ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΛΙΒΥΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ

Δείχνουν την Αλ Κάιντα για την επίθεση στη Βεγγάζη

Τη βεβαιότητά του ότι η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη ήταν προσχεδιασμένη εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μεγκάριεφ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 18/9/2012

Τη βεβαιότητά του ότι η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη ήταν προσχεδιασμένη, και μάλιστα από «ξένους που εισήλθαν στη χώρα πριν από λίγους μήνες και σχεδίαζαν αυτή την εγκληματική πράξη από την άφιξή τους», εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μεγκάριεφ.

Σύμφωνα με τον Μεγκάριεφ, υπάρχουν τηλεφωνικές υποκλοπές, στις οποίες γινόταν λόγος για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία της Αλ Κάιντα και μίας ισλαμιστικής οργάνωσης, την ταξιαρχία Ανσάρ αλ Σαρία.

Ο Μεγκάριεφ δήλωσε επίσης ότι οι υποκλοπές ταιριάζουν και με άλλα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι λιβυκές αρχές, ότι δηλαδή μέλη της ταξιαρχίας πήραν μέρος στην επίθεση στο προξενείο και στο «ασφαλές» σπίτι όπου μεταφέρθηκε το προσωπικό μετά την επίθεση.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 50 ατόμων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το αν πρόκειται για ισλαμιστές εξτρεμιστές.

«Αυθόρμητο χτύπημα»
Ωστόσο, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε την Κυριακή ότι η επίθεση ήταν αυθόρμητη αντίδραση στην προσβλητική ταινία κι όχι προσχεδιασμένη και συντονισμένη. Είπε ότι ήταν «πιστό αντίγραφο» της διαδήλωσης που είχε γίνει στο Κάιρο και πως στην περίπτωση της Βεγγάζης υπήρχαν άτομα με πιο ισχυρά όπλα. «Αν αυτά τα άτομα έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ή με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλες εξελίξεις, το υπουργείο Εσωτερικών καθαίρεσε τον υφυπουργό Ανατολικών Περιοχών Ουανίς αλ-Σαρίφ καθώς και τον διευθυντή της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας στη Βεγγάζη, στρατηγό Χουσέιν Μπου Χμίντα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ