ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σκόρπιες σκέψεις

Δικηγόρος, συγγραφέας
  • 20/3

Στον αρχαίο ελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό είχαν διαμορφωθεί δύο κυρίαρχες τάσεις, ή σχολές, ή... δόγματα. Η πρώτη σχολή πρέσβευε πως όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στη ζωή γενικώς, είτε είναι κωμικά είτε είναι στο έπακρον τραγικά, πρέπει να αντιμετωπίζονται με γέλια, και η άλλη σχολή πρέσβευε ότι τα πάντα, είτε χαρακτηρίζονται κωμικά είτε τραγικά, πρέπει να βγάζουν δάκρυα σπαραγμού. Διαλέγετε λοιπόν και παίρνετε στάση και θέση ζωής, ο καθένας ανάλογα με την πνευματική και συναισθηματική ιδιοσυστασία του. Ισως βέβαια στην αρχαιότητα οι άνθρωποι να είχαν καθαρότερο μυαλό και μπορούσαν κάπως να τοποθετηθούν απέναντι στα φαινόμενα της ζωής, όμως εμείς οι σύγχρονοι είμαστε εντελώς μπερδεμένοι!

Και δικαίως είμαστε μπερδεμένοι μη γνωρίζοντας αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε όταν εμφανίζονται φαινόμενα όπως ο σωτήρας Αρτέμης Σώρρας, που κατόρθωσε, παρακαλώ, να μαζέψει οπαδούς που ασπάζονται την παράνοια και την ακολουθούν με εμπιστοσύνη αναμένοντας να τους βγάλει από τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Αλήθεια, τι αξιόποινο διαπράττει ο Σώρρας με τη θεωρία του περί... εξοφλήσεως των πάντων; Aραγε είναι υπεύθυνος ποινικώς αυτός ή μήπως εκείνοι που τον ακολουθούν, του δίνουν υπόσταση και τον υποθάλπουν; Γιατί η δικαιοσύνη ασχολείται μαζί του; Υπάρχουν νομικές διαδικασίες για τους διαταραγμένους. Κάτω τα χέρια από τον Σώρρα, μην τον αναβαθμίζετε με διώξεις και πέφτετε στο χάος του. Ας αφήσουμε αυτούς που τον πιστεύουν να εξακολουθούν να τον πιστεύουν, είναι ανάξιοι δικαστικής προστασίας οι οπαδοί του.

Αν θέλουν να φύγουν από τη μαύρη μαγεία του, ας το κάνουν μόνοι τους, εξάλλου είναι παγκοίνως γνωστό ότι δεν μπορείς να σώσεις κάποιον αν ο ίδιος δεν αποφασίσει να σωθεί. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να... φουμάρουν Σώρρα, ή Καματερό, ή... ψεκασμό, ή αναρχία, ή ναζισμό, ή «εθνικοφροσύνη», ας τους αφήσουμε να το απολαύσουν. Διαφορετικά θα πρέπει να μπούμε σε ναζιστικές λογικές και πρακτικές και να μαζεύουμε κάθε διαταραγμένο ή εθισμένο, να τους οδηγούμε σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπου θα υποβάλλονται σε λοβοτομή. Στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ο λαός έχει αποφανθεί ανά τους αιώνες με άτυπα δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων συμπυκνώνονται στους στίχους του λαϊκού τραγουδιού «Ασ' τον τρελό στην τρέλα του και μην τον συνεφέρεις, τι κρύβει μέσα η ψυχή ενός τρελού δεν ξέρεις».