ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ανοίγουν πόρτες σε νεοναζί και σε ευρωσκεπτικιστές

Οι «κανόνες του παιχνιδιού» αλλάζουν στον πυρήνα της Γηραιάς Ηπείρου εν όψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, πράγμα που προμηνύει σημαντικές αλλαγές και στη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής, η οποία δεν αποκλείεται να είναι πιο κατακερματισμένη αλλά και περισσότερο ευρωσκεπτικιστική από κάθε προηγούμενη.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 27/2/2014
Με την κατάργηση του ορίου του 3% θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στην ευρωβουλή το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD
Με την κατάργηση του ορίου του 3% θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στην ευρωβουλή το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD

Το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάσισε χθες (με πέντε ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά) να καταργήσει ως αντισυνταγματικό το όριο του 3% που απαιτούνταν για την είσοδο ενός γερμανικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέχρι πρότινος το εν λόγω ποσοστό ήταν 5%. Πέρυσι η γερμανική κυβέρνηση το έριξε στο 3%, για να έρθει χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο να το καταργήσει τελείως. Με την εν λόγω απόφαση δίνεται ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την παρθενική είσοδο ουκ ολίγων μικρών παρατάξεων στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που ετοιμάζουν βαλίτσες για το Στρασβούργο βρίσκονται και κόμματα... μάλλον εχθρικά προς την ίδια την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το νεοναζιστικό NPD και το ακραία ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Πιο συγκεκριμένα, το ακροδεξιό NPD αναμένεται για πρώτη φορά στην ιστορία του να αποκτήσει εκπροσώπηση στην Ευρώπη εκλέγοντας έναν με δύο ευρωβουλευτές (καθώς το ποσοστό του υπολογίζεται σε 1 με 2%).

Το νεοσύστατο «Εναλλακτική για τη Γερμανία», από την άλλη, προβλέπεται να «σαρώσει» (φλερτάρει ακόμη και με το 7%), ενώ την παρθενική τους είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο φέρονται να εξασφαλίζουν και οι Γερμανοί Πειρατές, που στις προηγούμενες ευρωκάλπες του 2009 είχαν λάβει σχεδόν 1%.

Ολα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η Γερμανία εκλέγει περισσότερους ευρωβουλευτές από κάθε άλλη χώρα (συγκεκριμένα 96).

Στο άκουσμα της χθεσινής απόφασης, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ όσο και η Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις κάλπες της 25ης Μαΐου.

«Ο λόγος που υπήρχε το όριο ήταν για να αποφεύγεται ο κατακερματισμός του Ευρωκοινοβουλίου», σημείωσε ο Τόμας Οπερμαν του SPD, ο οποίος υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να υπάρχει μια «σταθερή πλειοψηφία» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή. Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών κατήγγειλαν πως με τη χθεσινή απόφαση ουσιαστικά αποδυναμώνεται η θέση της Γερμανίας εντός της Ευρώπης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 

message
AΠΟ ΤH ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Περιθώρια αστάθειας
Οι Γερμανοί για χρόνια υπερασπίζονταν το εκλογικό όριο του 5% (και εν συνεχεία του 3%) ως εγγύηση σταθερότητας, ως δικλίδα ασφαλείας που αποτρέπει την επιστροφή σε μια αστάθεια τύπου Βαϊμάρης. Κι, όμως, ακριβώς τώρα που το φάντασμα της Βαϊμάρης έχει επιστρέψει απειλητικό πάνω από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, η Καρλσρούη αποφάσισε να καταργήσει πλήρως το όριο εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο βέβαια από την άλλη δεν ασκεί εξουσία. Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί τού αναγνωρίζουν... περιθώρια αστάθειας.

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ