ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ»

BBC: Στοιχεία και μαρτυρίες για χημικά όπλα στη Συρία

Στοιχεία που ενισχύουν τις αναφορές ότι έχει γίνει επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο BBC.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 8:20, 16/5/2013

Ο ανταποκριτής του δικτύου, που επισκέφθηκε την πόλη Σαρακέμπ, μίλησε με αυτόπτες, οι οποίοι του ανέφεραν ότι κυβερνητικά ελικόπτερα έριξαν τουλάχιστον δύο μηχανήματα που περιείχαν δηλητηριώδη αέριο.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την «κόκκινη γραμμή» για πιθανή παρέμβαση. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η έρευνα που γίνεται για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις.

Εξετάζοντας δείγματα

Τον Απρίλιο, η Σαρακέμπ, μία πόλη νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, βομβαρδίστηκε από το πυροβολικό του καθεστώτος Ασαντ.

Γιατροί του τοπικού νοσοκομείου τόνισαν στο BBC, ότι παραδέχθηκαν πως οκτώ άνθρωποι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιοι έκαναν εμετούς και άλλοι είχαν διεσταλμένες κόρες. Αργότερα μία γυναίκα εξέπνευσε.

Παράλληλα, ένας αριθμός από βίντεο που δόθηκαν στο βρετανικό δίκτυο φαίνεται να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, είναι όμως αδύνατο να ταυτοποιηθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ενας εκ των γιατρών που περιέθαλψε τη γυναίκα, προτού πεθάνει, δήλωσε ότι είχε συμπτώματα που συνδέονται με οργανοφωσφατική δηλητηρίαση και εστάλησαν δείγματα από τον οργανισμό της για εργαστηριακή εξέταση.

Αμφότεροι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει λόγο για αυξανόμενες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, και οι αντάρτες έχουν κατηγορηθεί για το ίδιο ζήτημα, πράγμα που έχουν επίσης αρνηθεί κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στον εμφύλιο της Συρίας που συμπλήρωσε δύο χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι. 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ