ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βίος ανεόρταστος

Δικηγόρος-συγγραφέας
  • 10/4

Ελεγαν οι αρχαίοι Ελληνες «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», που σημαίνει ότι ζωή χωρίς γιορτές, δηλαδή ψυχαγωγία, είναι σαν ένας μακρύς δρόμος όπου δεν συναντάς πανδοχείο για να ξεκουραστείς. Μετά το Καρναβάλι ήρθε το Πάσχα και μετά το Πάσχα θα έρθει το καλοκαίρι, θα σπρώξουμε τον καιρό με ελπίδες και αυταπάτες και θα πορευόμαστε προς το πεπρωμένο ήσυχοι και αυτοσαρκαστικοί. Μας χρειάζεται η ελπίδα έστω και σαν αυταπάτη.

Σε αυτήν τη στήλη παλιότερα είχε γραφτεί ένα σημείωμα για το ιστορικό περιστατικό όπου μεταφέρονταν στρατιωτικά άλογα με καράβι. Το καράβι έπεσε σε κακοκαιρία (βλέπε Ελλάδα), οι ζωοτροφές τελείωσαν, τα πεινασμένα άλογα χτυπούσαν με τις οπλές το ξύλινο κατάστρωμα με κίνδυνο να το τσακίσουν, ώσπου βρέθηκε κάποιος (βλέπε Τσίπρας) που διέταξε τον σαλπιγκτή να χτυπήσει συσσίτιο ζώων, τα άλογα ηρέμησαν προς στιγμήν, ακολούθησε ύστερα από ώρα νέος παροξυσμός των αλόγων και πάλι όμως η σάλπιγγα σήμανε συσσίτιο και ηρέμησαν, και πάλι παροξυσμός, και πάλι σάλπιγγα... Και ναι μεν τα άλογα, έστω και σκελετωμένα, άντεξαν ωσότου έπιασαν λιμάνι, όμως οι Ελληνες έχουν την ατυχία να έχουν... βουνίσιο καπετάνιο στο καράβι και ξέρει να χτυπάει μελωδικά τη σάλπιγγα που σημαίνει συσσίτιο χωρίς φαγητό, όμως κατά πού πέφτουν η στεριά και τα λιμάνια δεν το ξέρει.

Οι Ελληνες ησύχασαν διά παντός στο κατάστρωμα, δεν ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος, έχουν υποταχτεί στη μοίρα τους, ξέρουν πλέον τι πρέπει να περιμένουν ή να μην περιμένουν και προσπαθούν να κρατηθούν από τις γιορτές. Τα ευλογημένα χωριά μας περιμένουν, ένας άλλος αέρας φυσάει εκεί, το ίδιο το χώμα μας παρηγορεί γιατί αυτό έθρεψε τους προγόνους μας σε ακόμα σκληρότερες συνθήκες.

Ω γλυκύ μου έαρ, η ζωή εν τάφω, άξιον εστί, όλα αυτά τα τροπάρια ακούγονται μελωδικότερα και είναι... ψυχοθεραπευτικά όταν ο ήχος τους δεν αντηχεί σε φουσκωμένες, αδηφάγες κοιλιές. Οπου κι αν βρεθούμε αυτές τις ημέρες ας έχουμε κατά νου ότι μετά τη σταύρωση έρχεται η ανάσταση αλλά και μετά την ανάσταση έρχεται η σταύρωση. Ας αντλήσουμε, λοιπόν, στωικά φιλοσοφικά νοήματα από τον κύκλο της ζωής που είναι αιώνιος εν σχέσει με την ανακύκλωση των εξουσιών.