ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για «παλαιούς» ασφαλισμένους (μέχρι 31/12/1992)

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:41, 19/6/2007

Το Ταμείο Νομικών χορηγεί σύνταξη σε ασφαλισμένους του που έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών για άνδρες - γυναίκες. Παράλληλα ισχύουν και στο Ταμείο αυτό οι γενικές διατάξεις για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης καθώς και η διάταξη για συνταξιοδότηση (μέχρι 31/12/2007) με 11,5 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών.

Υπάρχουν όμως και πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο Ταμείο που έχουν διαφορετικά όρια ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση και τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρώσει. Ολα αυτά καταγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την απονομή σύνταξης γήρατος
1. Αίτηση
2. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλισμένου. (Διατίθεται σχετικό έντυπο από τα γραφεία του Ταμείου - Τμήμα Μητρώου Ασφαλισμένων).
3. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής σας ταυτότητας

4. Οσοι έχουν διατελέσει ασφαλισμένοι του Ταμείου με ιδιότητα έμμισθου (δικ. λειτουργοί, δικ. υπάλληλοι κ.λπ.) πρέπει να υποβάλουν αντίγραφο της πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περί κανονισμού της σύνταξής τους από το Δημόσιο ή βεβαίωση του ΓΛΚ ότι δεν δικαιώθηκαν σύνταξη από το Δημόσιο για την υπηρεσία τους αυτή.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για το αν λαμβάνετε ή όχι σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) ή το Δημόσιο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  •  Τα όρια ηλικίας και τα συντάξιμα έτη αυξάνονται για τις έγγαμες γυναίκες και τις μητέρες ανηλίκων κατά ένα εξάμηνο τον χρόνο και ολοκληρώνονται το 2012 και το 2017 αντίστοιχα. Για να χορηγηθεί σύνταξη, θα πρέπει να συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν συμπληρωθεί τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης καθώς και το όριο ηλικίας που προβλέπεται σε κάθε μια περίπτωση.
  •  Για να συνταξιοδοτηθεί ένας ασφαλισμένος με 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θα πρέπει τα έτη αυτά να έχουν συμπληρωθεί (όπως συμβαίνει και στα άλλα Ταμεία) στο Ταμείο Νομικών και σε ομοειδή Ταμεία αυτοαπασχολούμενων. Εάν έχει προηγηθεί ασφάλιση σε Ταμείο μισθωτών δεν προσμετράται ο χρόνος για συνταξιοδότηση με αυτή τη διάταξη.
  •  Μητέρες με παιδιά ανάπηρα με ποσοστό 67% και άνω ή σύζυγος αναπήρου (ανάπηρης) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δικαιούνται σύνταξη με 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ