ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην παγκόσμια ακαδημαϊκή ελίτ το Εδιμβούργο

Ο βρετανικός Βορράς δεν έχει να ζηλέψει σε ακαδημαϊκό κύρος από την Αγγλία του Νότου. Αρκεί να πούμε ότι με επικεφαλής το πολυεθνικό University of Edinburg, που έπειτα από άλμα δέκα θέσεων βρίσκεται στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Σκοτία διαθέτει συνολικά 5 πανεπιστημιακά ιδρύματα στη λίστα των 200 κολοσσών του κόσμου. Είναι ακόμα το υπεραιωνόβιο Σεντ Άντριους (76η θέση) και τα Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (81η), του Αμπερντίν (137η) και του Νταντί (171η με το πιο μεγάλο άλμα, αφού έφυγε από την 238η θέση).

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:58, 17/7/2008

ΣΚΟΤΙΑ

82. ΤΗΕ UNIVERSITY OF EDINBURGH
www.ed.ac.uk

Το 6ο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας (1583) καταφέρνει να συνδυάζει παράδοση και νεωτερικότητα, αφού εκτός από κλασικά πεδία σπουδών όπως η νομική και η ιστορία, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τόπους για να σπουδάσει κανείς πληροφορική, informatics, στατιστική, ιατρική, μαθηματικά, και βιοτεχνολογία (πατρίδα άλλωστε της Ντόλι, της διάσημης κλωνοποιημένης προβατίνας). Η πιθανότατα ομορφότερη βρετανική πόλη, αποκαλείται και Αθήνα του Βορρά για τα νεοκλασικά κτίσματά της, χωρίς ευτυχώς άλλες ομοιότητες. Οι 137 χωρών φοιτητές του κάνουν το πανεπιστήμιο ένα από τα τρία - τέσσερα πιο κοσμοπολίτικα της Βρετανίας.

83. ΤΗΕ UNIVERSITY OF ST ANDREWS
www.st-andrews.ac.uk

Το γηραιότερο (1411) πανεπιστήμιο της Σκοτίας διατηρεί επί 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα προσελκύοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η επίσημη Αποτίμηση Διδακτικής Ποιότητας επιβεβαιώνει τα υψηλότατα στάνταρντ διδασκαλίας, καθώς από τα 17 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Η πόλη του St Andrews έχει πληθυσμό 16.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 7.000 σχετίζονται με τον πανεπιστήμιο. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, η φιλοσοφία, η ιστορία της Τέχνης και οι λογοτεχνικές σπουδές έχουν διεθνή φήμη. Πρόκειται για μία ποιοτικότατη επιλογή.

84. ΤΗΕ UNIVERSITY OF GLASGOW
www.glasgow.ac.uk

Το πανεπιστήμιο όπου δίδαξε ο Ανταμ Σμιθ, είναι ένα μεγάλο και πολύ παλιό (1451) ακαδημαϊκό ίδρυμα με αρκετά καλό όνομα στη Βρετανία. Αν και οι σχολές θετικών επιστημών είναι οι πλέον πολυπληθείς, λογοτεχνία, μουσική και ιστορία της τέχνης καθώς και οι κλασικές σπουδές αποτελούν επίσης δυνατά του σημεία. Η Γλασκόβη μπορεί να μην έχει την αυστηρότητα και την κλάση του Εδιμβούργου, είναι όμως πολύ ιδανικότερη για φοιτητική ζωή. Το campus του πανεπιστημίου είναι θαυμάσιο.

85. UNIVERSITY OF ABERDEEN
www.abdn.ac.uk

Ένα από τα αρχαιότερα (1495) πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλής φήμης απολαμβάνουν οι τομείς της φαρμακολογίας, της βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας, της νομικής και της ιστορίας. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, οι φοιτητές εισάγονται αρχικά σε ένα πρόγραμμα πολλών επιλογών και έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δύο ή τρεις κατευθύνσεις προτού προβούν στην οριστική τους επιλογή στο δεύτερο πλέον, έτος.

86. UNIVERSITY OF DUNDEE
www.dundee.ac.uk

Ιατρική, μοριακή βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα ενός πανεπιστημίου διαρκώς ανερχόμενου σε ακαδημαϊκή φήμη. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως οι περισσότερες σκοτσέζικες πόλεις έτσι και το Dundee είναι πανέμορφο. Δεν ξέρουμε αν είναι η καλύτερη δυνατή διαφήμιση, αλλά ένας γνωστός απόφοιτος του πανεπιστημίου είναι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον

87. HERIOT-WATT UNIVERSITY
www.hw.ac.uk

Το Χίριοτ-Γουότ φημίζεται ιδιαίτερα για σπουδές τεχνολογικής κατεύθυνσης. Απέκτησε πανεπιστημιακή υπόσταση το 1966, όμως η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 όταν και ιδρύθηκε το κολέγιο που έφερε το όνομά του Heriot και του James Watt, του μεγάλου τεχνικού της ατμοηλεκτρικής.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζεται σταθερά από τη βιομηχανία και το εμπόριο και πετυχαίνει σταθερά υψηλά ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων για έρευνα. Στα άρτια εξοπλισμένα κέντρα του διδάσκεται οπτικοηλεκτρονική, πολιτική και κατασκευαστική μηχανική, ναυτιλιακές / πετρελαϊκές ειδικεύσεις και πληροφορική.

Οι τομείς Εφηρμοσμένων Μαθηματικών, Ορυκτού Πλούτου και στατιστικής αξιολογούνται ως οι καλύτεροί του. Στη βιβλιοθήκη του έγραψε το Trainspotting o Ιρβάιν Ουέλς, φοιτητής (ΜΒΑ) του πανεπιστημίου.

88. ΤΗΕ UNIVERSITY OF PAISLEY
www.paisley.ac.uk

Φιλικό admission και υψηλά ποσοστά αποδοχής ενηλίκων φοιτητών χαρακτηρίζουν το Πέισλι που ως πρώην πολυτέκνικ απέκτησε κι αυτό πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών του επιλέγουν προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων

89. ΤΗΕ UNIVERSITY OF STIRLING
www.stirling.ac.uk

Η 35.000 κατοίκων πόλη του Στέρλινγκ, μια κλασική σκοτσέζικη πόλη, διαθέτει ένα καλό πανεπιστήμιο που επιπλέον προσφέρει ίσως το πιο όμορφο campus όλης της Βρετανίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις και πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό.

Θεωρητικές και κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μία πολύ καλή business school αποτελούν τα δυνατότερα σημεία του πανεπιστημίου. Περίπου 6.500 φοιτητές του προέρχονται από 70 διαφορετικά μέρη του κόσμου.

90. NAPIER UNIVERSITY
www.napier.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1964. Διατηρεί δεσμούς με το εμπόριο και τη βιομηχανία που απορροφούν τους φοιτητές του σε καλά ποσοστά.

Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του business και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς. Πολύ καλό επίπεδο έχουν επίσης και οι σπουδές μηχανολογίας.

91. ROBERT GORDON UNIVERSITY
www.rgu.ac.uk

To πανεπιστήμιο ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια ποιότητας στο ακαδημαϊκό πεδίο της Σκοτίας. Εχει καλό όνομα στα τμήματα Σχεδίου και Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

92. GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY
www.gcal.ac.uk

Πρωτολειτούργησε το 1874 και σήμερα φοιτούν εκεί 15.000 σπουδαστές.

Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας μετά το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το τμήμα των Επιστημών Υγείας, οι σπουδές στη Φυσική και τη Χημεία και η σχολή της διοίκησης επιχειρήσεων έχουν καλό όνομα.

93. STRATHCLYDE UNIVERSITY
www.strath.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1796 και υπήρξε ένα προοδευτικό ίδρυμα που εστίασε δυναμικά στις θετικές επιστήμες. Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964.

Η σχολή διοίκησης Επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης, ενώ γενικότερα οι οικονομικές σπουδές στο Strathclyde θεωρούνται από τις αρτιότερες στη Βρετανία.

Σπουδές στη Φυσική, τη Χημεία, αλλά και στην αρχιτεκτονική και τις Πολιτικές Επιστήμες έχουν πανευρωπαϊκή αναγνώριση. Μία εγγυημένη επιλογή.

 

ΟΥΑΛΙΑ

94. ΤΗΕ UNIVERSITY OF CARDIFF
www.cardiff.ac.uk

Το Κάρντιφ είναι ένα από τα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει πρόσφατων κυβερνητικών αξιολογήσεων. Είναι οργανωμένο σε 22 τμήματα με δυναμικότερα αυτά της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και της Νομικής. Αυτή τη στιγμή θεωρείται από πολλούς το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ουαλίας.

95. SWANSEA UNIVERSITY
www.swan.ac.uk

n Ιδρύθηκε το 1920 και μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων φιλολογιών όσο και για τη νομική του που προσφέρει το πλεονέκτημα συνδυαστικών σπουδών στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Τμήματα που προτιμώνται επίσης είναι αυτά της μηχανολογίας καθώς και των επιχειρηματικών και αναπτυξιακών σπουδών.

Ο Ντίλαν Τόμας έχει χαρακτηρίσει το Σουόνσι (γενέτειρα επίσης της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς) μια άσχημη, αξιαγάπητη πόλη (an ugly, lovely town).

96. BANGOR UNIVERSITY
www.bangor.ac.uk

Χημεία, Ωκεανολογία, Δασοκομία & Δασολογία και η προσφάτως ενταχθείσα στο syllabus εγκληματολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα ενός πανεπιστημίου που ως κολέγιο λειτουργεί από το 1882.

Η σχολή Ωκεανολογικών Επιστημών είναι η μεγαλύτερη της Βρετανίας. Διακεκριμένα είναι επίσης τα τμήματα Λογιστικής και Τραπεζικών Συστημάτων.

97. ΤΗΕ UNIVERSITY OF WALES, ABERYSTWYTH
www.aber.ac.uk

Το Αμπερσγουιθ αποτελεί από τα πρώτα πανεπιστήμια που εισήγαγε στα προγράμματά του τη δημογραφία, τις κελτικές σπουδές και τη διεθνή πολιτική.

Η σχολή Πολιτικών Επιστημών ιδρύθηκε τη δεκαετία του 20 από τον φιλελεύθερο πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον και είναι η παλαιότερη παγκοσμίως. Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία & Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δεδομένων αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες αποτελούν τα πιο δυνατά του τμήματα.

98. UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER
www.lamp.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1822 και είναι το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ουαλίας. Εκτείνεται σε μια σπάνιας ομορφιάς περιοχή, πλούσια επιπλέον σε προϊστορικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά ευρήματα. Όλα τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η σχολή ισλαμικών σπουδών.

 

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

99. QUEENS UNIVERSITY OF ΒΕLFΑSΤ
www.qub.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1894 και τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής & Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας, της Ψυχολογίας, και βεβαίως της Μουσικής και της Λογοτεχνίας.

100. UNIVERSITY OF ULSΤΕR
www.ulst.ac.uk

Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο ιδρύθηκε το 1968.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ