ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μικροδισκεκτομή

Η μικροδισκεκτομή είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος που υπάρχει σήμερα για σίγουρη, ασφαλή, άμεση και μόνιμη απαλλαγή από συμπτώματα ισχιαλγίας

  • ΕΙΚΟΝΕΣ
  • 12:43, 30/9/2009

Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας προέρχονται από κήλη (πρόπτωση) τμήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει μία νευρική ρίζα της οσφυϊκής μοίρας με συνέπεια πόνο που αντανακλά σε περιοχή που μπορεί να αρχίζει από τον γλουτό και να καταλήγει στο πέλμα.

Η μικροδισκεκτομή είναι η θεραπεία και των άλλων συμπτωμάτων που, εκτός από τον πόνο, μπορεί να συνυπάρχουν, όπως μούδιασμα, υπαισθησία (ελάττωση της αισθητικότητας του δέρματος) στο πόδι και μυϊκή αδυναμία που δυσκολεύει το βάδισμα.

Η μικροδισκεκτομή συνίσταται απλά και μόνο στην αφαίρεση του τμήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου που ευθύνεται για το πρόβλημα με χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου υψηλής μεγέθυνσης που επιτρέπει γρήγορη και ασφαλή επέμβαση με μικρή τομή χωρίς να βλαφτεί καθ΄ οιοδήποτε τρόπο η σπονδυλική στήλη ή τα νεύρα της οσφυϊκής περιοχής. Η μικροδισκεκτομή είναι μια επέμβαση που μας επιτρέπει να αποφύγουμε σοβαρές μόνιμες βλάβες και άσκοπη παρατεταμένη «ταλαιπωρία».

Μύθοι και αλήθειες για τη θεραπεία της ισχιαλγίας
Είναι συχνή η φημολογία για τους κινδύνους κάθε χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη. Αυτό βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αναφορές για αποτυχίες ή επιπλοκές παλαιότερων χειρουργικών μεθόδων. Είναι ωστόσο γεγονός ότι με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και όταν συνυπάρχει άρτια εκπαίδευση του χειρουργού τα αποτελέσματα είναι σήμερα άριστα. Δυστυχώς, αρκετοί ασθενείς ελπίζουν σε μεθόδους θεραπείας που, ενώ «πλασάρονται» σαν «θαυματουργές», δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Ετσι, οι ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα ισχιαλγίας που επιμένει χάνουν την ευκαιρία για άμεση και ασφαλή λύση του προβλήματος τους γιατί η μικροδισκεκτομή για κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι από τις επεμβάσεις με τα πιο «προβλέψιμα» άμεσα θετικά αποτελέσματα.

Είναι ατυχές ότι σε πολλές περιπτώσεις η συνιστώμενη χειρουργική αντιμετώπιση που προτείνεται (λανθασμένα) για το πρόβλημα της οξείας ισχιαλγίας λόγω κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου περιλαμβάνει πολύ πιο μεγάλη χειρουργική επέμβαση (που μπορεί να φθάσει έως και σε σπονδυλοδεσία!). Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για κάτι τέτοιο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου της μικροδισκεκτομής

  • άμεση απαλλαγή από τα συμπτώματα ισχιαλγίας.
  • αποφυγή επιδείνωσης νευρολογικών προβλημάτων όπως μυϊκή αδυναμία στο πόδι.
  • μικρή τομή (περίπου 20 χιλιοστά είναι επαρκής για την όλη επέμβαση!)
  • ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών ενοχλήσεων.
  • συνολικός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μόνο για 24 ώρες
  • ταχύτατη ανάρρωση.
  • εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος για όλους: σε αυτήν μπορούν να υποβληθούν ουσιαστικά όλοι οι ασθενείς με κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου και ισχιαλγία που επιμένει.

Το άρθρο επιμελήθηκαν: Ο δρ Ιωάννης Καρνέζης, ορθοπαιδικός χειρουργός και ο δρ Παναγιώτης Νομικός, νευροχειρουργός Back Care Νetwork Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης www.backcare.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ