ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πόσα θα πληρώσετε για τέλειο σώμα

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής

  • VIVA
  • 14:07, 18/12/2008

Για όποιον θέλει να γίνει «όπως ήταν» και σε όποιον δεν δέχεται αυτό που είναι, η πλαστική χειρουργική υπόσχεται «θαύματα» και αρκετές φορές τα πραγματοποιεί. Τα τελευταία χρόνια οι τεχνικές της έχουν τελειοποιηθεί αισθητά, όμως κάθε επέμβαση πρέπει να είναι σωστά προγραμματισμένη και να γίνεται από έμπειρο χειρουργό.

Ο πλαστικός χειρουργός κ. Γιάννης Λύρας, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής (ACEIP), μας ενημερώνει σχετικά.

Η πιο δημοφιλής επέμβαση
Με τη λιποαναρρόφηση, επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων και η διόρθωση της λιποδυστροφίας.

Δεν πρόκειται για τρόπο αδυνατίσματος αλλά για μέθοδο που στοχεύει στην αποκατάσταση της δυσαναλογίας που παρουσιάζει μια περιοχή του σώματος. Για να μείνει σταθερό το αποτέλεσμα, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην αφαιρεθούν περισσότερα λιποκύτταρα απ όσα πρέπει.

Πού και γιατί εφαρμόζεται

Η λιποαναρρόφηση είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται ειδικά για να απαλλάξει το άτομο από το λίπος που δεν μπορεί να εξαφανιστεί με τη σωματική άσκηση και τη δίαιτα. Αφορά κυρίως στην εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια των μηρών και των γονάτων αλλά και όλο το γόνατο πάνω και κάτω από την άρθρωση, τα πλάγια της κοιλιάς, την κοιλιά πάνω και κάτω από τον ομφαλό, τις κνήμες, τους βραχίονες και το πρόσωπο.

Πού χρειάζεται προσοχή
Πρέπει να αποφεύγεται σε υπέρβαρους ή σε παχύσαρκους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν ενδοκρινολογικά και να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία, πριν προβούν σε επέμβαση τέτοιου είδους.

Πώς γίνεται

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιούνται ειδικά μεταλλικά «σωληνάκια» διαμέτρου 2- 4 χιλιοστών, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα σωλήνα αναρρόφησης. Μπορούν να αφαιρεθούν 1-3 λίτρα λίπους, χωρίς σημαντικές απώλειες υγρών από τον οργανισμό. Σε περίπτωση γενικής αναισθησίας, πρέπει να περάσουν 18 ώρες από την ανάνηψη του ατόμου για να επιστρέψει σπίτι του, ενώ με την τοπική αναισθησία μπορεί να φύγει αυθημερόν.

Αποτελέσματα
Μετά την επέμβαση μπορεί να μείνει κάποια μελανιά, που όμως υποχωρεί μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά την πάροδο της 4ης εβδομάδας από την επέμβαση, οπότε υποχωρεί και το έντονο πρήξιμο.

Στο 2% των περιπτώσεων, το πρήξιμο υποχωρεί μέσα στους πρώτους 4 μήνες.

Πολλοί ασθενείς, μετά την επέμβαση υποστηρίζουν πως η επιδερμίδα τους έγινε πιο χαλαρή. Σε μεγάλες ηλικίες, που το δέρμα είναι ήδη χαλαρωμένο, δεν θα παλινδρομήσει με την ίδια ευκολία, όπως σε νεαρά άτομα που το δέρμα διατηρεί την ελαστικότητά του.

Σε μια μεγάλη γυναίκα, ο χειρουργός δεν θα πρέπει να επέμβει τόσο ριζικά, όσο σε μια μικρότερη. Θα πρέπει να αφαιρεθεί μικρή ποσότητα λιποκυττάρων, ώστε το δέρμα να παλινδρομήσει σταδιακά, και να επαναληφθεί η λιποαναρρόφηση 4 μήνες αργότερα.

Για χαλαρούς γλουτούς
Η λιπογλυπτική είναι ιδανική για γυναίκες με χαμηλούς και χαλαρούς γλουτούς. Ανάλογα με το σχήμα και τη χαλάρωση του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη μέθοδος ή συμπληρωματική της λιποαναρρόφησης. Αφαιρείται το λίπος από περιοχές που βρίσκεται σε περίσσια και στη συνέχεια επανατοποθετείται εκεί όπου είναι απαραίτητο, με σκοπό τη βελτίωση του περιγράμματος του σώματος, δίδοντας μία πιο θηλυκή γραμμή. Το λίπος μπορεί να αφαιρεθεί από την περιοχή των γλουτών, της κοιλιάς και από το εσωτερικό των γονάτων.

Σε περιπτώσεις έντονου προβλήματος χαλάρωσης, η ανόρθωση γλουτών είναι μια λύση, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν -έστω και μικρές- ουλές.

Πώς γίνεται
Εάν η τεχνική γίνει με κάνουλες 2 χιλιοστών και μια απομακρυσμένη οπή, τότε περισσότερο από το 60% του λίπους παραμένει, και δίνει ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι χειρουργοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο της υγρής τεχνικής, η οποία αφενός μειώνει την ποσότητα του αίματος που χάνεται, αφετέρου «επιτρέπει» στο λίπος να μετακινείται με ασφάλεια. Η χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει μια ένεση με φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό, φάρμακο που μειώνει τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και άλλες χρήσιμες ουσίες που βελτιώνουν την τεχνική.

Αποτελέσματα
Η τεχνική, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει σπουδαία αποτελέσματα. Μπορεί να βελτιωθεί τόσο η ύπαρξη κυτταρίτιδας όσο και οι αντιαισθητικές εμβυθίσεις που οφείλονται σε χαλάρωση των ιστών λόγω της εμμηνόπαυσης. Χρησιμοποιείται επίσης σε νεαρές γυναίκες με «ψωμάκια». Μετά τη διόρθωση με λιποπλαστική, εξογκώματα και προεξοχές δεν επανεμφανίζονται, με την προϋπόθεση όμως να γυμναζόμαστε και να προσέχουμε το βάρος μας.

Κρατήστε τους στο... ύψος τους

Πότε ενδείκνυται
Στις περιπτώσεις όπου η χαλάρωση είναι έντονη, λύση αποτελεί η ανόρθωση γλουτών. Τα έμπειρα χέρια ενός πλαστικού χειρουργού μπορούν να τους τοποθετήσουν και πάλι στο «ύψος» τους, με μία πρωτοποριακή τεχνική που δεν αφήνει εμφανείς ουλές.

Πώς γίνεται
Ο πλαστικός χειρουργός «τραβάει» το δέρμα που περισσεύει, αφαιρεί το λίπος και στηρίζει τον γλουτό σε μία καινούργια, «ανεβασμένη» θέση. Τα βαθιά «καθηλωτικά» ράμματα, καταφέρνουν να σταθεροποιήσουν τον γλουτό στην καινούργια του θέση, χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης της συρραφής.

Ανάλογα με το πρόβλημα, οι ειδικοί προτείνουν δύο διαφορετικές τομές: είτε στις κορυφές των γλουτών, σχεδόν παράλληλα με τη σχισμή, είτε στην πάνω οριζόντια γραμμή του «μπικίνι», σαν συνέχεια της κοιλιοπλαστικής προς τα πίσω. Η εγχείρηση διαρκεί πάνω από δύο ώρες. Γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή την ίδια νύχτα στην κλινική.

Αποτελέσματα
Μετά την επέμβαση για δύο εβδομάδες η ασθενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να αποφεύγει την καθιστή στάση. Για να μην καταπονείται η εγχειρισμένη περιοχή, καλό είναι να περνάει την περισσότερη ώρα ξαπλωμένη. Τη δέκατη μέρα από την επέμβαση βγαίνουν οι επίδεσμοι ενώ ο κορσές μένει επί έναν μήνα για να υποστηρίζει τους ανορθωμένους γλουτούς. Τα σημάδια θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να φύγουν, αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν θα είναι ορατά στα μάτια των άλλων.

Μειωτική πλαστική
Απευθύνεται στις γυναίκες που έχουν υπερτροφία μαστού και πρόκειται για την αφαίρεση ενός τμήματος του μαστικού αδένα. Ενδιαφέρει και τις νέες γυναίκες που μετά από μια εγκυμοσύνη ή κάποια απότομη αύξηση βάρους εμφανίζουν στήθος αρκετά μεγάλο σε όγκο. Μείωση των μαστών είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητη σε γυναίκες με περιφέρεια στήθους άνω των 95 εκατοστών.

Πώς γίνεται
Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του στήθους γίνεται σε οργανωμένες κλινικές και νοσοκομεία, με γενική αναισθησία και 15 περίπου ημέρες μετά την αρχή της εμμήνου ρύσεως.

Προηγείται λήψη ιστορικού και προεγχειρητικός έλεγχος, ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αρκετές.

Η καλύτερη είναι αυτή που δεν καταστρέφει κάποια από τις λειτουργίες του μαστού, ενώ ταυτόχρονα αφήνει άθικτη τη θηλή κατά τη διάρκεια της ανόρθωσής της. Καλό θα ήταν η τομή να γίνει κάτω και πλάγια στο στήθος. Το λεγόμενο «Τ» (τομή σε σχήμα άγκυρας) είναι τις περισσότερες φορές αναπόφευκτο και αποτελεί τον πιο συνήθη σχεδιασμό.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο πιο πλατιά είναι η βάση του στήθους, όσο μεγαλύτερη η μείωση που θέλουμε να επιτευχθεί, όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα του μαστού, τόσο πιο μεγάλη είναι και η έκταση των ουλών. Η πιο μικρή ουλή είναι μια στρογγυλή γύρω από τη θηλή, που γίνεται στην απλή διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος του στήθους.

Η χρυσή τομή είναι στρογγυλή, γύρω από τη θηλή, και κάθετη μέχρι το αυλάκι κάτω από το στήθος. Είναι ιδανική για ανόρθωση, ενώ δεν είναι πολύ εμφανής ύστερα από 6 μήνες.

Αποτελέσματα
Την επομένη της επέμβασης αφαιρούνται οι επίδεσμοι, οπότε και ακολουθεί επιστροφή στο σπίτι. Για έναν μήνα η γυναίκα θα πρέπει να φορά αθλητικό σουτιέν. Τα ράμματα είναι εσωτερικά και δεν αφαιρούνται.

Για να αξιολογηθεί το σχήμα του νέου στήθους χρειάζεται να περάσουν 2-3 μήνες.

Πότε ενδείκνυται
Σ όλες τις γυναίκες που λόγω μιας εγκυμοσύνης, μεγάλης απώλειας βάρους ή της προχωρημένης ηλικίας, έχουν πεσμένο και χαλαρωμένο στήθος. Η επέμβαση αντενδείκνυται όταν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυξητική πλαστική, γιατί αυτή η τελευταία επέμβαση αφήνει πολύ λιγότερο εμφανή σημάδια.

Πώς γίνεται
Γίνεται με ολική ή τοπική αναισθησία. Η διάρκειά της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Μπορεί να εφαρμοστεί μια τεχνική ανόρθωσης η οποία γίνεται γύρω από τη θηλή ή στο κάτω μέρος του στήθους, και επανατοποθετείται, δηλαδή «στήνεται» το στήθος. Εάν υπάρχει ατροφία του αδένα του μαστού, ο χειρουργός εμφυτεύει μια προσθήκη κάτω από τον αδένα, ενώ αντίθετα σε περίπτωση υπερτροφίας μειώνει το λίπος που περισσεύει.

Μετά την επέμβαση
Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την επόμενη μέρα, αφού πρώτα της αφαιρεθούν οι ε-πίδεσμοι. Τα ράμματα αφαιρούνται ύστερα από μία εβδομάδα. Για έναν τουλάχιστον μήνα, η γυναίκα πρέπει να φοράει στηθόδεσμο. Μπορεί να παρατηρηθούν ελαφρές ασυμμετρίες που διορθώνονται εύκολα, ή κάποια ουλή. Σπάνια εμφανίζονται αιματώματα.

Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα σταθεροποιούνται δύο με τρεις μήνες μετά την επέμβαση και είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Η διάρκεια της διατήρησης της ανόρθωσης του στήθους εξαρτάται από τον όγκο του. Εάν είναι μεγάλο, η χαλάρωση θα είναι πιο εύκολη, διαφορε-τικά θα διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σε ποιες απευθύνεται
Σ όλες τις γυναίκες, μετά την εφηβεία έως και την εμμηνόπαυση, που το στήθος τους είναι μικρό, εφόσον η γενική τους υγεία είναι καλή.

Η επέμβαση χρησιμεύει και σε περιπτώσεις που το στήθος είναι αρκετά χαλαρωμένο, παρουσιάζει εμφανείς ασυμμετρίες ανάμεσα στους δύο μαστούς (ανισομαστία), σε περίπτωση αμαστίας (πλήρους απουσίας στήθους) και σε μαστεκτομή.

Πότε δεν ενδείκνυται
Δεν ενδείκνυται όταν η πτώση του στήθους είναι μεγάλη, αφού σ' αυτή την περίπτωση το «γέμισμα» του μαστού δεν θα αρκούσε για να βελτιωθεί η μορφή του στήθους. Α-ντενδείκνυται και σε περιπτώσεις εκ γενετής ή επί-κτητων ασθενειών.

Πώς γίνεται
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Πρακτικά, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να μεγαλώσει το μικρό στήθος: η τοποθέτηση ενός ενθέματος σιλικόνης, ειδικά φτιαγμένου για αυτή τη χρήση. Το ένθεμα μπαίνει κάτω από το δέρμα και τον αδένα ή τον θωρακικό μυ, με μια πολύ μικρή τομή σε κάποιο «κρυφό» μέρος όπως η περιοχή γύρω από τη θηλή ή τη μασχάλη, ώστε μετά την επέμβαση να μη φαίνεται. Το μέγεθος της προσθήκης εξαρτάται από την επιθυμία της γυναίκας και τη σωματική της διάπλαση.

Ενθέματα
Στην εγχείρηση αυτή χρησιμοποιείται ένα βιομηχανικό προϊόν (ένθεμα), η ποιότητα του οποίου έχει μεγάλη σημασία. Η ποιότητα ελέγχεται από την ετικέτα, την οποία πρέπει να παίρνει κάθε γυναίκα που έχει κάνει προσθετική επέμβαση (αναγράφεται η προέλευση, ο αριθμός ελέγχου, η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία αποστείρωσης του ενθέματος). Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται ενθέματα με περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο σιλικόνης. Το περιεχόμενο από σιλικόνη μπορεί να είναι μαλακό, μεσαίο ή σκληρό, υγρό ή στερεό.

Το ένθεμα πρέπει να έχει κατά προτίμηση τραχεία επιφάνεια (ανάγλυφη) για να αποφευχθεί ο σχηματισμός χοντρής κάψας (ασβέστωση).

Μετά την επέμβαση
Μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα, το οποίο απορροφάται συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί ινώδης κάψα, και γι αυτό η παρακολούθηση από τον γιατρό για τους δύο πρώτους μήνες μετά την επέμβαση είναι αναγκαία. Ο χειρουργός μπορεί να βοηθήσει -με ορισμένες ασκήσεις -την ασθενή ώστε να μη δημιουργηθεί αυτή η επιπλοκή.

Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της επέμβασης θα φανούν ύστερα από τρεις περίπου εβδομάδες. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η προσθήκη δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε κατά τη διάρκειά της ούτε κατά την περίοδο του θη-λασμού, αφού η επέμβαση δεν εμπλέκει τους γαλακτο-φόρους πόρους του μαστού.

Για επίπεδη και σφιχτή κοιλιά
Μια από τις επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής που βοηθά στη σημαντική βελτίωση της όψης του σώματός μας στο κεντρικότερο σημείο του, είναι η κοιλιοπλαστική. Υστερα από εγκυμοσύνες ή απότομες απώλειες βάρους, η χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων μπορεί να διορθωθεί με τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Μπορεί να συνδυαστεί με τη λιποαναρρόφηση χωρίς να υποκαθιστά η μία την άλλη: η κοιλιοπλαστική αφορά κυρίως στη διόρθωση της χαλάρωσης, ενώ η λιποαναρρόφηση στα σημεία που υπάρχει περίσσεια λίπους, που διαταράσσει το αρμονικό περίγραμμα του σώματος σ' εκείνα τα σημεία.

Πριν από την επέμβαση
Απαιτείται πολύ καλός προεγχειρητικός έλεγχος (αιματολογικές και βιοχημικς εξετάσεις, καθώς και η ακτινογραφία θώρακος και το καρδιογράφημα) μια και η επέμβαση είναι μεγαλύτερη και σε έκταση και σε χρονική διάρκεια. Επίσης πρέπει να έχουν ελεγχθεί καλά τα κοιλιακά τοιχώματα και ο ομφαλός για ύπαρξη κηλών, που στην επέμβαση πρέπει να διορθωθούν.

Επέμβαση
Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση σε υγιή άτομα και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών ελαχιστοποιούνται τα σημάδια αλλά και επιτυγχάνεται το «κρύψιμό» τους σε πτυχές, όπως για παράδειγμα στον ομφαλό με ειδικό τρόπο, ώστε να μη γίνεται επίπεδος αλλά να διατηρεί την εσοχή του. Η τομή κρύβεται εσωτερικά και στο εφηβαίο, όπου ακολουθείται η γραμμή που ταιριάζει στο στυλ εσωρούχων ή των μαγιό. Το μήκος της τομής είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο της κλασικής καισαρικής. Εδώ η λιποαναρρόφηση βοηθά στο να μειωθεί το πρόβλημα στα πλάγια, ενώ, παράλληλα με τη διόρθωση στις πλάγιες οσφυϊκές περιοχές, η μέση γίνεται πιο λεπτή.

Η όλη διαδικασία στηρίζεται στην τεχνική του Lift, όπου το δέρμα που περισσεύει κάτω από τον ομφαλό αφαιρείται, μαζί με πιθανά συνυπάρχουσες ραγάδες, ο ομφαλός παραμένει στη θέση του και ουσιαστικά το δέρμα που ήταν πάνω από τον ομφαλό καλύπτει πλέον όλο το κοιλιακό τοίχωμα.

Μετά την επέμβαση
Το άτομο νοσηλεύεται για 2-3 μέρες, με ειδική στάση στο κρεβάτι και μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα, για να μην τεντώνονται οι ραφές τις πρώτες 2 μέρες. Η σύγχρονη τάση είναι να χρησιμοποιούνται και για το δέρμα ειδικά απορροφήσιμα ράμματα (δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν), που κρατάνε για περισσότερο καιρό την τάση στις τομές, ώστε αυτές να μην «ανοίγουν» και να είναι όλο και πιο αδιόρατες.

Η γυμναστική και η έντονη δραστηριότητα αποφεύγονται για 25-30 μέρες, ενώ είναι απαραίτητη η ζώνη κοιλίας ή ειδικός κορσέ για 1-2 εβδομάδες. Οι μελανιές και τα οιδήματα ύστερα από 15 ημέρες αρχίζουν να εξαφανίζονται.

Επιπλοκές
Επειδή η κοιλιοπλαστική είναι μια μεγάλη επέμβαση, οι επιπλοκές όπως αιμορραγίες, επιμολύνσεις των τομών και οιδήματα είναι λίγο συχνότερες από άλλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Ομως με την τήρηση των κανόνων προσεκτικής και άσηπτης χειρουργικής καθώς και τη χρήση των ατραυματικών RF νυστεριών μειώνονται στο ελάχιστο.

Ο... τιμοκατάλογος
Υστερα από δημοσιογραφική έρευνα του VIVA σχετικά με τις τιμές των επεμβάσεων, αναφέρουμε ενδεικτικά:

Λιποπλαστική: 1.500 έως 2.500 ευρώ

Ανόρθωση γλουτών: 1.500 έως 2.500 ευρώ

Μειωτική μαστών: 3.500 έως 4.500 ευρώ

Ανόρθωση: 3.500 έως 4.500 ευρώ

Αυξητική: 3.000 έως 4.500 ευρώ

Κοιλιοπλαστική: 4.500 έως 6.500 ευρώ.

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον σχεδιασμό των επεμβάσεων, τα υλικά (τύπος εμφυτευμάτων) και το νοσοκομείο στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Οι τιμές περιλαμβάνουν το νοσοκομείο, τον αναισθησιολόγο, τον χειρουργό και τα υλικά που απαιτούνται.

ΛΙΤΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ