ενώ το μάθημα προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ανθρώπου».

Η Masreya, στην οποία, μάλιστα, ανετέθη να εκπαιδεύσει νέους δασκάλους του Myngle, το χαρακτηρίζει ως «την ιδανική πρόταση για όσους δεν έχουν χρόνο να βγουν από το σπίτι για να πάνε σε κάποιο φροντιστήριο, αλλά και για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να ταξιδέψουν σε κάποια μακρινή χώρα και να μάθουν εκεί να μιλούν τη γλώσσα της: στο Myngle οι μαθητές συνήθως διδάσκονται τη γλώσσα που επιθυμούν από γηγενείς καθηγητές».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ