ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ολική διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με λέιζερ

Καλό προεγχειρητικό έλεγχο από τον γιατρό και ισχυρή θέληση από τον ασθενή απαιτεί η αντιμετώπιση της μυωπίας με λέιζερ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:59, 28/4/2007
Καλό προεγχειρητικό έλεγχο από τον γιατρό και ισχυρή θέληση από τον ασθενή απαιτεί η αντιμετώπιση της μυωπίας με λέιζερ.

Επεμβάσεις αυτού του τύπου ξεκίνησαν να γίνονται πριν από 25 χρόνια και οι ειδικοί τις χαρακτηρίζουν ως επανάσταση στη διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού. Χαρακτηρίζονται, δε, από ακρίβεια και ασφάλεια.

«Υπάρχουν δύο μέθοδοι αποτελεσματικής διόρθωσης μικρών ή μεγάλων βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού», σημειώνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Χρονόπουλος, για να εξηγήσει:

«Η μία αποκαλείται PRK και η άλλη LASIK. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι στη μεν πρώτη η διόρθωση γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς, ενώ στη δεύτερη στο εσωτερικό του».

Στη PRK -σημειώνει- μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροενοχλήσεις τις δύο ή τρεις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, αλλά στη LASIK οι ενοχλήσεις είναι μηδαμινές και η αποκατάσταση της όρασης του ασθενούς είναι άμεση από την ίδια κιόλας ημέρα. Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι το ίδιο και στις δύο μεθόδους.

Το χρονοβόρο σε μία τέτοια επέμβαση είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος, στον οποίο βασίζεται και η επιτυχία της.

Η επέμβαση διαρκεί μόλις πέντε έως έξι λεπτά και για τα δύο μάτια, χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν πονάει.

Η διόρθωση είναι μόνιμη, ακόμα και στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που παραμένει κάποιο υπόλοιπο μπορεί να γίνει συμπληρωματικό λέιζερ, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση. Για τις επιπλοκές μίας τέτοιας επέμβασης, ο κ. Χρονόπουλος διευκρινίζει ότι η πολυετής εμπειρία επιτρέπει στους χειρουργούς να λένε ότι η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινή, ενώ οι πολύ σπάνιες επιπλοκές αντιμετωπίζονται:

«Οι πιθανότητες μόλυνσης από φακούς επαφής ξεπερνούν κατά πολύ τις πιθανότητες κάποιας επιπλοκής από μια διαθλαστική επέμβαση», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ